Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΜεγάλη η έλευση επισκεπτών στη Βρετανία εξαιτίας του ΄Κώδικα Da Vinci΄

Μεγάλη η έλευση επισκεπτών στη Βρετανία εξαιτίας του ΄Κώδικα Da Vinci΄

Η Βρετανία έχει φιλοξενήσει τα γυρίσματα αρκετών κινηματογραφικών ταινιών, αλλά το ενδιαφέρον για τον `Κώδικα Da Vinci` έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο,όπως αναφέρει σχετικά ο Βρετανικός Οργανισμός Τουρισμού. Δεκάδες περιοχές της […]

Η Βρετανία έχει φιλοξενήσει τα γυρίσματα αρκετών κινηματογραφικών ταινιών, αλλά το ενδιαφέρον για τον `Κώδικα Da Vinci` έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο,<...>όπως αναφέρει σχετικά ο Βρετανικός Οργανισμός Τουρισμού. Δεκάδες περιοχές της Αγγλίας, από το Λονδίνο έως το Εδιμβούργο, έχουν κατακλυστεί από επισκέπτες μετά την πρωτόγνωρη επιτυχία που σημείωσε το μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν και αναμένεται να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους μετά τη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ. Η ομώνυμη ταινία θα βγει στις αίθουσες τον προσεχή Μάιο.

Το μυθιστόρημα, το οποίο έχουν διαβάσει περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα καθηλώνοντας τον αναγνώστη, πόσο μάλλον όταν στην κινηματογραφική του έκδοση πρωταγωνιστούν οι Τομ Χανκς, σερ Ίαν ΜακΚέλλεν και Οντρέ Τουτού. Επικεντρώνεται σε μια μυστική αδελφότητα, το Κοινό της Σιών, αυτοσκοπός της οποίας είναι η προστασία του μυστικού που σχετίζεται με το `Αγιο Δισκοπότηρο.

Η ταινία ξεκινά από το Παρίσι, με μια εκπληκτική σκηνή στο Μουσείο του Λούβρου, και κλιμακώνεται στην Αγγλία, καθώς ο ειδικευμένος στην ερμηνεία των συμβόλων Ρόμπερτ Λάνγκντον (Τομ Χανκς) και η αποκρυπτογράφος Σοφί Νεβέ (Οντρέ Τουτού) αναζητούν τον μυστηριώδη Δάσκαλο.

Η αναζήτησή τους ξεκινά από το Temple Church, στο Λονδίνο, κοντά στη Fleet Street, και συγκεκριμένα στο Inns of Court, όπου στεγάζονται τα περισσότερα νομικά γραφεία. Το Temple Church, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του Λονδίνου και μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά του, χτίστηκε από τους Ναΐτες Ιππότες – που προστάτευαν τους προσκυνητές που ταξίδευαν στην Ιερουσαλήμ – και πρωτολειτούργησε το 1185. Είναι ανοικτή για το κοινό από Τετάρτη έως Κυριακή και η χορωδία της είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία, ενώ λειτουργίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, μέσα σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης. Σημειώνεται επίσης ότι στην Εθνική Πινακοθήκη στην Πλατεία Trafalgar, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν από κοντά τον πασίγνωστο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι `Η Παρθένος των Βράχων`, ο οποίος επίσης αναφέρεται στο πολυδιαβασμένο μπεστ σέλερ.

Η δράση της ταινίας συνεχίζεται στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ και στον τάφο του Νεύτωνα, που ανακάλυψε την θεωρία της βαρύτητας και ήταν, όπως ισχυρίζεται ο Μπράουν, μαζί με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, μέλος του Κοινού της Σιών. Ο τάφος του βρίσκεται στο Αββαείο, που φιλοξένησε τη στέψη και την ταφή αρκετών βασιλέων, και η επίσκεψή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με το μεγαλύτερο τμήμα των γυρισμάτων να έχει πραγματοποιηθεί στα Shepperton Studios, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, ο Ρον Χάουαρντ ήταν αποφασισμένος να φιλμάρει σε όσο το δυνατόν περισσότερες αυθεντικές τοποθεσίες. Πολλές σκηνές γυρίστηκαν στο Λονδίνο, για παράδειγμα στη Victoria Street, αλλά όχι μέσα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο αρνήθηκε να δώσει άδεια, σε αντίθεση με τον Καθεδρικό Ναό του Λίνκολν. Ο τρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στην Βρετανία, 142 μίλια βόρεια του Λονδίνου, αποδείχθηκε ιδανικός για να αντικαταστήσει το Αββαείο, καθώς είναι `ένα από τα λαμπρότερα γοτθικά οικοδομήματα παγκοσμίως`, σύμφωνα με τον συμπρωταγωνιστή σερ Ιαν ΜακΚέλλεν, που υποδύεται τον Λι Τίμπινγκ.

Ο ίδιος, όπως ο Τομ Χανκς και η Οντρέ Τατού, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην πόλη έμειναν στο ξενοδοχείο The White Hart Hotel, ενώ ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ `ξεκοκκάλισε` την πόλη βολτάροντας ακατάπαυστα και τονίζοντας ότι το Λίλνκολν είναι πανέμορφο. Τον καθεδρικό ναό, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1092, επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως για να δουν τον περίφημο Δαίμονα, μια πέτρινη φιγούρα κοντά στα στασίδια της χορωδίας.

Όπως συμβαίνει συνήθως στα γυρίσματα μιας ταινίας, το προσωπικό άφησε πίσω του διάφορα ενδιαφέροντα αντικείμενα. Ο καθεδρικός ναός θα διοργανώσει ξεναγήσεις όταν προβληθεί η ταινία, με συζητήσεις σχετικά με το τι συνέβη στα γυρίσματα και τη συσχέτιση του Λίνκολν με το Τάγμα των Ναϊτών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και κάποια σκηνικά τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι είναι μαρμάρινα, ενώ στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένα από πολυστερίνη και ξύλο.

Γυρίσματα έγιναν επίσης και στο Burghley House, ένα μεγαλοπρεπές αρχοντικό κοντά στο Στάμφορντ, που ήταν το εξοχικό σπίτι του Λόρδου Burghley, συμβούλου της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι. Επικρατεί ωστόσο άκρα μυστικότητα για το ποιες σκηνές γυρίστηκαν εκεί. Παρόλο που 30 εκατομμύρια αναγνώστες έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα, ο σκηνοθέτης θέλει ο κόσμος να δει την ταινία γιατί, όπως ισχυρίζεται, θα κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Οι συντελεστές και το προσωπικό πέρασαν αρκετές μέρες και στο Κάστρο Μπελβουάρ, στο γειτονικό Leicestershire, γυρίζοντας σκηνές, όπου το Μπελβουάρ μεταμορφώνεται σε ένα ιταλικό οχυρό.

Μιλώντας για το κεντρικό σημείο αναφοράς του `Κώδικα Da Vinci`, το Παρεκκλήσι Ρόσλυν, φυσικά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατα. Ο Ρον Χάουαρντ ήταν ενθουσιασμένος που οι λήψεις θα γίνονταν στην αυθεντική τοποθεσία.

Το Παρεκκλήσι Ρόσλυν είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη κτίρια της Σκωτίας και βρίσκεται επτά μίλια νότια του Εδιμβούργου. Το παρεκκλήσι έχει απασχολήσει τους ακαδημαϊκούς επί αιώνες, γιατί αν και έχει χτιστεί τον 15ο αιώνα, στο εσωτερικό του βρίσκονται χαραγμένες παραστάσεις φυτών και κάκτων, που φύονται στη Βόρειο Αμερική και τα οποία σχεδιάστηκαν πολύ καιρό πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική. Το Παρεκκλήσι έχει περίπλοκο και δαιδαλώδη διάκοσμο με αλληγορική σημασία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Ο Νταν Μπραουν εμπνεύστηκε τη συγγραφή του βιβλίου μετά από την επίσκεψή του στο παρεκκλήσι, το 2001.

Είναι πέραν αμφισβήτησης πως το παρεκκλήσι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ευρώπη και χτίστηκε από την οικογένεια St. Clairs, η οποία φαίνεται να συνδέεται με το Τάγμα των Ναϊτών. Εδώ και αιώνες κυκλοφορεί η φήμη ότι ο χώρος αυτός κρύβει κάτι πολύ σημαντικό για τη Χριστιανοσύνη, είτε πρόκειται για τις χαμένες περγαμηνές του Ναού του Σολομώντα είτε για το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή, το οποίο έφεραν πίσω στην Ευρώπη από την Ιερουσαλήμ οι Σταυροφόροι.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024