Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΚατατέθηκε στην Βουλή το Νομοσχέδιο για ιαματικό τουρισμό

Κατατέθηκε στην Βουλή το Νομοσχέδιο για ιαματικό τουρισμό

Σχέδιο νόμου για την `Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού`, κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την ισχύουσα από το 1920 νομοθεσία

Σχέδιο νόμου για την `Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού`, κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο<...> Ανάπτυξης, το οποίο επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την ισχύουσα από το 1920 νομοθεσία περί ιαματικών πηγών, καθώς και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού.

Στόχος είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές για την προσέλκυση καταναλωτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, καθώς και εκείνων που επιζητούν βελτίωση της ευεξίας τους. Για το σκοπό αυτό θεσπίζονται προϋποθέσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού. Για πρώτη φορά τίθεται νομικό πλαίσιο για το θερμαλισμό ως ειδική μορφή τουρισμού, που έχει στόχο την αναζωογόνηση και ευεξία του ανθρώπου με χρήση ιαματικών φυσικών πόρων, στη φυσική τους κατάσταση ή μετά από επεξεργασία ή μείξη με κοινό ή θαλασσινό νερό σε ειδικές εγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα ο ιαματικός τουρισμός αφορούσε κατά κανόνα στο νερό. Με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης, σύμφωνα με τα επιστημονικώς παραδεκτά, οποιουδήποτε ρευστού ως ιαματικού φυσικού πόρου, όπως λχ. πηλού κατάλληλου για πηλοθεραπεία. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ευρύτερων περιοχών, στις οποίες αφθονούν υδροθερμικοί φυσικοί πόροι και συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως φιλικό περιβάλλον, ως θερμαλιστικών πάρκων.

Με το σχέδιο του νόμου αυτού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον συνδυασμό Ιαματικού Τουρισμού, Θερμαλισμού και Κέντρων Αποκατάστασης Υγείας, ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και λοιπούς φορείς, η δημιουργία εξειδικευμένου επιστημονικού, διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δια βίου συνεχής εκπαίδευσή του και προσφέρονται φορολογικά κίνητρα για την ειδίκευση των υπηρετούντων γιατρών στις διάφορες χρήσεις των φυσικών πόρων, σε αναγνωρισμένες σχολές του εξωτερικού ή σε διεθνούς φήμης λουτροπόλεις. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες τιμολόγησης του ιαματικού φυσικού πόρου, ούτε προβλέπεται η δημιουργία `φορέα διανομής` εκεί που η διαθέσιμη ποσότητα ιαματικού φυσικού πόρου το επιτρέπει. Με το παρόν σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας `φορέα διανομής`, ενώ ορίζεται ενιαία τιμολόγηση του ιαματικού φυσικού πόρου για όσους είναι συνδεδεμένοι με το ίδιο δίκτυο διανομής και καθορίζονται ενιαία κριτήρια τιμολόγησης.

Επίσης καταργείται η διάκριση των ιαματικών πηγών σε τουριστικής και τοπικής σημασίας, διάκριση που στηριζόταν στον αριθμό των πελατών και όχι στα ειδικά χαρακτηριστικά των πηγών ή στο δυναμικό τους. Η διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων, που αποτελούν κοινό αγαθό, ανήκει στο Δημόσιο, ενώ επιτρέπεται η ανάθεση της αξιοποίησης αυτών σε φυσικά η νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου με παραχώρηση. Ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία των ιαματικών πηγών και της δημόσιας υγείας (περιοχή προστασίας όργανα ελέγχου κλπ), ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρα παροχή στον πολίτη των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.

Συνίσταται επίσης διεύθυνση ιαματικών πηγών στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης με επιτελικό χαρακτήρα, ενώ αποκεντρώνονται οι αρμοδιότητες με την παραχώρηση πολλών από αυτές στις Περιφέρειες. Τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού και Θερμαλισμού Θεωρούνται Κέντρα Ειδικής Τουριστικής υποδομής, ώστε να εντάσσονται στον Ανατπυξιακό Νόμο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται κίνητρα για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας, σε υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις, ανταγωνιστικές αντίστοιχων της αλλοδαπής. Προβλέπονται κυρώσεις για παραβάσεις αυτών που εκτελούν έργα μέσα στην περιοχή προστασίας ιαματικών πηγών χωρίς την απαιτούμενη άδεια ή προξενούν καθ` οιονδήποτε τρόπο βλάβη στους ιαματικούς φυσικούς πόρους ή προσφέρουν υπηρεσίες θερμαλισμού χωρίς την απαιτούμενη άδεια (μέχρι και αφαίρεση άδειας). Χορηγείται προθεσμία τριών ετών, από την έναρξη ισχύος του Νόμου, για την προσαρμογή των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, στις διατάξεις του νέου νόμου, με δυνατότητα παράτασης για δύο χρόνια, ώστε εντός λογικού χρονικού διαστήματος όλες οι δραστηριοποιούμενες στο χώρο επιχειρήσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις του νέου νόμου.

Επίσης με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, τουριστικά και μη. Μεταξύ των τουριστικών είναι:`

  • Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα η χρήση του αιγιαλού στο Νεώριο Σύρου.
  • Παρέχονται φορολογικές και άλλες απαλλαγές στις μακροχρόνιες μισθώσεις για τουριστικούς σκοπούς ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • Καθορίζεται ως χρήση γης “τουριστικού συγκροτήματος γκολφ” η δημόσια έκταση 2.369,4 στρεμμάτων στην Αγουλινίτσα Ηλείας, η οποία έχει παραχωρηθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
  • Ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2004 ως λήξη προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων από τους ξενοδόχους για την επιδότηση καταλυμάτων Β` τάξης και κάτω για τον εκσυγχρονισμό τους ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων.
  • Ρυθμίζονται ζητήματα τουριστικής εκπαίδευσης και προσωπικού στον ΕΟΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024