Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣκάνδαλο χρηματισμού στις μαθητικές εκδρομές συμπαρασύρει άδικα και τους ξεναγούς

Σκάνδαλο χρηματισμού στις μαθητικές εκδρομές συμπαρασύρει άδικα και τους ξεναγούς

Σκάνδαλο χρηματισμού μαθητών και καθηγητών που αποκαλύπτει η εφημερίδα `ΤΑ ΝΕΑ` ενόψει της έναρξης των μαθητικών εκδρομών συμπαρασύρει και τους επαγγελματίες ξεναγούς ξεσηκώνοντας έντονες διαμαρτυρίες…

Σκάνδαλο χρηματισμού μαθητών και καθηγητών που αποκαλύπτει η εφημερίδα `ΤΑ ΝΕΑ` ενόψει της έναρξης των μαθητικών εκδρομών<...> συμπαρασύρει και τους επαγγελματίες ξεναγούς ξεσηκώνοντας έντονες διαμαρτυρίες.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ο γνωστός τουριστικός πράκτορας Σπύρος Γκίνης παραδέχεται την ύπαρξη κυκλώματος και επικεντρώνει το πρόβλημα στη νυχτερινή διασκέδαση και στους τοπικούς ξεναγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Γκίνης φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “δεν αποκλείεται να υπάρχει χαρτζιλίκι στους τοπικούς ξεναγούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη της εκδρομής. Αυτοί προτείνουν τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια όπου πηγαίνουν οι μαθητές”.

Η δήλωση αυτή του κ. Γκίνη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών η οποία σε γραπτή απάντησή της προς την εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

“Σε απάντηση του δημοσιεύματος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, της 22.3.2004, σελ. 18, στο ρεπορτάζ του συνεργάτη σας κ. Στέλιου Βραδέλη, σχετικά με καταγγελίες για μεσάζοντες στις σχολικές εκδρομές για την επιλογή συγκεκριμένων κέντρων διασκέδασης, και την δήλωση του τουριστικού πράκτορα κ. Σπύρου Γκίνη, σύμφωνα με τις οποίες εμπλέκονται σε συναλλαγές οι επαγγελματίες ξεναγοί, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής :

Σύμφωνα με τον Ν. 2160/93, άρθρ. 4, παρ. 3, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 2636/98, άρθρ. 27, παρ. 2, όποιος παροτρύνει ή συναλλάσσεται με πρόσωπο ή ομάδα προσώπων ή διαπραγματεύεται ή μεσολαβεί, με σκοπό να κατευθύνει πελατεία σε υπηρεσίες ή καταστήματα ή τουριστικά καταλύματα, τιμωρείται με την διάταξη του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα. Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, στους παραβάτες επιβάλλεται με απόφαση Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ πρόστιμο από 200.000 μέχρι 1.000.000 δρχ. για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο του προστίμου διπλασιάζεται με απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ.

Η εργασία του επαγγελματία ξεναγού συνίσταται στην πραγματοποίηση ξενάγησης ομάδων ή μεμονωμένων προσώπων κατά την διαδρομή μέσα στο τουριστικό λεωφορείο, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, περιοχές φυσικού κάλλους κπλ., σύμφωνα με τον Ν. 710/77 περί ξεναγών και ανάλογα με συγκεκριμένο πρόγραμμα που του υποδεικνύεται από τον εργοδότη του, δηλ. τον τουριστικό πράκτορα ή απευθείας από τους υπευθύνους ενός σχολείου. Εάν, ο τουριστικός πράκτορας αναφέρει εγγράφως στο πρόγραμμα εκδρομής συγκεκριμένα καταστήματα, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για κάθε πρόταση και συναλλαγή που τυχόν μπορεί να προκύψει και ουδεμία ευθύνη φέρει ο ξεναγός.

Στην κοινή γνώμη υπάρχει συνήθως σύγχυση του επαγγέλματος του ξεναγού με αυτό του απλού συνοδού, ο οποίος μπορεί να συνοδεύει με εντολή του τουριστικού πρακτορείου μία ομάδα καθ` όλη την διάρκεια της ημέρας καθώς και στην νυχτερινή διασκέδαση. Τέτοιοι συνοδοί – εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων υπάρχουν σχεδόν πάντα στις μαθητικές εκδρομές και δεν πρέπει να συγχέονται με τους ξεναγούς, οι οποίοι εκτελούν τις ξεναγήσεις ομάδων μαθητών και δεν εμπίπτει στα καθήκοντα τους τίποτε άλλο, παρά μόνο αυτό.

Αρνούμαστε κάθε προσπάθεια εμπλοκής των ξεναγών σε συναλλαγές με νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης στις μαθητικές εκδρομές και προσκαλούμε όποιον έχει αποδεικτικά στοιχεία να τα παρουσιάσει στη δημοσιότητα.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024