Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιευρύνεται το τουριστικό “λόμπι”

Διευρύνεται το τουριστικό “λόμπι”

Την ενίσχυση του ειδικού βάρους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οικονομίες των οποίων ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σηματοδοτεί η πρόσφατη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη δέκα νέων χωρών…

Την ενίσχυση του ειδικού βάρους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οικονομίες των οποίων ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο<...> σηματοδοτεί η πρόσφατη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη δέκα νέων χωρών.

Παράλληλα, πρόσκαιρες απώλειες αλλά και αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις δέκα νέες χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ε.Ε θα πρέπει να αναμένει ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ζαχαρόγλου, προϊστάμενο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι εκτιμήσεις αναφέρθηκαν σε συνάντηση που οργάνωσε ο ΕΟΤ για το θέμα, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης “Philoxenia” .

Η μετατόπιση του κέντρου βάρους λήψης των αποφάσεων προς τις χώρες που δίνουν έμφαση στον τουρισμό, αποτυπώθηκε στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος όπου περιελήφθη άρθρο για τον τουρισμό.

Σ` αυτό αναφέρεται ότι επιτρέπονται οι υποστηρικτικές ή συμπληρωματικές δράσεις εκ μέρους της Ε.Ε. με στόχο να διευκολυνθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στις 25, πλέον, χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Η συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτή την εξέλιξη ήταν καθοριστική αφού για πρώτη φορά υπήρξε σχετική αναφορά στα συμπεράσματα της Ατυπης Συνόδου υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. στην Κρήτη, το Μάιο του 2003, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας. Αυτό αποτέλεσε προηγούμενο πάνω στο οποίο βασίσθηκαν η ιταλική και ιρλανδική προεδρία που ακολούθησαν με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί, τελικά, άρθρο για τον τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ένταξης των νέων χωρών στον ελληνικό τουρισμό ο Αθ. Ζαχαρόγλου έκανε την εκτίμηση ότι μεσο-μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η δυσμενής επίδραση δεν αναμένεται ότι θα είναι μεγάλη για τον ελληνικό τουρισμό καθώς το τουριστικό προϊόν των νέων χωρών δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικό με το ελληνικό αφού δεν είναι ομοειδές με αυτό.

Από την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις νέες χώρες προς την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καρπωθούν οφέλη όλες οι χώρες της Βαλκανικής. Αυτό θα συμβεί καθώς οι τουρίστες από χώρες μη μέλη της Ε.Ε όπως η Σλοβενία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία για να φθάσουν οδικώς στη χώρα μας θα πρέπει να διέλθουν από χώρες όπως η Κροατία, η Σερβία-Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η ένταξη των δέκα νέων χωρών δημιουργεί προοπτικές τουριστικής συνεργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδικτυακή πύλη (portal) που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν από κοινού η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού-Tourism Advisory Committee (TAC) της Ε.Ε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων-European Travel Commission (ETC).

Στην κατεύθυνση συνεργασίας με τις νέες χώρες της Ε.Ε η Ελλάδα έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με χώρες όπως η Αλβανία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Προσωρινά, οι τουριστικές σχέσεις με τη Σερβία-Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία καθορίζονται από τη συμφωνία του 1958 που είχε υπογραφεί με την τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Η χώρα μας, επιπλέον, μετέχει στην πρωτοβουλία για τη συνεργασία των χωρών της Ν.Α Ευρώπης, την Οικονομική Συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου καθώς και την Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου.

Ήδη, η χώρα μας έχει αναλάβει την προεδρία της ΟΣΕΠ σκοπεύοντας να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες σε θέματα τουρισμού. Το, δε, διάστημα 15-16 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο Μαυροβούνιο η στρογγυλή τράπεζα για θέματα τουρισμού της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε θέματα ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

Η τουριστική συνεργασία της Ελλάδας με χώρες της ευρύτερης περιοχής απέφερε, ήδη, καρπούς με άξονα τον πολιτισμό. Έτσι δημιουργήθηκαν διαδρομές όπως:

  • η “Αργοναυτική εκστρατεία” σε συνεργασία με Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία)
  • “στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” σε συνεργασία με την Τουρκία
  • οι “δρόμοι των Μοναστηριών” σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες
  • οι “δρόμοι του Μεταξιού” σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλες χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού τουρισμού και
  • οι “δρόμοι της Ελιάς” που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Unesco και διατρέχει χώρες όπως Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Κροατία και Σλοβενία.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών εκπαιδεύτηκαν σε ελληνικά ξενοδοχεία, στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο.

Τέλος, στην περιοχή των Πρεσπών, παράλληλα, υλοποιείται τριμερές πρόγραμμα για τη δημιουργία γυναικείων αγροτουριστικών επιχειρήσεων σε χωριά της Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024