Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ HATTA διαμαρτύρεται έντονα για την υποκατάσταση των τουριστικών γραφείων από την Αγροτουριστική ΑΕ

Ο HATTA διαμαρτύρεται έντονα για την υποκατάσταση των τουριστικών γραφείων από την Αγροτουριστική ΑΕ

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) στην προσπάθεια της Αγροτουριστικής ΑΕ να υποκαταστήσει τον ρόλο των τουριστικών γραφείων για τη διαχείριση του προγράμματος “Λευκές και Πράσινες Τάξεις”…

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) στην προσπάθεια της Αγροτουριστικής ΑΕ<...> να υποκαταστήσει τον ρόλο των τουριστικών γραφείων για τη διαχείριση του προγράμματος “Λευκές και Πράσινες Τάξεις” με επείγουσα επιστολή διαμαρτυρίας του προς τους κ.κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών – Aκη Τσοχατζόπουλο, Υπουργό Ανάπτυξης – κ. Πέτρο Ευθυμίου, Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο HATTA αναφέρει συγκεκριμένα:

“Στον νόμο 3220/2004 άρθρο 49, παρ.18, ΦΕΚ Α15/28-1-2004, προβλέπεται ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, “διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους προγράμματα μαθητικού τουρισμού και εκπαιδευτικών περιηγήσεων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το αντικείμενο των προγραμμάτων αυτών, ο τόπος, ο χρόνος, η διάρκεια διεξαγωγής τους, οι δικαιούμενοι συμμετοχής, το μέγιστο ανά δικαιούμενο κόστος, οι φορείς διαχείρισης και εποπτείας των προγραμμάτων αυτών και αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων. Ως φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων αυτών μπορεί να ορίζεται και η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία ή συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 42Ε του Κ.Ν. 2190/1920. Ειδικά για το σχολικό έτος 2003-2004 τα προγράμματα αυτά μπορούν να χρηματοδοτούνται με προκαταβολή από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία έναντι του ειδικού τέλους της περίπτωσης γ` της παρ.1 του άρθρου αυτού.”

Πριν την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (!!!), η Αγροτουριστική Α.Ε. προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος “Λευκές και Πράσινες Τάξεις”, με ενέργειες αντίθετες προς την κείμενη νομοθεσία.
Θέλουμε, προασπιζόμενοι τα νόμιμα και δίκαια συμφέροντα του κλάδου μας, να σας εφιστήσουμε την προσοχή στα εξής:

1. Καμιά Κ.Υ.Α. δεν μπορεί να αλλάξει την κείμενη νομοθεσία, πολλώ δε μάλλον να νομιμοποιήσει αθέμιτες πρακτικές και παράνομες λειτουργίες.

2. Σας ζητούμε να ανασταλεί οποιαδήποτε ενέργεια / προώθηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα υποκατασταθεί το έργο των επιχειρήσεών μας και θα δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός από μια εταιρεία ελεγχόμενη από το ελληνικό δημόσιο σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας .

Έργο της Αγροτουριστικής Α.Ε., εφ` όσον έχει τον προαναφερόμενο σκοπό, πρέπει να είναι η ενίσχυση του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων και της τουριστικής προσφοράς της χώρας. Σε αυτό θα μας βρει σύμφωνους και αρωγούς.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα ανεχθούμε την υποκατάσταση των επιχειρήσεών μας, μικρομεσαίων στην πλειοψηφία τους, από μια μεγάλη δημόσια κατά δήλωση επιχείρηση που λειτουργεί με χρήματα του ελληνικού λαού.
Αν ο σκοπός είναι να υποστηριχθεί η άμεσα επιχειρηματική λειτουργία της εταιρίας, η οποία θα πρέπει να δώσει θετικά οικονομικά αποτελέσματα στους ιδιώτες εταίρους της, μέσω της λειτουργίας τουριστικού γραφείου (!!!), στην ίδρυση του οποίου έχουν προχωρήσει, τότε όλος ο κλάδος των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων θα βρεθεί αντιμέτωπος.

3. Δεν θα ανεχθούμε επίσης προνομιακές και αδιαφανείς αναθέσεις, χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών”.

Καταλήγοντας ο HATTA στην επιστολή του επισημαίνει ότι “Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, το οποίο άλλωστε είχε εισηγηθεί ο Σύνδεσμός μας με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας και κοινοποίηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2003, έχει ήδη μετατραπεί και όλο και περισσότερο κάθε μέρα, μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό αδιαφανών αναθέσεων.

Παρακαλούμε, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα του θέματος να αναστείλετε άμεσα την υλοποίηση του προγράμματος με τους σημερινούς όρους και να δώσετε σαφείς οδηγίες ώστε το πρόγραμμα “Λευκές και Πράσινες Τάξεις” να υλοποιηθεί με διαφάνεια και νομιμότητα.

Σήμερα η Αγροτουριστική Α.Ε. απολαμβάνει προνομίων με απευθείας αναθέσεις, επιχειρεί να παίξει το σύμβουλο της πολιτείας, ταυτόχρονα λειτουργεί, κατά δήλωσή της, ως τουριστικό γραφείο και ανταγωνίζεται τις επιχειρήσεις μας. Έχει εξελιχθεί σε ελέγχοντα και ελεγχόμενο, με την ανοχή της πολιτείας.

Τέλος, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε υπεύθυνα ποιος είναι ο ρόλος της Αγροτουριστικής Α.Ε., και αν πρόθεσή σας είναι να λειτουργήσει ως θεσμικός εκπρόσωπος της πολιτείας ή ως επιχείρηση ανταγωνιστική των επιχειρήσεών μας.”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024