Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςAμεση η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ξενοδοχειακού κλάδου

Aμεση η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ξενοδοχειακού κλάδου

Η υπάρχουσα άσχημη κατάσταση στο χώρο της ελληνικής ξενοδοχίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας συνακολούθως αισθητά και το χώρο του τουρισμού, αφού οι δύο έννοιες της […]

Η υπάρχουσα άσχημη κατάσταση στο χώρο της ελληνικής ξενοδοχίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας συνακολούθως<...> αισθητά και το χώρο του τουρισμού, αφού οι δύο έννοιες της ξενοδοχίας και του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της Hellastat, το 2004, έτος των Ολυμπιακών Αγώνων, τα περισσότερα μεγέθη των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του κλάδου αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω επιδείνωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι 100 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέσα από την καταγραφή των οικονομικών τους στοιχείων και τις αναλύσεις της Hellastat, σύμφωνα με άρθρο της “Ροδιακής”, εμφάνισαν το 2003 υποχρεώσεις 1,7 δισ. ευρώ, είχαν συνολικά έσοδα 983 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων μόλις 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητικούς ρυθμούς ακολούθησαν στο σύνολό τους οι δείκτες που αφορούν τη χρηματοοικονομική διάρθρωση των επιχειρήσεων, τις αποδόσεις του κεφαλαίου τους, κ.λ.π.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι το 2003 οι 41 από τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις ήταν ζημιογόνες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2001 ήταν 32 και το 2001 22. Εκ των πραγμάτων και με δεδομένο τον έντονο ανταγωνισμό των γειτονικών τουριστικών προϊόντων, αλλά και των διαρθρωτικών αδυναμιών του κλάδου, τίθεται άμεση η ανάγκη για αναδιάρθρωση του κλάδου, με συνδυασμό παρεμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Βασικοί ρυθμιστές της όλης κατάστασης αναδεικνύονται η πολιτεία (π.χ. αναπτυξιακός, φορολογικό), οι τράπεζες (π.χ. χρηματοδοτήσεις) αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων ένα από τα πλέον κρίσιμα μεγέθη αφορά στις υποχρεώσεις των ξενοδοχείων, καθώς μεταξύ του 2001 και του 2003 αυξήθηκαν περισσότερο από 40%. Σύμφωνα με στοιχεία της Hellastat, τα 1,2 δισ. ευρώ που είχαν ως υποχρεώσεις τα ξενοδοχεία το 2001 αυξήθηκαν τα επόμενα 2 χρόνια σε 500 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2003 είχαν διαμορφωθεί στα 1,7 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των υποχρεώσεων περίπου το 1 δισ. ευρώ αφορά σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και το υπόλοιπο ποσόν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τα έσοδα των 100 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων εμφάνισαν το 2003 οριακή βελτίωση και από 934,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2003 στα 983,7 εκατ. ευρώ.

Αν αυτή είναι η εικόνα των μεγάλων του κλάδου, που θεωρητικά διέθεταν και κάποιους μηχανισμούς αντίστασης στη διεθνή κρίση, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι στην υπόλοιπη πυραμίδα της ελληνικής ξενοδοχίας η κατάσταση είναι σαφώς δυσμενέστερη. Οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση δεν έχουν ακόμη καταγραφεί. Ίσως μέσα στην κρίσιμη αυτή περίοδο είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση κι η εξυγίανση της αγοράς που δεν έγινε ποτέ σε παλαιότερες περιόδους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024