Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΠροχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του Περιφερειακού γραφείου του Eurocontrol στην Κύπρο

Προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του Περιφερειακού γραφείου του Eurocontrol στην Κύπρο

Με στόχο να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία στην Κύπρο περιφερειακού κέντρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) συναντούνται στις 20 Ιανουαρίου στη Λευκωσία οι τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος, το Eurocontrol και ο Διεθνής Οργανισμός Αερομεταφορών (ICAO) που συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα…

Με στόχο να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία στην Κύπρο περιφερειακού κέντρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας<...> (Eurocontrol) συναντούνται στις 20 Ιανουαρίου στη Λευκωσία οι τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος, το Eurocontrol και ο Διεθνής Οργανισμός Αερομεταφορών (ICAO) που συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας.

Το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη στις 4 Φεβρουαρίου 2003 στην Λευκωσία, από την Κύπρο, την Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο και τη Συρία προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου γραφείου στη Λευκωσία με την ονομασία European Middle East Air Traffic Coordination Mechanism (EMAC), ο διευθυντής του οποίου θα προέρχεται από το Eurocontrol.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol Χρίστος Πέτρου είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των αρμόδιων Υπουργείων των πέντε χωρών και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία τότε θα καθοριστεί νέα συνάντηση, αυτή τη φορά σε επίπεδο Υπουργών, για να υπογραφεί η συμφωνία προώθησης των διαδικασιών για τη δημιουργία του γραφείου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Κίκης Καζαμίας, αφού εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία, επισήμανε ότι «η Κύπρος έχει να προσφέρει περισσότερα από αυτά που έχει να ωφεληθεί η ίδια» από τη δημιουργία του συγκεκριμένου γραφείου.

Χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο γραφείο ως την πρώτη ‘προίκα’ που θα δώσει η Κύπρος στην ΕΕ, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ο κ. Πέτρου είπε ότι η Κύπρος, ως η μόνη από τις τέσσερις χώρες που είναι μέλος του Eurocontrol και της ΕΕ, θα έχει συντονιστικό ρόλο έτσι ώστε να εφαρμόζονται στην περιοχή τα διάφορα προγράμματα του Eurocontrol.

Είπε επίσης ότι το γραφείο θα συντονίζει τις πέντε χώρες μεταξύ τους καθώς και τις πέντε με το Eurocontrol στην εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων του Οργανισμού.

Ο κ. Πέτρου είπε ότι το γραφείο θα έχει επίσης την ευθύνη κατάρτισης διαφόρων μελετών, όπως είναι για την αναβάθμιση των ραντάρ των συγκεκριμένων χωρών, για την ανταλλαγή δεδομένων ραντάρ μεταξύ των πέντε και για την αναδιοργάνωση των αεροδιαδρόμων της περιοχής.

Τέτοιου είδους μηχανισμοί, συνέχισε ο κ. Πέτρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ΕΕ μέσα στο πλαίσιο τόσο της Ευρωμεσογειακής πολιτικής της όσο και στο πλαίσιο των Διευρωπαϊκών Δικτύων για θέματα αερομεταφορών καθώς επίσης στο πλαίσιο του Κοινού Ευρωπαϊκού Ουρανού που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα θεσμικά Όργανα της ΕΕ.

Με την έγκριση των τεσσάρων κανονισμών για δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Ουρανού, είπε ο κ. Πέτρου, η Κύπρος θα μπορέσει να αποτελέσει τον ‘κρίκο’ της εφαρμογής της συμφωνίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

“Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πολύ προηγουμένως εγκριθεί ο Κοινός Ευρωπαϊκός Ουρανός τη δημιουργία αυτού του γραφείου στην Κύπρο”, επισήμανε ο Κύπριος αξιωματούχος του Eurocontrol.

Σημείωσε ότι επειδή η ΕΕ θέλει να εφαρμόσει τον Κοινό Ευρωπαϊκό Ουρανό και σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό.

«Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει την ευχέρεια να είναι αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιοχή για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Ουρανό καθώς επίσης του Eurocontrol για τα προγράμματα του», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πέτρου.

Ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να σκέφτεται τι θεσμικό πλαίσιο πρέπει να έχει μελλοντικά το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί το τμήμα να συνεχίσει να είναι κυβερνητικό».

Όπως εξήγησε, μια από τις πρόνοιες του Κοινού Ευρωπαϊκού Ουρανού είναι όπως υπάρξει «διαχωρισμός του οργανισμού που δίνει τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και αυτού που τις ρυθμίζει».

Καταλήγοντας ο κ. Πέτρου είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση για δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Οργανισμού, όταν αυτή θα εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024