Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤις προσπάθειες του `Ευρωπαϊκού Δικτύου για Προσβάσιμο Τουρισμό` στηρίζει η Ε.Ε.

Τις προσπάθειες του `Ευρωπαϊκού Δικτύου για Προσβάσιμο Τουρισμό` στηρίζει η Ε.Ε.

Τη διεθνή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καθιέρωση ενός οργανισμού στον τομέα του Ευρωπαϊκού τουρισμού με ονομασία `Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Προσβάσιμο Τουρισμό` (European Network for Accessible Tourism – ENAT), επικεντρώνοντας στις προσπάθειες για βελτίωση…

Τη διεθνή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καθιέρωση ενός οργανισμού στον τομέα του Ευρωπαϊκού τουρισμού με ονομασία<...>`Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Προσβάσιμο Τουρισμό` (European Network for Accessible Tourism – ENAT), επικεντρώνοντας στις προσπάθειες για βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ατόμων άλλων κοινωνικών ομάδων, τα οποία χρειάζονται ασφάλεια, άνεση, κατάλληλο περιβάλλον και κατάλληλες υπηρεσίες, υποστηρίζει ενεργά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το δίκτυο έχει ως στόχο την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα ταξίδια και τον τουρισμό στην Ευρώπη, των ειδικών συμβούλων, των ανθρώπων που διαμορφώνουν πολιτικές, τους ερευνητές, τα εκπαιδευτικά ινστιτούτα για τον τουρισμό, τις οργανώσεις καταναλωτών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι μοιράζονται τον ίδιο στόχο της δημιουργίας περισσότερων προσβάσιμων προορισμών και προσφορών για τους τουρίστες.

Ο κ. Ivor Ambrose, συνδιοργανωτής της συνεργασίας για την ENAT δήλωσε σχετικά τα εξής: “Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποκλείονται από τα ταξίδια και απολαμβάνουν τις διακοπές τους, είτε αυτό είναι στην χώρα τους είτε σε άλλες χώρες, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Οι οικονομικοί φραγμοί δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ταξιδέψουν και η αγορά στο τομέα αυτό είναι αρκετά ευοίωνη, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 50 εκατομμύρια άτομα με ειδικές ανάγκες μαζί με τις οικογένειες τους στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, προορισμοί που διαθέτουν σωστές υποδομές και υπηρεσίες προτιμούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια τουριστών της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα λόγω ηλικίας. Καθώς το όριο ηλικίας των ανθρώπων στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, αποτελεί κοινή λογική η ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών κατάλληλων για τουρισμό προσβάσιμο σε όλους”.

Με επικεφαλή την εταιρία υπηρεσιών IT EWORX S.A., με έδρα την Αθήνα, ανάμεσα στους συνιδρυτές και συνεργάτες του ENAT είναι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, ο VisitBritain (ο Οργανισμός Τουρισμού της Βρετανίας) και το Tourism for All της Σουηδίας. Οι τομείς των καταναλωτών και των Εθνικών Οργανώσεων Τουρισμού (NGO), αντιπροσωπεύονται από την Fundacion ONCE στην Ισπανία, καθώς και από το Disability NOW στην Ελλάδα και τα δύο κέντρα στο Βέλγιο που ειδικεύονται στην προσβασιμότητα, το Flemish Centre For Accessibility (Toegankelijkheidsbureau vzw) και το ANLH στις Βρυξέλλες.

Το ENAT θα δώσει βαρύνουσα σημασία στο θέμα της εργασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο τομέα του τουρισμού και το κέντρο εύρεσης εργασίας στο Δουβλίνο με την εξειδίκευση του στο τομέα αυτό, συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, παρέχοντας συναφείς πληροφορίες και υπηρεσίες.

Όπως σχολίασε ο κ. Ambrose, “σχηματίζοντας τον ENAT, ευελπιστούμε να επεκτείνουμε τις προσπάθειες που γίνονται σε χώρες και περιοχές όπως η Βρετανία και η Φλαμανδία, όπου για παράδειγμα προγράμματα πληροφόρησης για την προσβασιμότητα όσον αφορά στην στέγαση των τουριστών είναι ήδη σε εφαρμογή. Επιπλέον, η εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία επικεντρώνεται στην θεσμοθέτηση ίσων δικαιωμάτων για όλους, και πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον τουριστικό τομέα να συνασπιστεί, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα της προσβασιμότητας στον τουρισμό”.

Στα επόμενα δύο χρόνια το ENAT θα έχει επικοινωνία με επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας ένα δίκτυο το οποίο θα επιτρέπει σε όλους την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας και την προώθηση καλύτερων πολιτικών και πρακτικών στο τομέα του προσβάσιμου τουρισμού.

Τέλος, το ENAT θα διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις για την προώθηση των πολιτικών αυτών, ενώ θα διεξάγει παράλληλα και μελέτες για την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την επίτευξη των στόχων στο τομέα αυτό.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024