Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤην παρέμβαση της Πολιτείας ζητά ο πρόεδρος της ΕΞΡ

Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητά ο πρόεδρος της ΕΞΡ

Την παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να παράσχει στήριξη στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τον έχουν οδηγήσει σε μια πτωτική πορεία, ζήτησε στα πλαίσια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), που πραγματοποιήθηκε…

Την παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να παράσχει στήριξη στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, που τον τελευταίο καιρό<...> αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τον έχουν οδηγήσει σε μια πτωτική πορεία, ζήτησε στα πλαίσια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Απριλίου 2005, ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Mηναΐδης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, ο κ. Mηναΐδης ζήτησε τα ακόλουθα:

  1. να μην υπάρξουν νέες φορολογίες, που θα έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της τοπικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές,

  2. την έγκαιρη και αποτελεσματική διαφήμιση και την εξασφάλιση μέσω του EOT και των OTA μόνιμων και επαρκών πόρων για την χρηματοδότηση της προβολής και της διαφήμισης,

  3. την αναθεώρηση του νέου καθεστώτος καθορισμού των δικαιωμάτων χρήσης παραλίας από τα παραλιακά ξενοδοχεία,
  4. τη χορήγηση νέων αδειών λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών στα ξενοδοχεία, που δεν είχαν αποκτήσει σχετική άδεια, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι περιοριστικοί όροι, που θέτει το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι κρίνονται ως ανεφάρμοστοι,

  5. την επίλυση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων με την νομιμοποίηση όλων των περιπτώσεων αλλαγών χρήσης μιας μικρής υπέρβασης του ποσοστού των ορίων δόμησης και με την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα υφιστάμενα ξενοδοχειακά καταλύματα.


Παράλληλα, πρότεινε μια σειρά μέτρων, που στοχεύουν στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, όπως τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη μετάταξη διαφόρων κλάδων εργαζομένων από τα βαρέα και ανθυγιεινά σε χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, τη μείωση των προστίμων, που επιβάλλονται για τοπικές παραβάσεις, τις εργατικές νομοθεσίες, τη μείωση του κόστους της επιχείρησης σε περιπτώσεις απόλυσης ή αντικατάστασης εργαζομένων, την ελαστικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τη δυνατότητα απασχόλησης εκτάκτων με ωρομίσθια αμοιβή.

Ακόμα, κατά τον κ. Mηναΐδη, “το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι έλληνες ξενοδόχοι σήμερα όσον αφορά στην εργασία και στη φορολογική επιβάρυνση είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι ξενοδόχοι στις τουριστικές ανταγωνίσιμες χώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό”. “Προβλήματα όμως στην εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων δημιουργεί και η γραφειοκρατία, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης “και για τούτο” πρόσθεσε ζητείται από την πολιτεία να απλοποιηθεί το σύστημα αδειοδότησης, όπως επίσης και το θέμα με τα σήματα και την έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

Εκτός από τις ανωτέρω προτάσεις που αφορούν άμεσα στην αναβάθμιση και στην ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων το Δ.Σ. της E.Ξ.P., προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους τουρίστες, θεωρεί αναγκαία την άμεση παρέμβαση της πολιτείας σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα επιμένει στην πρόταση να αναβαθμιστεί η ξενοδοχειακή εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και να ιδρυθεί στη Ρόδο στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, καθώς επίσης και ΤΕΙ με τμήματα συντήρησης αρχαιοτήτων, υγείας και πληροφορικής.

Τέλος, ο πρόεδρος της EΞP δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και προς τα μέλη του κλάδου τα οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε “προκειμένου να διατηρήσουν την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τους οφείλουν κυρίως να ακολουθήσουν κοινή γραμμή όσον αφορά στην τιμολογιακή τους πολιτική και να μην υποκύψουν στις πιέσεις, που δέχονται από τους διάφορους tour operators”. Η πρόταση της Ένωσης για τη νέα τουριστική περίοδο είναι η αύξηση της τιμής πώλησης των δωματίων κατά 5%, ποσοστό που θεωρείται ως ελάχιστο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024