Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΕγκαινιάσθηκε η έκθεση “Ποσειδώνια 2004”

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση “Ποσειδώνια 2004”

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης εγκαινίασε, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, χθες την έκθεση “Ποσειδώνια 2004”, η οποία όπως τόνισε για “περισσότερο από 3 δεκαετίες είναι μία από […]

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης εγκαινίασε, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, χθες την<...> έκθεση “Ποσειδώνια 2004”, η οποία όπως τόνισε για “περισσότερο από 3 δεκαετίες είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.”

Συνεχίζοντας ο υπουργός στον λόγο του τόνισε ότι “Όλοι γνωρίζουμε ότι η ναυτιλία είναι μία παγκοσμιοποιημένη οικονομική δραστηριότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να υποστηρίξουμε την εφαρμογή των αρχών του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού. Σε μία πραγματικά παγκόσμια δραστηριότητα η προώθηση και ενιαία εφαρμογή κανόνων με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε αυτά τα πλαίσια αναγνωρίζουμε τον κυρίαρχο ρόλο του ΙΜΟ και την προώθηση παγκόσμιων κανόνων όσον αφορά στην ασφάλεια και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Αναγνωρίζουμε επίσης, το σημαντικό έργο άλλων διεθνών φόρουμ και οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η ΔΟΕ καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, όπου συζητούνται θέματα που αφορούν την απελευθέρωση του εμπορίου στις υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών”.

“Η χώρα μας αναγνωρίζει την σημασία του έργου που διεξάγεται σε κοινοτικό επίπεδο. Συμμετέχουμε ενεργά στις εργασίες σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Η σημασία της Ελλάδας στον ναυτιλιακό κόσμο καθώς και η σημασία του ναυτιλιακού τομέα για την Ελλάδα είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Ελλάδα ελέγχει τώρα το 9% του συνόλου των πλοίων παγκοσμίως και το 18% του νεκρού βάρους παγκοσμίως. Η εμπορική ναυτιλία είναι ένας από τους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος ανήλθε σε 9,57 δισ. Ευρώ. Εκτιμάται επίσης ότι η ναυτιλία και οι συναφείς με αυτήν δραστηριότητες απασχολούν περισσότερα από 200.000 άτομα. Πιστεύουμε στην ποιοτική ναυτιλία που είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστική, ασφαλής (από την άποψη των απαιτήσεων ναυσιπλοΐας), φιλική προς το περιβάλλον, αποτελεσματικός παροχέας ποιοτικών υπηρεσιών.”

Σχετικά με τους στόχους και τις προτεραιότητες που πρέπει να επιδιωχθούν, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο υπουργός ανέφερε:

  • Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και προσέλκυση νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα (μέσω ειδικών προγραμμάτων και κινήτρων). Βελτίωση της υποδομής λιμένων για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί.
  • Προώθηση της ιδέας συνδυασμένων μεταφορών όπως η ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων.
  • Τέλος, η αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή των διατάξεων ασφαλείας του κώδικα ISPS για πλοία και λιμένες, χωρίς καθυστερήσεις.

“Είναι γνωστό ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας είχε άμεσες επιπτώσεις στον ναυτιλιακό τομέα. Σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο ένα διεθνές νομικό πλαίσιο. Σε αυτόν τον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλειας, πρέπει να θυμόμαστε να αποφεύγουμε οποιαδήποτε μονομερή αναποτελεσματικά μέτρα που οδηγούν μόνο στη διαστρέβλωση του ανταγωνισμού και του διεθνούς εμπορίου. Τα “Ποσειδώνια” φέτος συμπίπτουν με τον εορτασμό της 50ης απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να θυμηθώ και να αποτίσω φόρο τιμής στον ηγετικό ρόλο που έπαιξαν τα Ελληνικά εμπορικά πλοία και οι γενναίοι Έλληνες ναυτικοί στη θαλάσσια εποποιία τόσο στον Ατλαντικό όσο και στην ημέρα Δέλτα. Εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 έλληνες ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας σε ελληνικά πλοία για τον αγώνα για την ελευθερία. Περισσότερα από 400 εμπορικά πλοία (που ήταν η πλειοψηφία του ελληνικού στόλου) θυσιάστηκαν στη διάρκεια των συμμαχικών επιχειρήσεων κυρίως στον Ατλαντικό. Υπό το φως όλων αυτών, πιστεύω ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω όλες τις προσπάθειες με στόχο την διατήρηση και προώθηση ασφαλούς ναυτιλιακού περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα”, είπε ο υπουργός τελειώνοντας την ομιλία του.

Επίσης, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κήρυξε χθες το πρωί την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου “Posidonia Maritime Policy Forum” που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 500 προσωπικότητες της ναυτιλιακής κοινότητας από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο Νορβηγός Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Ansgar Gabrielsen, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ κ. Stephen Ip, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου κ. Επαμεινώνδας Εμπειρίκος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Νικόλαος Ευθυμίου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024