Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑναβαθμίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Προ των πυλών εκτιμάται ότι βρίσκεται πλέον η αναβάθμιση της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην ανώτατη κατηγορία ασφαλείας Α, έναντι της Β, μετά τις επαφές που είχε στις 27 Σεπτεμβρίου 2004 ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ICAO στο…

Προ των πυλών εκτιμάται ότι βρίσκεται πλέον η αναβάθμιση της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην ανώτατη κατηγορία<...> ασφαλείας Α, έναντι της Β, μετά τις επαφές που είχε στις 27 Σεπτεμβρίου 2004 ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ICAO στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο κ. Λιάπης συναντήθηκε με τη διοικητή της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Αεροπορικής Αρχής, κ. Μάριον Μπλάκεϊ, καθώς επίσης και με υπηρεσιακούς παράγοντες της FAA (Αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας).

Η κ. Μπλάκεϊ εξέφρασε την εμπιστοσύνη των αμερικανικών αρχών στην προσπάθεια αναβάθμισης της ασφάλειας πτήσεων και διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι “τον επόμενο μήνα θα σταλεί αντιπροσωπεία τεχνοκρατών, για να επιβεβαιώσουν και τυπικά την πρόοδο, που έχει γίνει στον τομέα της ασφάλειας των ελληνικών αεροδρομίων και αερογραμμών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση της ΥΠΑ στην ανώτατη κατηγορία Α”. Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην Κατηγορία 1 συνεπάγεται τα εξής:

  • Οι προερχόμενες από την Ελλάδα πτήσεις αυτοδικαίως θεωρούνται, ότι ανήκουν σε αεροπορικές εταιρείες, που έχουν πιστοποιηθεί από μια υπηρεσία, όπως η ΥΠΑ, η οποία ακολουθεί τα πρότυπα ασφαλείας, που περιέχονται στο παράρτημα 6 της Σύμβασης του Σικάγου.
  • Αναβαθμίζει τη χώρα έναντι της διεθνούς αεροπορικής κοινότητας και οργανισμών υπό την εποπτεία των οποίων επίσης ευρίσκεται η Ελλάδα, όπως του ICAO, EASA, JAA, Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Παύει να ισχύει η περίοδος διαβουλεύσεων (consultation period), κατά τη διάρκεια της οποίας η εκτέλεση των πτήσεων των ΟΑ ήταν υπό αίρεση μέχρι την ολοκλήρωση αποκατάστασης των ευρημάτων.
  • Παύει το πάγωμα των πτήσεων των ΟΑ, που ίσχυε κατά την περίοδο των διαβουλεύσεων, με αποτέλεσμα οι ΟΑ να μπορεί να προβούν σε αύξηση των δρομολογίων τους, ενώ ανοίγει το δρόμο σε κάθε άλλο Έλληνα αερομεταφορέα να εκμεταλλευτεί τη διαδρομή αυτή.
  • Η απευκταία –πιθανή- αδυναμία της Ελλάδας να αναβαθμιστεί, θα είχε ως αποτέλεσμα την από πλευράς ΟΑ έλλειψη δυνατότητας εκτέλεσης πτήσεων προς ΗΠΑ και την ανάθεση της εκτέλεσης των δρομολογίων σε αερομεταφορέα, που έχει πιστοποιηθεί από την κρατική αρχή άλλης χώρας, που να ανήκει στην Κατηγορία 1.
  • Τη μείωση των εντατικών ελέγχων, που πραγματοποιούνταν από α/φη των ΟΑ σε αμερικανικά αεροδρόμια καθ` όλη τη διάρκεια της περιόδου διαβουλεύσεων (τέτοιοι εντατικοί έλεγχοι ενέχουν τον κίνδυνο της αφαίρεσης της άδειας, που μέχρι σήμερα κατέχουν οι ΟΑ για πτήσεις από/προς ΗΠΑ, όταν διαπιστωθεί αύξηση των ευρημάτων ή αδυναμία αποκατάστασής τους).
  • Την αυτόματη αφαίρεση από τη διαδικτυακή σελίδα της FAA της καταχώρησης για την υποβαθμισμένη θέση (2), που μέχρι σήμερα κατέχει η Ελλάδα, καταχώρηση η οποία συνέβαλε στη δυσφήμιση διεθνώς της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε, ότι για τους αμερικανούς πολίτες μια τέτοια καταχώρηση αποτελεί ένα είδος ταξιδιωτικής οδηγίας, όταν πρόκειται αυτοί να επιλέξουν τον τόπο προορισμού τους.
  • Διευρύνεται η αγορά, καθώς δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους Έλληνες αερομεταφορείς, να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση της υπόψη διαδρομής, με τελικό αποτέλεσμα την επίτευξη όρων ανταγωνισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό από πλευράς εξυπηρέτησης και οικονομίας.
  • Οι ΟΑ μέχρι τώρα εκτελούν πτήσεις προς ΗΠΑ με τέσσερα συγκεκριμένα Α-340. Εάν για κάποιο λόγο αποσυρθεί ένα από αυτά δεν θα μπορεί να προγραμματίσει ή εντάξει άλλου ιδίου τύπου ή διαφορετικού για να καλύψει τις ανάγκες της.
  • Τέλος, επιτρέπει στις ελληνικές εταιρείες να ενταχθούν σε διεθνείς συμμαχίες.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024