Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι `πράσινες` και `λευκές` τάξεις θα τονώσουν τον τουρισμό

Οι `πράσινες` και `λευκές` τάξεις θα τονώσουν τον τουρισμό

Την έναρξη του προγράμματος “Χειμερινές Μαθητικές Εβδομάδες 2004” που οργανώνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στα πλαίσια των αποφάσεων του Διυπουργικού Οργάνου Τουρισμού…

Την έναρξη του προγράμματος “Χειμερινές Μαθητικές Εβδομάδες 2004” που οργανώνεται με τη συνεργασία του<...> υπουργείου Ανάπτυξης με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στα πλαίσια των αποφάσεων του Διυπουργικού Οργάνου Τουρισμού, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τμήματα σχολείων από όλη την Ελλάδα μεταφέρονται για μία εβδομάδα σε οικισμούς κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα ή σε σημεία της υπαίθρου με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Οι μαθητές το πρωί ασχολούνται και εξοικειώνονται με χειμερινά αθλήματα ή με περιηγήσεις και άλλες σχετικές με το περιβάλλον δραστηριότητες, ενώ το απόγευμα συνεχίζουν κανονικά το μαθητικό πρόγραμμά τους. Παράλληλα, παρακολουθούν διαλέξεις που αφορούν την πολιτιστική ιστορία της περιοχής και επισκέπτονται τους χώρους που παρουσιάζουν πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ` Γυμνασίου και της Α` Λυκείου και η επιλογή των σχολείων που μετέχουν σε αυτό γίνεται με κλήρωση από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές συνοδεύονται από 4 καθηγητές μεταξύ των οποίων είναι ο φιλόλογος, ο φυσικός, και ο μαθηματικός του τμήματος, έτσι ώστε να μην ανακοπεί η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα βασικά μαθήματα.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία κατά τις χειμερινές περιόδους 2001-2 και 2002-3 στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού με αποκλειστική χρηματοδότηση της ΕΤΑ. Την περίοδο 2002-3 μάλιστα στον πρόγραμμα συμμετείχαν και μαθητές από όλες της χώρες της ΕΟΚ.

Το πρόγραμμα για το 2004 ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 30-4-2004, και αφορά συνολικά 36 περιοχές-προορισμούς από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Από αυτές οι 29 περιοχές είναι για τις Πράσινες Τάξεις (π.χ. Λίμνη Πλαστήρα, Μέτσοβο, Ζαγόρια, Πήλιο, Γορτυνία, Πάρνωνας, Λασίθι) και 7 περιοχές Χιονοδρομικών Κέντρων είναι για τις Λευκές Τάξεις.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα μετακινηθούν 50.000 μαθητές και θα γίνουν 200.000 διανυκτερεύσεις. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και επιδοτείται κατά 100% από την κυβέρνηση από τα έσοδα της ΕΤΑ που προκύπτουν από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ. Την υλοποίησή του συντονίζει η “Αγροτουριστική Α.Ε.” με την υποστήριξη των τοπικών αναπτυξιακών εταιριών της χώρας.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η συμβολή στην τουριστική και γενικότερα την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου, με τα ακόλουθα ειδικότερα αποτελέσματα: Α. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού σε καθημερινή βάση. Β. Οικονομική και κοινωνική ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού και ειδικότερα των εμπλεκομένων τοπικών επιχειρήσεων (εισόδημα, απασχόληση). Γ. Ανάδειξη και προβολή των περιοχών με τη μετάδοση των εντυπώσεων των μαθητών και των συνοδών τους σε γονείς, συγγενείς και φίλους.
  • Η εισαγωγή μιας νέας παιδαγωγικής αντίληψης για τις σχολικές εκδρομές: Συνδυασμός παιδαγωγικής και ψυχαγωγικής πλευράς σχολικών εκδρομών. Γνωριμία των μαθητών με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου. Με τον νέο αυτόν εκπαιδευτικό και τουριστικό θεσμό δεκάδες χιλιάδες παιδιών θα έρχονται κάθε χρόνο σε επαφή με τη γη των γονιών και των παππούδων τους. Θα γνωρίζουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, τους παραδοσιακούς αγροτικούς οικισμούς, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες, τις παραδοσιακές γεύσεις, τα τοπικά ήθη και τη λαϊκή δημοτική παράδοση. Θα αποκτούν εικόνες και εμπειρίες ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής, πιο κοινοτικού, πιο αυθεντικού, πιο φιλικού προς το περιβάλλον, προς τον πολιτισμό, προς τον άνθρωπο.

Τελικός στόχος είναι η κατανομή της ζήτησης και της προσφοράς σε όλη την περιφέρεια, πέραν των καθιερωμένων περιοχών παράλληλα με την επέκταση της ζήτησης και της προσφοράς σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ως αποτέλεσμα της νέας κατανομής θα προκύψει διεύρυνση του φάσματος των τουριστικών προορισμών της χώρας, τοπικά και χρονικά, καθώς και η δημιουργία επαρκούς αρχικής ζητήσεως (κρίσιμης μάζας) που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη υποδομών προσφοράς και εν συνεχεία για την προσέλκυση και ξένων τουριστών.

Πρόκειται για πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου, και ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Στις περιοχές που θα επισκεφθούν οι μαθητές θα υπάρξει σημαντική άμεση εισροή εισοδήματος, ενώ εξασφαλίζεται η επαγγελματική απασχόληση σε καθημερινή βάση και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όσων ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τοπικό τουρισμό, τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024