Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΕταιρίεςΦιλικότερες προς το περιβάλλον τουριστικές υπηρεσίες προτιμούν σήμερα οι καταναλωτές

Φιλικότερες προς το περιβάλλον τουριστικές υπηρεσίες προτιμούν σήμερα οι καταναλωτές

Την καθιέρωση ενός ειδικού οικολογικού σήματος, υπό τη μορφή άνθους, για όλους τους φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους κάμπινγκ, καθώς και για άλλες υπηρεσίες τουριστικής διαμονής, έχει θεσπίσει ήδη από το 2003 η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την καθιέρωση ενός ειδικού οικολογικού σήματος, υπό τη μορφή άνθους, για όλους τους φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους κάμπινγκ,<...>καθώς και για άλλες υπηρεσίες τουριστικής διαμονής, έχει θεσπίσει ήδη από το 2003 η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την καλύτερη διαμονή των κατασκηνωτών, καθώς η ένδειξη του σήματος αποτελεί απόδειξη ότι τηρούνται από τις εταιρίες αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια συμπεριφοράς.

Σχετικά, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας, δήλωσε ότι “η Ευρώπη είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, και η προστασία του περιβάλλοντος έχει καίρια σημασία για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του σημαντικού τομέα. Η απονομή του οικολογικού σήματος της Ε.Ε. στις εγκαταστάσεις κάμπινγκ ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και αποτελεί για τα κάμπινγκ μοναδική ευκαιρία να προβληθούν, δείχνοντας έτσι ότι λειτουργούν σε αρμονία με το περιβάλλον. Οι κατασκηνωτές μπορούν να εμπιστεύονται το λογότυπο υπό μορφή άνθους που τους εγγυάται την περιβαλλοντικά υγιή επίδοση της συγκεκριμένης εγκατάστασης κάμπινγκ. Έτσι διευκολύνονται στην οικολογική επιλογή τους”.

Τον τελευταίο καιρό, άλλωστε, παρατηρείται μια σταθερή τάση για φιλικότερες προς το περιβάλλον τουριστικές υπηρεσίες, ενώ οι απαιτήσεις των καταναλωτών για πιο οικολογικές διακοπές γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Η τουριστική βιομηχανία πιστεύει όλο και περισσότερο ότι η ικανοποίηση της απαίτησης αυτής αποτελεί για την ίδια, το κλειδί της επιτυχίας. Πρόσφατη μελέτη στη Γερμανία κατέδειξε ότι το 51% των τουριστών επιλέγει φιλικές προς το περιβάλλον τουριστικές εγκαταστάσεις και χώρους, ενώ το 82% προτιμά ένα απόλυτα παρθένο περιβάλλον.

Επίσης, αν λάβει κάποιος υπόψη το μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων κάμπινγκ στην Ευρώπη (σύμφωνα με την Eurostat, το 2000 ήταν πάνω από 24.000) και την προφανή σημασία που αποκτά η ύπαρξη καθαρού περιβάλλοντος κατά την επιλογή αυτού του τύπου διακοπών, γίνεται σαφής η ανάγκη προσφοράς στους καταναλωτές αξιόπιστων οικολογικών κριτηρίων για την παροχή υπηρεσιών στους χώρους κάμπινγκ.

Όσοι επιλέγουν διακοπές σε κάμπινγκ είναι φυσιολάτρες. Συνεπώς, ένας χώρος κάμπινγκ που προσφέρει παρθένο περιβάλλον και που μπορεί να αποδείξει ότι το σέβεται, αποκτά πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Να σημειωθεί ότι για να αποκτήσει ένας χώρος κάμπινγκ το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, πρέπει να συμμορφώνεται τουλάχιστον προς τα ελάχιστα αυστηρά πρότυπα περιβαλλοντικής επίδοσης και υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, μέτρα για τον περιορισμό απορριμμάτων, εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής και παροχή εκτενούς πληροφόρησης στους θαμώνες για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Η απόκτηση του οικολογικού σήματος με λογότυπο υπό μορφή άνθους απαιτεί κάποια επιπλέον προσπάθεια, ωστόσο αυξάνει την προστιθέμενη αξία δεδομένου ότι βοηθά τους εκμεταλλευόμενους τις εγκαταστάσεις κάμπινγκ να επικεντρώνουν τη δραστηριότητα τους στη βελτίωση της οικολογικής και οικονομικής τους επίδοσης. Περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας και νερού μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία προστατεύοντας συγχρόνως και το περιβάλλον.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024