Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑβραμόπουλος: Αναγκαία η συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος

Αβραμόπουλος: Αναγκαία η συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος

Την αναγκαία συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της πρότερης από κοινού χάραξης, με την κεντρική εξουσία και τους τουριστικούς φορείς, της εθνικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού υπογράμμισε χτες στην ομιλία του ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης…

Την αναγκαία συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της πρότερης από κοινού χάραξης,<...>με την κεντρική εξουσία και τους τουριστικούς φορείς, της εθνικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού υπογράμμισε χτες στην ομιλία του ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα πλαίσια της πρώτης Συνάντησης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης – ΕΝΑΕ – ΚΕΔΚΕ – Τουριστικών Φορέων με τη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε με πολλούς ανθρώπους του τουρισμού απόντες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αβραμόπουλος, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει το Υπουργείο του στο έργο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του κ. Αβραμόπουλου. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε “η τουριστική πολιτική της χώρας βρίσκεται σε δρόμο ορθολογικής ανάπτυξης, ενώ όπως τόνισε “οι περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν στη χάραξη τουριστικής πολιτικής”.

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού εξήρε τη σημασία της πρώτης αυτής συνάντησης, επεσήμανε το γεγονός ότι ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμβολή της Περιφέρειας. “Η Ελλάδα”, όπως ανέφερε ο Υπουργός, “εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνες υποανάπτυξης”, ενώ “η Αυτοδιοίκηση, τοπική και νομαρχιακή, αν τύχει της κατάλληλης στήριξης, μπορεί να πετύχει πολλά”. Απαραίτητη, όπως αναφέρθηκε, για την επίτευξη των περισσότερων στόχων της πολιτικής στον τομέα του τουρισμού είναι η καλλιέργεια στους πολίτες τουριστικής συνείδησης, καθώς ο τουρισμός είναι ένας τομέας άμεσα εξαρτώμενος από τον ανθρώπινο παράγοντας, αλλά παράλληλα και ένα προϊόν ευπαθές, που υπόκειται σε απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα.

Ο Υπουργός έκανε μια σύντομη αναδρομή στις διακρίσεις της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού, ενώ όπως παραδέχτηκε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε χτες, καθ` όλη τη διάρκεια της ημερίδας, στον τομέα της καθαριότητας και της υγιεινής, με αφορμή μάλιστα και ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε προ καιρού ο Υπουργός από έναν τουρίστα της χώρας μας, ονόματι Jim Brown, ο οποίος εξέφραζε στον κ. Αβραμόπουλο τα παράπονα του για την καθαριότητα στο ελληνικό τοπίο, έπειτα από διακοπές 6 εβδομάδων στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη λέξη `ντροπή`.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, όπως αυτά της άγρας πελατών, της ηχορύπανσης, της μίσθωσης αιγιαλών και αναψυκτήριων, την αναντιστοιχία τιμής και προσφερόμενης ποιότητας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Μάκης Φωκάς.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορους εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας και εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, στα πλαίσια των οποίων εξέθεταν τα προβλήματα των περιοχών τους, ζητώντας τη συμβολή της Πολιτείας για την επίλυση τους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν και τη δυσαρέσκεια τους προς την τουριστική ηγεσία της χώρας για την πρόσκληση της ημερίδας που εστάλη την Πέμπτη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους καλεσμένους να μην καταφέρουν να παραστούν και οι συμμετέχοντες να ανέρχονται περίπου στους 100.

Εύστοχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επισήμανση του Υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αναστάσιου Λιάσκου ότι “όταν αποκτήσουμε τουριστική συνείδηση θα μπορέσουμε να την προάγουμε και αποτελεσματικότερα”.

Όσον αφορά στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο κ. Λιάσκος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά κενά ακόμη, όπως π.χ. η έλλειψη τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία εκτιμάται να καλυφθεί με την πρόσφατη απόφαση για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής τουρισμού.

Τέλος, όσον αφορά στη προβολή και διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Α. Στράτης – Καλογερόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΤ, ανακοίνωσε ότι ήδη παίζεται σε ορισμένα κανάλια το τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ του ΕΟΤ, ενώ στις 10-15 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το νέο τηλεοπτικό σπότ, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβαν συντελεστές των πολύ επιτυχημένων περσινών σποτ της Τουρκίας, του Ντουμπάι, κ.α. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η προβολή είναι αιχμή του δόρατος του τουρισμού.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024