Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟλομέλεια της Βουλής: Ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό

Ολομέλεια της Βουλής: Ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό

Επί της αρχής ψηφίστηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2006, από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον «ιαματικό τουρισμό και λοιπές διατάξεις», ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και κατ’ άρθρον…

Επί της αρχής ψηφίστηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2006, από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον «ιαματικό τουρισμό και λοιπές διατάξεις», ενώ<…>την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και κατ’ άρθρον.

«Σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και το μέλλον του» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο στην ομιλία της η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τη φιλοσοφία κατάρτισης του, αλλά και τους στόχους που καλείται να πετύχει.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επεσήμανε η κυρία Πετραλιά, ξεκινά μια σειρά νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις νέες αγορές και την τεράστια παγκόσμια ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος.

Αναφερόμενη δε στο δεύτερο μέρος του Νομοσχεδίου η κυρία υπουργός τόνισε ότι «ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα που εκκρεμούν. Επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα του Ε.Ο.Τ. , του Ξ.Ε.Ε. , του Ο.Τ.Ε.Κ. , του επιχειρηματικού κόσμου των εργαζομένων και αντιμετωπίζονται πολεοδομικές ρυθμίσεις τουριστικών καταλυμάτων».

Ενδεικτικά, μάλιστα η υπουργός ανέφερε πως ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διατάξεις που αφορούν:

  • Στην απαλλαγή του ελληνικού Δημοσίου από κρατήσεις ή εισφορές και μείωση των δικαιωμάτων συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων για την δημιουργία τουριστικών λιμένων.
  • Στη δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης για τουριστικούς σκοπούς ακινήτων των Εκκλησιών της Ελλάδος, της Κρήτης, της Ι.Μ. της Δωδεκανήσου και Μονών του Αγίου Όρους και του Πατριαρχείου.
  • Στα θέματα του Ε.Ο.Τ., που ανέκυψαν ύστερα από την κατάργηση των Διευθύνσεων Τουρισμού των Περιφερειών και την ίδρυση Π.Υ.Τ. στον Ε.Ο.Τ.
  • Σημαντική για το συντονισμό της προβολής και της διαφήμισης είναι και η ρύθμιση που ζητά σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση διαφημιστικών προγραμμάτων και ενεργειών φορέων του Δημοσίου, των ΟΤΑ κλπ που αφορούν στην τουριστική προβολή και διαφήμιση της Χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σκοπός της είναι η εναρμόνιση και ο συντονισμός των διαφημιστικών προγραμμάτων των ΟΤΑ με το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής της χώρας, το οποίο καταρτίζεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ.
  • Μια πολύ σημαντική ρύθμιση είναι, επίσης, η μείωση των δικαιολογητικών και η απλούστευση των διαδικασιών για την χορήγηση του σήματος λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

Με άλλες διατάξεις προβλέπονται:

  • Η αναβάθμιση των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (κάμπινγκ), με την ένταξή τους στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
  • Η παράταση της λειτουργίας επιχειρήσεων, που λειτουργούν χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας έως 31.12.2006. Δίδεται η δυνατότητα περαιτέρω παράτασης με Υ.Α. έως 31.12.07.
  • Σημαντική, τέλος, είναι και η εξουσιοδοτική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να τροποποιεί τις λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές που έχουν τα τουριστικά καταλύματα για την κατάταξή τους σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Ρυθμίζονται χρονίζοντα θέματα του ΟΤΕΚ, όπως, η δυνατότητα κατάταξης των αποφοίτων των ΑΣΤΕ σε εξάμηνο των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΤΕΙ, και η καταβολή στο προσωπικό του ΟΤΕΚ του ειδικού επιδόματος, που χορηγείται στους υπαλλήλους του Ε.Ο.Τ. Το επίδομα αυτό έχει προκαλέσει επανειλημμένες αντιδράσεις από το προσωπικό του ΟΤΕΚ. η διάταξη αυτή ήταν και μια από τις λίγες που υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό στην Επιτροπή.
  • Υπάρχουν, επίσης, διατάξεις που αφορούν στο ΞΕΕ, με πιο σημαντική τη ρύθμιση καταβολής των καθυστερούμενων μηνιαίων εισφορών προς το ΞΕΕ, με όρους και προϋποθέσεις, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν σε κύρια ασφαλιστικά ταμεία.
  • Παράλληλα, αντιμετωπίζονται θέματα αρμοδιότητας της Ε.Τ.Α. Δίδεται η δυνατότητα στην ΕΤΑ να αποφασίσει την εκμετάλλευση ακινήτων του ΕΟΤ, για τα οποία η ΔΕΑ κρίνει ότι δεν είναι σκόπιμο να αποφασίσει λόγω ήσσονος σπουδαιότητας. Αποτέλεσμα : επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα. Τακτοποιούνται επίσης, εκκρεμότητες στην μεγάλης σπουδαιότητας έκταση στην Αφάντου της Ρόδου, ώστε να γίνει εφικτή η τουριστική αξιοποίησή της. Τέλος, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ίδρυση, λειτουργία και συντήρηση κάποιων μικρής οικονομικής σημασίας συνοριακών σταθμών, η λειτουργία των οποίων ανατίθεται στους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών.
  • Υπάρχουν, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν σε πολεοδομικές διατάξεις. Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ειδικού κτιρίου, που έχει ανεγερθεί νόμιμα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων ως προς τον συντελεστή δόμησης ή ως προς την κάλυψη, μετά την αγορά άλλου άρτιου οικοπέδου για την επέκταση του ειδικού αυτού κτιρίου ώστε ο υπολογισμός του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης να γίνεται χωρίς τον υπολογισμό του επιπλέον συντελεστή δόμησης ή της κάλυψης του αρχικού οικοπέδου.
  • Υπάρχει, επίσης, η πολύ σημαντική διάταξη για τη λεγόμενη απόσυρση των παλαιών ξενοδοχείων εικοσαετίας. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης κύριων τουριστικών καταλυμάτων εικοσαετίας, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως, αλλά, και στην Εθνική οδό, με ρητές, φυσικά, προϋποθέσεις.
  • Μια άλλη κοινοτόμος ρύθμιση είναι εκείνη που δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης μηχανισμών με συρματόσχοινα εντός δασών για την πρόσβαση προσώπων σε δυσπρόσιτες περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Υπάρχει, επίσης, διάταξη που αυστηροποιεί τις ποινές για την άγρα πελατών, μετατρέποντάς του από πταίσμα σε πλημμέλημα.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024