Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΣε ισχύ μέτρα της τροχαίας για ασφαλέστερες σχολικές εκδρομές

Σε ισχύ μέτρα της τροχαίας για ασφαλέστερες σχολικές εκδρομές

Μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών, λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν διαρκή αστυνόμευση του οδικού δικτύου, όπως και συστηματικό έλεγχο της καλής λειτουργίας των λεωφορείων και της τήρηση όλων των…

Μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών, λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.<...> Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν διαρκή αστυνόμευση του οδικού δικτύου, όπως και συστηματικό έλεγχο της καλής λειτουργίας των λεωφορείων και της τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας από τους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες Τροχαίας:

  • Εφαρμόζουν προγράμματα ενισχυμένης τροχονομικής αστυνόμευσης, δραστηριοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων εποχούμενων μέσων της Τροχαίας, ιδιαίτερα σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.
  • Διενεργούν, με τα συνεργεία ελέγχου που συγκροτούν κατά μήκος των οδικών δικτύων, ελέγχους για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (παραβίαση ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.α.) και για τον έλεγχο βαρέων οχημάτων.
  • Διενεργούν ελέγχους σε τουριστικά λεωφορεία, που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές, τόσο πριν την αναχώρησή τους (εφόσον ζητηθεί από τις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), όσο και κατά τη διάρκεια της εκδρομής, σε έκτακτους τροχονομικούς ελέγχους.

Να τονιστεί ότι ο έλεγχος των τουριστικών λεωφορείων διενεργείται από το προσωπικό της Τροχαίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τα τουριστικά λεωφορεία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο και την εξέταση:
  • των συστημάτων ασφαλείας του λεωφορείου,
  • της ύπαρξης Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ,
  • των καταγραφών των φύλλων του ταχογράφου,
  • της κατάστασης των ελαστικών του λεωφορείου,
  • της άδειας οδήγησης και του ωραρίου εργασίας του οδηγού και
  • της ύπαρξης και χρήσης εγκεκριμένου τύπου ζωνών ασφαλείας.

Οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις του οδηγού. Συγκεκριμένα, ο κάθε οδηγός τουριστικού λεωφορείου υποχρεούται:

  • να ελέγχει την καλή τεχνική κατάσταση του λεωφορείου πριν και κατά τη διάρκεια της εκδρομής
  • να διαθέτει και να φέρει μαζί του άδεια οδήγησης Δ΄ κατηγορίας,
  • να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας του λεωφορείου και πινακίδες
  • να διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών
  • να ελέγχει τα ελαστικά του λεωφορείου να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν υποστεί γήρανση, φθορές και αποξέσεις
  • να χρησιμοποιεί το σωστό ταχογράφο και να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του
  • να υποβάλει το λεωφορείο σε τεχνικό έλεγχο και να διαθέτει Δελτίο τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ
  • να μη μεταφέρει υπεράριθμους μαθητές
  • να διαθέτει εντός του λεωφορείου φαρμακείο, πυροσβεστήρα και τρίγωνο ασφαλείας.

Ο οδηγός του λεωφορείου υποχρεούται, επίσης, να φέρει στο μπροστά και πίσω μέρος του λεωφορείου ευανάγνωστη πινακίδα με την ένδειξη `Σχολικό`, αναγράφοντας και το όνομα του σχολείου, την οποία θα πρέπει να διατηρεί μέχρι το τέλος της εκδρομής.

Ενώ, όταν πρόκειται να διανυθεί μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, στο λεωφορείο θα πρέπει να επιβαίνει και δεύτερος οδηγός. Σε κάθε μετακίνηση μαθητών επιβάλλεται να υπάρχει εντός του λεωφορείου συνοδός, ο οποίος καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο λεωφορείο για να έχει τον πλήρη έλεγχο των μαθητών.

Οι συνοδοί – καθηγητές επιβάλλεται να καταρτίζουν ονομαστική κατάσταση με τα ευρισκόμενα άτομα στο λεωφορείο. Ακόμα, τόσο οι οδηγοί, όσο και οι συνοδοί – καθηγητές ελέγχουν τους μαθητές, εάν φορούν ζώνες ασφαλείας, τόσο στην αρχή της μετακίνησης, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Η στάση των λεωφορείων στο εθνικό οδικό δίκτυο θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε ειδικές θέσεις στάθμευσης (πάρκινγκ). Σε περίπτωση που οι μαθητές πρόκειται να αποβιβαστούν από το λεωφορείο, το σημείο αποβίβασης επιλέγεται από τον οδηγό και όχι από τους συνοδούς – καθηγητές ή τους μαθητές. Ο πρώτος που αποβιβάζεται κάθε φορά από το λεωφορείο είναι ο συνοδός – καθηγητής, ο οποίος και αποφασίζει πότε θα αποβιβαστούν με ασφάλεια οι μαθητές.

Σε περίπτωση μηχανικής βλάβης κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, εξέρχεται από το λεωφορείο μόνο ο οδηγός, τοποθετεί τρίγωνο σε ικανή απόσταση και μεριμνά για τη σύντομη αποκατάσταση αυτής, ενώ οι μαθητές παραμένουν εντός του λεωφορείου. Οι μαθητές θα πρέπει κατά τη μετακίνησή τους να φέρουν ζώνη ασφαλείας, να παραμένουν στις θέσεις τους και να μην ενοχλούν τον οδηγό.

Τέλος, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, πριν την πραγματοποίηση πολυήμερων σχολικών εκδρομών, θα πρέπει να ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Τροχαίας σχετικά με το πρόγραμμα μετακινήσεων της εκδρομής, τον αριθμό των μαθητών, την ονομασία του σχολείου, τα στοιχεία των συνοδών – καθηγητών και των αρχηγών, καθώς και τα στοιχεία του πρακτορείου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024