Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Ελλάδα και η Συρία έχουν το ίδιο όραμα για τον τουρισμό

Η Ελλάδα και η Συρία έχουν το ίδιο όραμα για τον τουρισμό

“Με αυτή την ημερίδα έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για αυτό το θαυμάσιο τουριστικό προϊόν που παράγεται στη Συρία”, τόνισε στην χθεσινή του ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος

“Με αυτή την ημερίδα έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για αυτό το θαυμάσιο τουριστικό προϊόν που παράγεται<...> στη Συρία”, τόνισε στην χθεσινή του ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στο πλαίσιο της ελληνοσυριακής ημερίδας που διοργανώθηκε εχθές στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία υπό την αιγίδα του Προέδρου της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας κ. Μπασάρ Αλ Aσσαντ και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αφού συνεχάρη τον Dr. Saadallah Agha Αl-Qalaa, διότι παρουσίασε ένα αξιοθαύμαστο και συγκινητικό όραμα για τον τουρισμό στη Συρία, τόνισε ότι και εμείς εδώ στην Ελλάδα, έχουμε το δικό μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό και είμαστε περήφανοι για αυτό που διαθέτει η χώρα μας, σε τουριστικό προϊόν, σε υποδομές, σε ιστορία, σε πολιτισμό, σε θρησκεία. “Και στις δύο χώρες, το βασικό στοιχείο για να πετύχουμε είναι πως πιστεύουμε, ότι χρειαζόμαστε ένα όραμα. Και επειδή έχουμε αυτό το όραμα, για αυτό και θα πετύχουμε. Η σημερινή ημερίδα είναι αποτέλεσμα των έντονα αναπτυσσόμενων σχέσεων των δύο χωρών μας. Η χρονιά 2003 είναι πιστεύω ένας σταθμός στις Ελληνο-συριακές τουριστικές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το χρόνο υπογράψαμε, το Φεβρουάριο, τη διμερή διακρατική συμφωνία τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας και Συρίας στη Δαμασκό. Το Νοέμβριο, πριν μερικές εβδομάδες, η Συρία έλαβε μέρος για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με ένα εντυπωσιακά ωραίο περίπτερο. Σήμερα, έχουμε αυτή την ημερίδα, το κοινό τουριστικό φόρουμ Συρίας και Ελλάδας, εδώ στην Αθήνα, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Aσαντ. Θέλουμε μέσα από αυτή την ημερίδα, να εκφράσουμε το ενδιαφέρον των ελληνικών και συριακών τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα των επιχειρηματιών των δύο χωρών, για μια ουσιαστική συνεργασία, για να μπορέσουμε πράγματι στον τομέα του τουρισμού να στηρίξουμε αυτή την αναγκαία επιχειρηματική συνεργασία, βασικά του ιδιωτικού τομέα, σε στέρεες βάσεις”, είπε.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι μετά το σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τα αρμόδια υπουργεία σήμερα θα υπογραφεί και ένα σχετικό πρωτόκολλο, με στόχο να δοθεί το παράδειγμα και να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πράγματι αυτή η επιχειρηματική συνεργασία για την οποία αυτή την εποχή γίνεται προσπάθεια σε όλο τον κόσμο.

“Είμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Μπορεί να είναι η εποχή της σύγκλισης των λαών μεταξύ τους, η εποχή που οι αγορές ενοποιούνται, αλλά πάνω από όλα αναδεικνύονται η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρήσεις, ως ο βασικός συντελεστής που παράγει πλούτο, ευημερία, θέσεις εργασίας και απασχόλησης και γενικότερα συμβάλει στην ανάπτυξη των κρατών. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προέρχεται μέσα από καθαρές πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων. Και οι πολιτικές αυτές προβλέπουν ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις. Ευνοϊκούς όρους, όσον αφορά τη φορολογία, τη διάρκεια δημιουργίας και υλοποίησης των επενδύσεων και πάνω από όλα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα. Αυτό νομίζω είναι κάτι που χρειάζεται, το πραγματοποιούμε και στις δύο χώρες και στην Ελλάδα προσπαθούμε να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Επιλέξαμε μέσα από την εμπειρία συμμετοχής στην Ε.Ε., ότι αυτή την εποχή η προσπάθειά μας, πέρα από την ενίσχυση με ευνοϊκούς όρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πρέπει να στραφεί σε μια συλλογική προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτό σημαίνει της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της γνώσης, της καινοτομίας, αλλά συγχρόνως την ανάδειξη της ποιότητας ως το κρίσιμο στοιχείο, έτσι ώστε καινοτομία και ποιότητα να δίνουν τη νέα ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και στα προϊόντα και στις επιχειρήσεις. Ο τουρισμός είναι ένα θαυμάσιο τοπικής εμβέλειας προϊόν που παράγεται και προσφέρεται από τους επιχειρηματίες που το παράγουν, είτε είναι ξενοδοχεία, είτε κάμπινγκ, είτε εγκαταστάσεις αθλητικής, ιστορικής, θρησκευτικής μορφής, στη διεθνή τουριστική αγορά, που αναπτύσσει τη ζήτησή της, ανάλογα με το βαθμό προσφοράς που προσφέρεται. Και βέβαια η προσφορά θέλει μάρκετινγκ, διαφήμιση, να έρθει κοντά, να αναπτύξει διεθνείς σχέσεις. Και για αυτό η Ελλάδα και η Συρία, θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, να συμβάλουμε από κοινού στο μάρκετινγκ, στην προβολή, στη διαφήμιση των τουριστικών προϊόντων που παράγουμε στις δύο χώρες μας και έτσι να δώσουμε τη δυνατότητα πράγματι, να αξιοποιηθεί η ζήτηση που υπάρχει, η παγκόσμια, η ευρωπαϊκή, η ζήτηση από Κίνα, τις Ινδίες, χώρες τεράστιες, που υπάρχει ζήτηση για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Διότι η Μεσόγειος είναι πράγματι ένας σημαντικότατος χώρος για τον τουρισμό, – ιδιαίτερα η ανατολική -, καθώς ολόκληρη η Μεσόγειος συγκεντρώνει περίπου 30% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης”.

Στην συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που έχει τη δική της σημασία, τονίζοντας ότι “παρά τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε με τον πόλεμο του Ιράκ, τις συνέπειες του οποίου ζήσαμε και εμείς στις αρχές της χρονιάς όπως και εσείς, εντούτοις από τον Ιούλιο, Αύγουστο και μετά, αρχίζει η ανάκαμψη του τουρισμού και στη Συρία και στην Ελλάδα με υψηλούς ρυθμούς και έτσι ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος της χρονιάς και σε αυτή τη χρονιά, όπως και πέρυσι, δεν θα έχουμε σημαντικές μειώσεις στον τουρισμό. Εσείς βλέπω μάλιστα ότι έχετε αυξήσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα και συγχαρητήρια για αυτό. Εμείς ελπίζουμε ότι θα κρατηθούμε στο ίδιο επίπεδο. Όμως στοχεύουμε, η χρονιά 2004 να είναι μια χρονιά δυναμικής ανάκαμψης πλέον. Διότι, μετά την ειρήνευση και στο Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου, μετά την ειρήνευση που ελπίζουμε ότι γρήγορα θα έρθει και στη Μέση Ανατολή, αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που έχουμε στην Αθήνα, ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσει επιτέλους και η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που από το 2000 είναι σε μια φάση στασιμότητας. Και επομένως, για το 2005, ευελπιστούμε ότι όλοι οι όροι θα είναι ευνοϊκοί και θα στοχεύσουμε σε μια υψηλού ρυθμού μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Οι εκτιμήσεις είναι, ότι ελπίζουμε να έχουμε 5% αύξηση το 2004. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να συνεργαστούμε, για να κάνουμε αυτή την προοπτική χειροπιαστή πραγματικότητα. Διότι οι αναλύσεις είναι καλές, χρήσιμα εργαλεία, από την άλλη πλευρά όμως, χρειάζονται επενδυτικές πρωτοβουλίες. Έχουμε να χτίσουμε και το δρόμο του μεταξιού και το δρόμο της ελιάς που η UNESCO στηρίζει με πολύ εντυπωσιακό τρόπο για όλη τη Μεσόγειο και πρέπει να οδηγήσουμε τους τουρίστες σε αυτούς τους δρόμους. Έχουμε το θαλάσσιο τουρισμό, που πράγματι στη Μεσόγειο έχει μια τεράστια σημασία και οι χώρες μας, Συρία και Ελλάδα, πρέπει να επωφεληθούμε από αυτόν.”

Στην συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στον πολιτισμό και τον τουρισμό. “Η ιστορία και ο πολιτισμός είναι τεράστιος πλούτος στις χώρες μας. Ιδιαίτερα η πολυ-πολιτισμική ιστορία που έχει η Συρία και η Ελλάδα, μας δίνουν τη δυνατότητα πράγματι εδώ να συγκροτήσουμε δυναμικούς πόλους έλξης του τουριστικού κύματος από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως από την ανατολική Ευρώπη και Ρωσία, που είναι οι νέες αγορές που δημιουργούνται. Βεβαίως, ήλιος και θάλασσα, – που και εσείς έχετε θαυμάσια -, είναι τα βασικά προϊόντα που προσφέρονται στον τουρισμό. Ο ευρωπαϊκός τουρισμός στο σύνολό του, βασικά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως κοινές πρωτοβουλίες και κοινά τουριστικά προγράμματα, σε συνεργασία διμερή ή πολυμερή στην περιφέρεια. Εμείς προτείνουμε με τις χώρες της Βαλκανικής και με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, συνεργασία για κοινά τουριστικά προγράμματα. Οι τουρίστες σήμερα δεν πάνε να μείνουν 15 μέρες σε μία χώρα. Προτιμούν να κινούνται, να πάνε να μείνουν πέντε μέρες εδώ, πέντε εκεί και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους αποτελεσματικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τουρισμό από την Κίνα και την Ιαπωνία, που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν. Πρέπει λοιπόν να συμβάλουμε χειροπιαστά και έμπρακτα στο να έχουμε αποτελέσματα. Αύριο θα έχουμε με το συνάδελφό μου μια συνάντηση, όπου θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας, για το οποίο η ελληνική πλευρά προτείνει πολύ συγκεκριμένα: Να προγραμματίσουμε το προσεχές τρίμηνο μία επίσκεψη μεικτής ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συρία, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του παραγωγικού κόσμου στην αγορά του τουρισμού, των επιχειρήσεων, φυσικά του Υπουργείου Ανάπτυξης μαζί και σκοπός μας θα είναι επενδύσεις, τουριστική προβολή και εκπαίδευση. Σε αυτό το βήμα, πρέπει να προσθέσουμε να συγκληθεί μέχρι το Μάρτιο η πρώτη μεικτή Επιτροπή που προβλέπεται από την τουριστική συμφωνία που έχουμε υπογράψει, με στόχο να γίνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οι επιμέρους δράσεις που προβλέπονται σ` αυτή τη συμφωνία. Και τρίτον, να επιμείνουμε, η οικονομική διακρατική επιτροπή να βάλει μέσα στο πρόγραμμά της και τους στόχους της τουριστικής συνεργασίας και τουριστικής πολιτικής. Τότε δημιουργούμε τρία εργαλεία, που σταθερά θα επιλαμβάνονται των θεμάτων, θα γίνεται ένας έλεγχος τι έχουμε κάνει, (δυο φορές το χρόνο πρέπει να συναντώνται), για να μπορέσουμε πράγματι να βάλουμε στέρεες βάσεις σε μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Έτσι νομίζω, μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε το καθήκον μας, διότι ανταποκρινόμαστε και στις ανάγκες των χωρών μας που παράγουν τόσο υψηλής εμβέλειας τουριστικό προϊόν, αλλά προπαντός ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη συνεργασίας. Η εποχή θέλει συνέργιες, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, να υπερβούμε κρίσεις, κινδύνους, ανασφάλειες και προβλήματα και να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις. Θέλουμε τη συνεργασία τη διμερή κατ` αρχάς, αλλά και την πολυμερή συνεργασία στην περιοχή μας. Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει και πάλι θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, κοινής προσπάθειας, που θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, σε όλα τα δίκτυα που διατρέχουν την περιοχή μας, είτε είναι τα ενεργειακά δίκτυα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, ο ηλεκτρισμός, ο τουρισμός, το τραπεζικό σύστημα, οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές. Για αυτή τη σύνδεση με τα δίκτυα της περιοχής, νομίζω ότι έχουμε καθήκον να συμβάλουμε τώρα, διότι αυτό θα βοηθήσει και στην τουριστική μας ανάπτυξη”, κατέληξε ο υπουργός.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024