Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΚλιματική αλλαγή: Αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις των πτήσεων

Κλιματική αλλαγή: Αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις των πτήσεων

Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής για πολλούς από μας. Παράλληλα όμως αντιπροσωπεύουν μια σημαντικότατη απειλή<...>για το κλίμα: Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται από τις πτήσεις εκτιμάται ότι ευθύνονται μέχρι και για 9% της συνολικής επιβάρυνσης του κλίματος, ενώ…

Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής για πολλούς από μας. Παράλληλα όμως αντιπροσωπεύουν μια σημαντικότατη απειλή<...>για το κλίμα: Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται από τις πτήσεις εκτιμάται ότι ευθύνονται μέχρι και για 9% της συνολικής επιβάρυνσης του κλίματος, ενώ η επιβατική κίνηση διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και ο ρυθμός αυτός αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. Αυτά επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι υιοθετούν Κανονισμό Δεοντολογίας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις αεροπορικές τους πτήσεις.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους:

“Η κηροζίνη των αεροπλάνων παραμένει τελείως αφορολόγητη διεθνώς, ενώ οι εκπομπές από διεθνείς αεροπορικές (και θαλάσσιες) μεταφορές δεν καλύπτονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η κατάργηση της προνομιακής αυτής μεταχείρισης, ώστε το αεροπλάνο να πληρώνει το πραγματικό κόστος της λειτουργίας του, αποτελεί βασικό άξονα σε κάθε πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στο κλίμα.

Εξίσου βασικό άξονα αποτελεί η αυτοσυγκράτηση στη χρήση του αεροπλάνου, με στροφή προς το σιδηρόδρομο και το πλοίο. Ορισμένα μακρινά επαγγελματικά ταξίδια μπορούν να υποκατασταθούν με σύγχρονες μορφές τηλεπικοινωνιών, ενώ η στροφή σε κοντινότερους προορισμούς διακοπών μπορεί να δώσει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για πολλά ταξίδια αναψυχής.

Για τις περιπτώσεις, όμως, όπου η χρήση του αεροπλάνου είναι αναπόφευκτη, έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες που αντισταθμίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την πτήση. Η αντιστάθμιση αυτή γίνεται με χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας ή παραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές, και συνοδεύεται από αντίστοιχους μηχανισμούς παρακολούθησης και επαλήθευσης.

Σημειώνουμε πάντως ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργούν μόνο επικουρικά, ως μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για προσαρμογή της κοινωνίας μας στις προτεραιότητες που επιβάλλει η προστασία του κλίματος.

Στα πλαίσια αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφασίσαμε να δεσμευτούμε για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις πτήσεις μελών μας για κομματικές υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν κατά κανόνα τη συμμετοχή εκπροσώπων μας σε διεθνή γεγονότα των Πράσινων στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου οι αποστάσεις κάνουν το αεροπλάνο μόνη ρεαλιστική επιλογή. Αντίστοιχους Κώδικες Δεοντολογίας έχουν υιοθετήσει και τα περισσότερα πράσινα κόμματα, στην Ευρώπη και αλλού.

Για την αντιστάθμιση επιλέξαμε μια από τις “αυστηρότερες” πρωτοβουλίες διεθνώς, το πρόγραμμα ATMOSFAIR. Κριτήρια επιλογής ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας του προγράμματος, η σύνδεση με τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι αυξημένες κοινωνικές προδιαγραφές των χρηματοδοτούμενων έργων αντιστάθμισης και η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στον έλεγχο των προδιαγραφών. Στο τέλος κάθε χρόνου θα υπολογίζονται αθροιστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις “κομματικές” πτήσεις των Οικολόγων Πράσινων και θα καταβάλλεται στο πρόγραμμα το ποσό των 20 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα.

Μέλη και φίλοι μας μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και εθελοντικά, για τα προσωπικά τους αεροπορικά ταξίδια. Ήδη υλοποιήθηκε η πρώτη μας συμμετοχή, που αφορούσε την εκπροσώπηση στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, στο Ελσίνκι.

Εκτίμησή μας είναι ότι η ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα προγράμματα αντιστάθμισης και η διαμόρφωση όρων για συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων επιβατών, μπορούν να έχουν θετική συμβολή στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του κοινού και διαμόρφωση υπεύθυνων πρακτικών για την προστασία του κλίματος. Για το λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση, προς τους κοινωνικοπολιτικούς φορείς αλλά και προς τις εταιρίες και επιχειρήσεις, να υιοθετήσουν αντίστοιχες δεσμεύσεις και στη δική τους πρακτική”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024