Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜαύρη εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις καταγγέλλει ο Φώτης Κουβέλης

Μαύρη εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις καταγγέλλει ο Φώτης Κουβέλης

Επίκαιρη ερώτησή προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Τουριστικής Ανάπτυξης για την εισαγωγή στη χώρα μας ξένων σπουδαστών τουριστικών σχολών ανέπτυξε χτες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ…

Επίκαιρη ερώτησή προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Τουριστικής Ανάπτυξης για την εισαγωγή στη χώρα μας ξένων σπουδαστών τουριστικών σχολών<...>ανέπτυξε χτες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄ Αθήνας, κ. Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για μαύρη εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στην ερώτηση του, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Το 40% των απασχολούμενων στον τουριστικό κλάδο της χώρας μας υπολογίζεται ότι έχει χάσει την εργασία του από το έτος 2000 μέχρι σήμερα. Ο κίνδυνος να βρεθούν χωρίς δουλειά και άλλοι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι εμφανής, αφού αναμένεται μικρή αύξηση της τουριστικής κίνησης, ενώ μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων προβαίνει στην σύναψη συμφωνιών για πρακτική άσκηση σπουδαστών ξένων τουριστικών σχολών – επιχειρήσεων.

Οι εν λόγω σπουδαστές – ασκούμενοι λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές και αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνται ακόμη και σε εργασίες εκτός ειδικότητος, κι έτσι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, καλύπτονται ουσιαστικά θέσεις εργαζομένων στον κλάδο. Επίσης επισημαίνεται ότι ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός του Σ.Ε.Π.Ε. και η μη ύπαρξη αναγκαίου θεσμικού πλαισίου που να καθορίζει τον αριθμό των ξένων σπουδαστών που θα έρχονται για πρακτική άσκηση ευνοεί την ανάπτυξη της `μαύρης αγοράς` εργασίας και την ώθηση στην ανεργία σημαντικού αριθμού εργαζομένων στον Τουρισμό”.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας παραδέχθηκε την υπάρχουσα κατάσταση λέγοντας ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Κουβέλης στη συνέχεια ανέφερε ότι “είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Υφυπουργός συνομολογεί τη `μαύρη αγορά` εργασίας που γίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις”. Εξηγώντας πως:

“Είναι θετικό με την έννοια ότι εν συνεχεία αυτής της συνομολόγησης πρέπει να ληφθούν μέτρα. Διότι όταν ένας εργαζόμενος σε μια τουριστική επιχείρηση στοιχίζει περίπου 1.200 ευρώ, ένας σπουδαστής ο οποίος κάνει την πρακτική του άσκηση, στοιχίζει για την επιχείρηση 300 ευρώ. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να έλθουν ξένοι σπουδαστές και να κάνουν την άσκησή τους στην Ελλάδα, αλλά με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο νομιμότητας, διότι με αυτόν τον τρόπο εξοβελίζονται από την αγορά εργασίας στο χώρο του τουρισμού εργαζόμενοι. Και έχει παραγίνει το κακό. Αυτοί οι άνθρωποι, οι σπουδαστές που έρχονται εδώ δήθεν για πρακτική άσκηση, κάνουν διάφορες δουλειές και έξω πολλές φορές από το αντικείμενο.

Και πώς γίνονται αυτές οι συμφωνίες; Γίνονται με διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, με διάφορες μεθοδεύσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε και την προσβολή της ελληνικής νομοθεσίας και να τίθενται εκτός εργασίας επαγγελματίες εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις”.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης ζήτησε την αξιοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών προκειμένου να ενεργοποιηθούν στη βάση της κείμενης νομοθεσίας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να προστατεύσουν και αυτά τα παιδιά που έρχονται να κάνουν δήθεν πρακτική άσκηση και εργάζονται πολλές φορές υπό συνθήκες εργασιακής αιχμαλωσίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024