Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑνησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στον τουρισμό εκφράζει ο UNWTO

Ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στον τουρισμό εκφράζει ο UNWTO

Ανησυχία για την επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τις μελλοντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε με πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO, ελπίζοντας παράλληλα σε μια σύντομη σταθεροποίηση της κατάστασης…

Ανησυχία για την επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τις μελλοντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε<...>με πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO, ελπίζοντας παράλληλα σε μια σύντομη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός στην Μέση Ανατολή αναπτύχθηκε με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, αποτελώντας ζωτικό παράγοντα της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πολιτών της. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι το 2005 ενώ ο αριθμός τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως εμφάνιζε ετήσια αύξηση, της τάξης του 4%, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η ετήσια αύξηση άγγιξε το 11%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το στοιχείο ότι η τουριστική ανάπτυξη του Λιβάνου, της Συρίας και της Ιορδανίας, όπως και αρκετών περιοχών της Αιγύπτου, όπως του Καΐρου και της Αλεξάνδρεια, ενισχύθηκε σημαντικά από την εσωτερική αγορά και κυρίως από χώρες του Κόλπου.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2006 ο τουρισμός του Λιβάνου εμφάνιζε αύξηση της τάξης του 37%, ενώ οι πληρότητες των ξενοδοχείων του άγγιζαν το 100%. Παρόμοια εικόνα εμφάνιζε όμως και ο τουρισμός του Ισραήλ, ο οποίος κατέγραφε αύξηση της τάξης του 25%, με τις εκτιμήσεις ειδικών να κάνουν λόγο για διπλάσιο ποσοστό αύξησης στο τέλος του χρόνου.

Με την παρούσα κατάσταση όμως του πολέμου τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς οι βασικές υποδομές των χωρών κατεστράφησαν, όπως και το δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Η σταθεροποίηση πλέον της κατάστασης εναπόκειται στους πολιτικούς χειρισμούς των ηγετών, κατά τον UNWTO, ο οποίος με ενδιαφέρον παρακολουθεί τα αποτελέσματα των διπλωματικών εγχειρημάτων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Kofi Annan.

Στην παρούσα φάση προτεραιότητα του UNWTO είναι η ασφάλεια των τουριστών που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες και ο γρήγορος επαναπατρισμός τους, παροτρύνοντας παράλληλα όσους ταξιδιώτες σκοπεύουν να επισκεφτούν κάποια από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες να συμβουλευτούν πρώτα τις πρεσβείες ή τα προξενεία τους.

Η σύγκρουση σίγουρα θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό του Λιβάνου και του Ισραήλ, ενώ άγνωστη παραμένει η έκταση των επιπτώσεων, όπως σημειώνει ο UNWTO. Παρόλα αυτά όμως, υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει δείξει κατά το παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων ότι είναι ικανή να τις ξεπερνά. Οι τουριστικές αφίξεις μπορεί προσωρινά να μειώνονται, αλλά έπειτα εμφανίζονται και πάλι ανοδικές.

«Όμηροι των παγκόσμιων εξελίξεων εμφανίζονται για ακόμη μια φορά οι τουρίστες, αλλά και η τουριστική βιομηχανία στο σύνολο της. Θα δουλέψουμε σκληρά με τα μέλη μας, ώστε να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν και να ανοικοδομήσουμε και πάλι την τουριστική οικονομία» δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, κ. Francesco Frangialli.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024