Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςCar RentalsΔιαχρονική αύξηση στον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτου αποκαλύπτει έρευνα του ICAP

Διαχρονική αύξηση στον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτου αποκαλύπτει έρευνα του ICAP

Την εκτίμηση ότι η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προσέλκυση τουριστών και μάλιστα υψηλής οικονομικής επιφάνειας, […]

Την εκτίμηση ότι η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην<…> προσέλκυση τουριστών και μάλιστα υψηλής οικονομικής επιφάνειας, με ιδιαίτερη θετική επίδραση στον κλάδο της βραχυχρόνιας ενοικίασης αυτοκινήτων για το άμεσο μέλλον, διατυπώνουν παράγοντες του κλάδου.

Μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν, ότι και ο τομέας των μακροχρόνιων μισθώσεων θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία στα επόμενη έτη, ως αποτέλεσμα των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος, σε σύγκριση με άλλους τρόπους απόκτησης ή χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου.

Όπως προκύπτει από την τελευταία κλαδική μελέτη της ICAP, η αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων παρουσιάζει διαχρονική αύξηση. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματεύεται τόσο τις τουριστικές ενοικιάσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες ιδιωτών και κυρίως τουριστών για μικρής διάρκειας ενοικιάσεις, όσο και τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Αυτές καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων για μίσθωση και διαχείριση του στόλου των αυτοκινήτων τους.

Με βάση την κλαδική μελέτη της ICAP, η συνολική αγορά των ενοικιάσεων αυτοκινήτων – σε αξία -, παρουσίασε στο διάστημα 1995-2002 διαχρονική αύξηση, τρέχοντας με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 23,5%.

Συγκεκριμένα, η αξία των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξης του 8,9%, αν και το 2002 παρουσίασε οριακά πτώση κατά 0,8%, έναντι του 2001, ως αποτέλεσμα της μείωσης της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα. Στον αντίποδα, το μέγεθος της αγοράς τ6ων μακροχρόνιων μισθώσεων, ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 16,3%, στο διάστημα 2002/2001.

Σε ό,τι αφορά την ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε κατηγορίας στο σύνολο της αγοράς, το 2002 οι μακροχρόνιες μισθώσεις κάλυψαν περίπου το 63%, ενώ οι τουριστικές συμμετείχαν με το υπόλοιπο 37%.

Για το τρέχον έτος, όπως προκύπτει από την μελέτη της ICAP, η αξία των βραχυχρόνιων- τουριστικών ενοικιάσεων αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2002, κυρίως λόγω της κάμψης της τουριστικής κίνησης. Στον αντίποδα, αύξηση της τάξης του 15% αναμένεται να παρουσιάσει η αξία των μακροχρόνιων -εταιρικών μισθώσεων.

Επισημαίνεται ότι σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν πάνω από 2.500 επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκίνητων. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη μελέτη, η αγορά εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, γεγονός που οφείλεται στην κυριαρχία λίγων, καλά οργανωμένων εταιριών και κυρίως αυτών που εκπροσωπούν διεθνή εμπορικά σήματα.

Έντονη είναι επίσης και η γεωγραφική συγκέντρωση των εταιριών του κλάδου, καθώς η πλειονότητά τους εδρεύει σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου, είναι η λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων, τοπικής κυρίως εμβέλειας, που δεν διαθέτουν την απαραίτητα άδεια από τον ΕΟΤ. Επιπλέον, προβλήματα προκύπτουν και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπως αναφέρει η μελέτη της ICAP.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024