Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΞΑ: Η ταξιδιωτική σύσταση των Αυστραλών αποτελεί πλήγμα για τον Ελληνικό Τουρισμό

ΕΞΑ: Η ταξιδιωτική σύσταση των Αυστραλών αποτελεί πλήγμα για τον Ελληνικό Τουρισμό

Η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) δηλώνει έκπληκτη για την ταξιδιωτική σύσταση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας προς τους πολίτες της, προκειμένου να αποφεύγουν την Ελλάδα και αφορά όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα καθώς και όσους διαμένουν εδώ…

Η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) δηλώνει έκπληκτη για την ταξιδιωτική σύσταση που εξέδωσε η κυβέρνηση<...> της Αυστραλίας προς τους πολίτες της, προκειμένου να αποφεύγουν την Ελλάδα και αφορά όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα καθώς και όσους διαμένουν εδώ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, “οι λόγοι που επικαλείται η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι υπερβολικοί και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αιτία για την έκδοση ανάλογης σύστασης”.

Η ΕΞΑ θεωρεί ότι η έκδοση αυτής της ταξιδιωτικής σύστασης αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τον τουρισμό της Αττικής και μάλιστα καθώς διανύουμε το τελευταίο τρίμηνο της προολυμπιακής περιόδου. Η Ένωση καλεί το υπουργείο Τουρισμού να δραστηριοποιηθεί πολιτικά και διπλωματικά για την άρση αυτής της σύστασης, καθώς και την εκτόνωση των δυσμενών τουριστικών συνεπειών που έχει ήδη προκαλέσει.

Η διεθνής κοινότητα φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι καχύποπτη με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή τους. Μετά την Αμερική έρχεται τώρα και η Αυστραλία να εκδώσει μία νέα “ταξιδιωτική σύσταση” για τους Αυστραλούς πολίτες που θα επισκεφθούν την χώρα μας. Η σύσταση καλεί τους Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα να βρίσκονται “σε εγρήγορση” και να ενημερώνονται για εξελίξεις που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ασφάλειά τους. Υπενθυμίζει επίσης στους Αυστραλούς τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις σε πολιτικές και εμπορικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται δε συγκεκριμένη αναφορά στις εκρήξεις στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας. Στην σύσταση αναφέρεται ότι οι διαδηλώσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά μερικές γίνονται βίαιες και καλούνται οι Αυστραλοί να τις αποφεύγουν. Καλούνται επίσης να αποφεύγουν τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αιχμές για σεξουαλικές επιθέσεις και κλοπές σε τουριστικά θέρετρα

Υπενθυμίζεται, στην νέα σύσταση ότι οι τουρίστες στην Ελλάδα και ανάμεσά τους και Αυστραλοί, έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, κυρίως στα νησιά, ενώ γίνεται αναφορά και σε “τσαντάκηδες” και “πορτοφολάδες” σε τουριστικές περιοχές και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι Αυστραλοί που επισκέπτονται την Ελλάδα καλούνται να έχουν μαζί τους μόνο τα απαραίτητα ποσά για τις καθημερινές τους ανάγκες, να ασφαλίζουν τα πολύτιμα αντικείμενά τους και να μην επιδεικνύουν ακριβά είδη και τον πλούτο τους. Καλούνται επίσης να έχουν και φωτοτυπίες όλων των απαραίτητων εγγράφων τους και να τις κρατούν χωριστά. Οι Αυστραλοί που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς, αναφέρεται στη σύσταση, ενθαρρύνονται να ζητήσουν από το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών να τους κρατά ενήμερους για ενδεχόμενες ταξιδιωτικές οδηγίες.

Υποβαθμισμένα τα “στάνταρ ασφαλείας”

Σημειώνεται επίσης ότι τα στάνταρ ασφαλείας των δημόσιων μέσων συγκοινωνιών της Ελλάδας ενδέχεται να μην είναι στα επίπεδα που προσδοκούν οι Αυστραλοί, μαζί με την υπενθύμιση ότι, τα τελευταία χρόνια, χάθηκαν πολλές ζωές σε ναυάγια και ατυχήματα πλοίων και συγκρούσεις υπεραστικών πούλμαν. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής οι Αυστραλοί καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των ελληνικών τοπικών αρχών ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή. Παράλληλα υπενθυμίζεται στους Αυστραλούς πως όταν βρίσκονται στην Ελλάδα ισχύει η ελληνική νομοθεσία, ενώ οι Ελληνο-αυστραλοί, που εμπίπτουν σε κάποιες διατάξεις, ενδέχεται να κληθούν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία στην Ελλάδα. “Πολύ πριν πάτε στην Ελλάδα ενημερωθείτε σχετικά από τα Ελληνικά προξενεία ή την πρεσβεία” τους προτείνεται. Η ταξιδιωτική σύσταση θυμίζει στους Αυστραλούς να μην φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τους θυμίζει τη διαδικασία εισόδου και εξόδου στη χώρα και τους γνωστοποιεί ότι, το κόστος των νοσηλίων στην Ελλάδα είναι ακριβό και σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών στα νησιά ίσως χρειαστεί να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή ακόμα και σε άλλη χώρα. Οι Αυστραλοί καλούνται να πάρουν “ασφάλεια υγείας” και “ταξιδιωτική ασφάλεια” πριν πάνε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

“Η Ελλάδα είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τις διεθνείς μετρήσεις εγκληματικότητας”, τόνισε ο διευθυντής ενημέρωσης της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Σεραφείμ Κοτρώτσος, αναφερόμενος στην “ταξιδιωτική σύσταση” της Αυστραλίας. Ο κ. Κοτρώτσος επισήμανε ότι “στην Ελλάδα λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τα οποία έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια, τόσο από την ΔΟΕ, όσο και από άλλες χώρες”. Τέλος, ο κ. Κοτρώτσος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι όλοι οι αθλητές που έλαβαν μέρος στις 38 δοκιμαστικές αθλητικές διοργανώσεις (test events) δεν αντιμετώπισαν ποτέ κανένα πρόβλημα ασφαλείας, ενώ προέβησαν σε θετικές δηλώσεις για την διαμονή τους στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Denis Oswald, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι “Πρέπει να πω ότι εκπλήσσομαι και αισθάνομαι απογοήτευση από τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς κυβέρνησης της Αυστραλίας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια παρεξήγηση ή έλλειψη επικοινωνίας, διότι η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στη συμβουλευτική ομάδα των 7.

Και η αξιολόγηση, η όλη αποτίμηση της συμβουλευτικής ομάδας είναι απολύτως θετική και πραγματικά εκπλήσσομαι. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας.”

Από τη μεριά της η Πρόεδρος της “ΑΘΗΝΑ 2004”, Γιάννα Αγγελοπουλου δήλωσε ότι “Εξ όσων γνωρίζουμε η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει εκδώσει τέτοιες ταξιδιωτικές οδηγίες για πολλές χώρες του κόσμου και της Ευρώπης. Ωστόσο αυτή η ταξιδιωτική οδηγία δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση για την Ελλάδα και είναι άδικη για τη χώρα μου. Η Ελλάδα κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 12 εκ. επισκέπτες κι εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει φιλοξενία στην όμορφη χώρα μας και οι έννοιες αυτές μας είναι πάρα πολύ προσφιλείς. Εμείς λοιπόν θα θέλαμε να συστήσουμε προσοχή στους Αυστραλούς φίλους μας.”

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024