Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ μεγαλύτερη πτώση των αφίξεων παρατηρήθηκε το 2003, αλλά το 2004 φαίνεται αισιόδοξο

Η μεγαλύτερη πτώση των αφίξεων παρατηρήθηκε το 2003, αλλά το 2004 φαίνεται αισιόδοξο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΜΑΔΡΙΤΗ – FITUR: Η μεγαλύτερη πτώση στις διεθνής αφίξεις παγκοσμίως παρατηρήθηκε το 2003. Η πτώση που δημιουργήθηκε από τα αλλεπάλληλα προβλήματα έφθασε το 1,2% και ξεπέρασε κάθε άλλη χρονιά. Παρόλα αυτά, η γενική εικόνα για το 2003 είναι πιο αισιόδοξη από ότι αρχικά δείχνει, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΜΑΔΡΙΤΗ – FITUR: Η μεγαλύτερη πτώση στις διεθνής αφίξεις παγκοσμίως παρατηρήθηκε το 2003<...>. Η πτώση που δημιουργήθηκε από τα αλλεπάλληλα προβλήματα έφθασε το 1,2% και ξεπέρασε κάθε άλλη χρονιά. Παρόλα αυτά, η γενική εικόνα για το 2003 είναι πιο αισιόδοξη από ότι αρχικά δείχνει, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ΠΟΤ, (WTO), στην Μαδρίτη, παραμονή της διεθνούς έκθεσης τουρισμού FITUR.

«Το 2003, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το διεθνή τουρισμό όπου τρεις αρνητικοί παράγοντες συνέπεσαν ταυτόχρονα: η κρίση του Ιράκ, ο ιούς της άτυπης πνευμονίας ή SARS, και η παρατεταμένη οικονομική ύφεση», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, κ. Francecso Frangialli. Η κρίση του Ιράκ και η έντονη αβεβαιότητα περιόρισαν τα ταξίδια παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2003. Το απρόσμενο κτύπημα του SARS καθήλωσε προσωρινά την σταθερή αύξηση που παρουσίαζε μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ασία και ο Ειρηνικός και υποχρέωσε πολλούς ασιατικούς προορισμούς να περιορισθούν σε λιγότερες από τις μισές αφίξεις από ότι συνήθως δεχόντουσαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Παρόλο που οι συνθήκες βελτιωνόντουσαν σημαντικά καθώς η χρονιά προχωρούσε, με τα μεγέθη να επιστρέφουν στα θετικά νούμερα από το δεύτερο εξάμηνο, εν τούτοις η ανάκαμψη δεν ήταν τόσο ικανή ώστε να παρατηρηθεί άνοδος σε όλους τους προορισμούς. «Η τουριστική βιομηχανία είχε πληγεί – ποιος κλάδος άλλωστε της οικονομίας δεν θα είχε πληγεί κάτω από τέτοιες συνθήκες!», επιβεβαίωσε ο κ. Frangialli. «Αλλά δεν κατέρρευσε. Η πρώτη ήταν περιορισμένης έκτασης και μέσε σε τέτοιο περιβάλλον, ο τουρισμός επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του, που βασίζεται στην ακατανίκητη ανάγκη για ταξίδια και αναψυχή που χαρακτηρίζει τους καταναλωτές των μεταβιομηχανικών κοινωνιών».

«Παρά όλες τις συνεχόμενες δύσκολες χρονιές από το 2001 – 2003, ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων διεθνώς κατάφερε να ξεπεράσει τα 700 εκατ. συνολικά, που ισοδυναμεί με αύξηση 1% από το 2000, το έτος της αλλαγής χιλιετηρίδας», πρόσθεσε ο κ. Frangialli.

Αποτελέσματα ανά γεωγραφική περιοχή

«Τα προσωρινά αποτελέσματα του 2003, σύμφωνα με την έρευνα ‘Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο’» του ΠΟΤ, δείχνουν ότι ο αριθμός των αφίξεων διεθνώς έπεσε κατά 1,2% στα 694 εκατ. δηλαδή 8,5 εκατ. λιγότερες αφίξεις από το 2002», ανέφερε ο υπεύθυνος έρευνας του ΠΟΤ, κ. Augusto Huescar.

Η Ευρώπη παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη καθώς οι δυτικές και νοτιομεσογειακές περιοχές είχαν να αντιμετωπίσουν τις συνδυασμένες επιπτώσεις από την ασθενή οικονομία , – με ορισμένες από τις ευρωπαϊκές αγορές να βρίσκονται ή να πλησιάζουν σε οικονομική ύφεση – και το ισχυρό ευρώ. Οι διεθνής αφίξεις στην δυτική Ευρώπη παρουσίασαν πτώση 3,7 εκατ. (-3%), ενώ οι Νότια Ευρώπη έκλεισε τη χρονιά στα ίδια επίπεδα και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη επανέλαβε την επιτυχημένη πορεία της από το 2002.

Η Ασία και ο Ειρηνικός παρουσίασαν απρόσμενη πτώση 12 εκατ. αφίξεων (-9%) λόγω της επιδημίας του SARS. Τη στιγμή που οι μέχρι πρότινος πρωταγωνιστές βορειοανατολική Ασία (-9%), και νοτιοανατολική Ασία (-16%) παρουσίαζαν τραγικές μειώσεις, η νότια Ασία (+17%) έκανε την επάνοδο της μετά από δύο δύσκολες χρονιές συμβαδίζοντας με την αναπτυξιακή έκρηξη στην οικονομία της και την απελευθέρωση του εμπορίου.

Η Αμερικάνικη ήπειρος παρουσίασε επίσης πτώση (-1%) με την Βόρειο Αμερική να αποτελεί την μόνη περιοχή που παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μείωση ρεκόρ της τάξης του –5%, κυρίως λόγω της αδυνατισμένης οικονομίας και της συνεχόμενης ανησυχίας για θέματα ασφάλειας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Η Καραϊβική (+8%) και η Νότιος Αμερική (+12%) επανέκαμψαν μετά την αρνητική τους πορεία τα δύο προηγούμενα χρόνια, στηριζόμενες από τις βελτιώσεις στις οικονομίες σημαντικών χωρών, όπως η Αργεντινή, και η Βραζιλία που βοήθησαν την ανάπτυξη των διακρατικών ταξιδιών στην περιοχή.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική ανέκαμψαν γρήγορα εντός της χρονιάς, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ανόδους από όλες τις περιοχές, της τάξης του 10% και 5% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανάπτυξη των διακρατικών ταξιδιών στη Μέση Ανατολή, ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών και στις δύο περιοχές έδειξαν αξιοσημείωτη υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης.

Οι προοπτικές του 2004

Οι προβλέψεις του ΠΟΤ για την φετινή χρονιά παρουσιάζονται γενικά αισιόδοξες, βασιζόμενες κυρίως στα θετικά σημάδια ανάκαμψης των οικονομιών των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, και Δυτικής Ευρώπης και στη διαχείριση των συρράξεων. Η μεγάλη ζήτηση για ταξίδια αναμένεται να εκφρασθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΠΟΤ, ανέφερε ο Huescar.

«Εάν είμαστε ικανοί να αποφύγουμε άλλες κρίσεις, εάν δεν επιτρέψουμε να εκδηλωθούν άλλες φοβίες – αδικαιολόγητες φοβίες πολλές φορές – που θα εκμηδενίσουν τα πάντα, και ένα παρθούν από τις κυβερνήσεις τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλεται να εφαρμοσθούν, ιδιαίτερα στις αερομεταφορές, διατηρώντας έτσι τις ισορροπίες ώστε να μην εξανεμισθεί και η τελευταία επιθυμία για ταξίδι, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», ανέφερε ο κ. Frangialli. «Η δύσκολη περίοδος που έχουμε περάσει έχει τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα. Όταν η τουριστική βιομηχανία πηγαίνει καλά, υπάρχει η τάση να το θεωρούμε δεδομένο. Όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι, μόνο τότε ο κόσμος συνειδητοποιεί την σημαντικότητα του τουρισμού στα θέματα ανάπτυξης, οικονομικών εισροών, και απασχόλησης.»

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024