Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣοβαρές ελλείψεις ναυαγοσώστων σε παραλίες της Β. Ελλάδας καταγγέλλει βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σοβαρές ελλείψεις ναυαγοσώστων σε παραλίες της Β. Ελλάδας καταγγέλλει βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ελλείψεις ναυαγοσώστων σε πολυσύχναστες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κυρίως κατά τον Ιούνιο κατήγγειλε με χτεσινή της ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων…

Ελλείψεις ναυαγοσώστων σε πολυσύχναστες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κυρίως κατά τον Ιούνιο κατήγγειλε<...>με χτεσινή της ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων η βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη. Σημειώνεται ότι το θέμα έφτασε στη Βουλή, μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας της βουλευτού, έπειτα από την έντονη αντίδραση και ανησυχία των τοπικών φορέων, αλλά και μέσων ενημέρωσης, για την ασφάλεια των παραθεριστών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής στην ερώτηση της ανέφερε τα ακόλουθα:

“Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά στο μεγάλο αριθμό των ατόμων που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι λόγοι γνωστοί· δεν υπάρχει κολυμβητική παιδεία σχετικά με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στη θάλασσα και οι σημαντικές ελλείψεις σε ναυαγοσώστες, ειδικά την περίοδο του Ιουνίου, αφήνοντας απροστάτευτους μπροστά στο ενδεχόμενο θαλάσσιου ατυχήματος πολλούς παραθεριστές που επισκέπτονται τις παραλίες. Οι ελλείψεις δε είναι μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε παραλία που χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη, δηλαδή συγκεντρώνει ένα μέσο ημερήσιο αριθμό 500 λουομένων ανά χιλιόμετρο, οφείλει να διαθέτει εκπαιδευόμενο ναυαγοσώστη από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου. Παρά το γεγονός ότι τα περασμένα χρόνια παρατηρήθηκαν πνιγμοί σε ακτές όπου ενώ προβλεπόταν η ύπαρξη ναυαγοσώστη, αυτός δεν υπήρχε, πολλοί δήμοι για λόγους οικονομίας δεν προσλαμβάνουν ναυαγοσώστη – μιας και το κόστος πρόσληψης ενός ναυαγοσώστη αγγίζει τις 10.000 ευρώ – ή τους χρησιμοποιούν μόνο στην υψηλή τουριστική περίοδο.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου οι δήμοι ζητούν να τους εγκριθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων για να καλύψουν όλες τις παραλίες τους, αλλά δεν τους δίνεται η έγκριση των απαιτούμενων ναυαγοσώστων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο οι παραλίες, κυρίως της Β. Ελλάδας, δεν στελεχώνονται με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό αυτήν την εποχή, όπως εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της έλλειψης σχετικής παιδείας στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς, ελλείψει δημοσίων κολυμβητηρίων, δεν προβλέπεται διδασκαλία κολύμβησης στο πρόγραμμα φυσικής αγωγής”.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η κα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη ερωτά τους κ.κ. υπουργούς:


  • Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία η οποία επιβάλλει την ύπαρξη εκπαιδευμένου ναυαγοσώστη σε κάθε παραλία που χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη, από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου;
  • Πως σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την παντελή έλλειψη σχετικής διδασκαλίας στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς και τη σοβαρή έλλειψη της σχετικής υποδομής;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024