Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΒιβλιογραφίαΣΕΤΕ: Η φορολογική επιβάρυνση του τουρισμού

ΣΕΤΕ: Η φορολογική επιβάρυνση του τουρισμού

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ, με τίτλο «Η φορολογική επιβάρυνση του τουρισμού», την οποία υλοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Β. Πατσουράτης. Ο κ. Πατσουράτης αναφέρει […]

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ<.>, με τίτλο «Η φορολογική επιβάρυνση του τουρισμού», την οποία<...> υλοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Β. Πατσουράτης.
Ο κ. Πατσουράτης αναφέρει στον πρόλογο του ότι «ο τουρισμός κατατάσσεται σήμερα, διεθνώς, μεταξύ των βιομηχανιών με τους γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντικής συμβολής στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις συναλλαγματικές εισπράξεις. Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει ο κλάδος του τουρισμού είναι δύσκολη η εκτίμηση της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ μιας χώρας.
Τα τελευταία χρόνια οι φόροι που επιβάλλονται στο τουριστικό προϊόν, σε διεθνές επίπεδο, έγιναν ένας από τους περισσότερο αυξανόμενους παράγοντες των λειτουργικών δαπανών της τουριστικής βιομηχανίας, γεγονός που έκανε τη φορολογία να έχει σήμερα ένα σημαντικό μερίδιο στο συνολικό κόστος του ταξιδιού (14,3%). Η Ελλάδα βρίσκεται από πλευράς ανταγωνιστικότητας, με κριτήριο τη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού προϊόντος, στη 41η θέση σε σύνολο 52 χωρών. Ο συνολικός φόρος που επιβάλλεται στο ταξιδιωτικό πακέτο ενός ατόμου που την επισκέπτεται ανέρχεται σε 276 δολάρια ΗΠΑ, με μέσο όρο, για τις πενήντα δύο χώρες του δείγματος τα 206,2 δολάρια ΗΠΑ.
Η εργασία αυτή έχει ως στόχο να εξετάσει την φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να επισημάνει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων χωρών, και να κάνει προτάσεις αναμόρφωσης της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες θα συμβάλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.»

Η μελέτη χωρίζεται σε 9 κεφάλαια τα οποία αναλύουν τα παρακάτω θέματα: Σημασία του τουρισμού για την οικονομία
Τα οικονομικά της φορολογίας τουρισμού
Κατηγορίες φορών τουρισμού και τα χαρακτηριστικά τους
Τάσεις στη φορολογία τουρισμού διεθνώς
Επισκόπηση της βιβλιογραφίας
Άμεση φορολογίας τουρισμού στην Ελλάδα
Έμμεση φορολογία τουρισμού στην Ελλάδα
Επιπτώσεις της φορολογίας τουρισμού
Συμπεράσματα και προτάσεις

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024