Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜειωμένος κατά 20% ο τζίρος των κρητικών τουριστικών επιχειρήσεων

Μειωμένος κατά 20% ο τζίρος των κρητικών τουριστικών επιχειρήσεων

Η φετινή μειωμένη τουριστική κίνηση στη Κρήτη είχε ως φυσικό επακόλουθο και τη μείωση στο τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, ο οποίος, μειώθηκε κατά ποσοστό 20%. Μάλιστα, σύμφωνα με […]

Η φετινή μειωμένη τουριστική κίνηση στη Κρήτη είχε ως φυσικό επακόλουθο και τη μείωση στο τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, ο οποίος,<…> μειώθηκε κατά ποσοστό 20%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Τάκη Καλουτσάκη και με άρθρο της τοπικής εφημερίδας “Μεσόγειος”, “η μείωση του 20% αφορά κυρίως τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, ενώ στο Λασίθι η πτώση στο τζίρο έφθασε το 25%”. Την ίδια ώρα οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία παρουσίασαν μείωση 15%, ενώ από το σύνολο των κρατήσεων που έγιναν, σε ποσοστό 75% – 80% λειτούργησαν οι λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμές.

Όπως εξηγεί ο κ. Καλουτσάκης, “η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, που κυρίως τροφοδοτούν την Ελλάδα με τουρίστες, ευθύνεται για τη συρρίκνωση του αριθμού των τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη Κρήτη”. “Οι τουρίστες, διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, “δεν επιλέγουν πλέον τον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών τους με βάση το τι θέλουν, αλλά με βάση τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους και μπορούν να διαθέσουν”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντάκης”, ο συνολικός αριθμός επιβατών, που διακινήθηκαν από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, ανήλθε στους 1.698.156, με το Σεπτέμβριο, παρά τις αντίθετες προσδοκίες να καταγράφει μείωση της τάξης του 3,2%, αφού αφίχθηκαν με πτήσεις τσάρτερ 310.713 επιβάτες έναντι 320.706 πέρσι τον αντίστοιχο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις ήταν ο Αύγουστος με 368.013 επιβάτες και ο αμέσως επόμενος ο Ιούλιος με 356.368 επιβάτες. Τον Ιούνιο οι αφιχθέντες από το εξωτερικό έφθασαν τους 271.749 ενώ τον Μάιο τους 264.800 και τον Απρίλιο τους 114.417. Τους υπόλοιπους μήνες οι αφίξεις ήταν πολύ λιγότερες, περιοριζόμενες σε μερικές χιλιάδες. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο αφίχθησαν 3.318 επιβάτες με τσάρτερ, τον Φεβρουάριο 3.325 και το Μάρτιο, που συνήθως αρχίζει να πυκνώνει το ρεύμα τουριστών προς την Κρήτη 5.453.

Ως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να κλείσουν για το χειμώνα και τα τελευταία ξενοδοχεία που παραμένουν ανοικτά στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης, κλείνοντας έτσι και μια από τις πιο άσχημες περιόδους για τον τουρισμό του τόπου, που όπως εύχονται οι ασχολούμενοι του κλάδου “Να μην ξανάλθει”. Βέβαια και για την επόμενη τουριστική σεζόν οι προοπτικές δεν διαγράφονται ευοίωνες.

Καταρχήν ,όπως εξηγεί ο κ Καλουτσάκης, “με το Πάσχα των Καθολικών να εορτάζεται τέλη Μαρτίου η χρονιά τουριστικά θα είναι συρρικνωμένη κατά ένα περίπου μήνα ενώ κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα οικονομικά των Γερμανών θα βελτιωθούν ώστε να είναι να θέση να κάνουν διακοπές όπως κατά το παρελθόν”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024