Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑυξημένη η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο

Αυξημένη η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο

Πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών αποτελεί κάθε χρόνο ο Όλυμπος, του οποίου οι πλαγιές γεμίζουν άλλοτε επαγγελματίες και άλλοτε ερασιτέχνες ορειβάτες, που επιθυμούν να αγγίξουντην μοναδική κορυφή του. Σύμφωνα με στοιχεία, […]

Πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών αποτελεί κάθε χρόνο ο Όλυμπος, του οποίου οι πλαγιές γεμίζουν άλλοτε επαγγελματίες και άλλοτε ερασιτέχνες ορειβάτες, που επιθυμούν να αγγίξουν<...>την μοναδική κορυφή του. Σύμφωνα με στοιχεία, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας επισκέπτονται ετησίως περίπου 250.000 άτομα, ενώ περίπου 20.000 επιδίδονται σε ορειβασία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος εκπαίδευσης και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), κ. Ζαφείρης Τρόμπακας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η επισκεψιμότητα ορειβατών στον Όλυμπο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και μαζί και τα ατυχήματα. Το 1955 στις κορυφές του βουνού ανέβαιναν γύρω στα 350 άτομα ετησίως, ενώ τώρα ο αριθμός αυτός ισχύει για κάθε Σαββατοκύριακο».

Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους στα ελληνικά βουνά 5 άτομα, εκ των οποίων τα 3 στον Όλυμπο. Περισσότερο απρόσεκτοι ορειβάτες θεωρούνται κατά τον κ. Τρόμπακα, οι Γερμανοί και οι Τσέχοι, καθώς όπως και οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτονται την περιοχή για διακοπές κατά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και με την ευκαιρία επισκέπτονται την ΄κατοικία των θεών’, χωρίς όμως να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να σημειώνονται ατυχήματα.

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στα μονοπάτια επειδή οι επισκέπτες είναι ανέμελοι και πιστεύουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος εφόσον δεν ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο. Για την άμεση μεταφορά των τραυματιών επιστρατεύονται και οι μουλαράδες του Ολύμπου, όπου με τα ζώα τους σπεύδουν γρήγορα στον τόπο του ατυχήματος. «Ακόμη και οι γνώστες του βουνού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συνήθως τα δυστυχήματα συμβαίνουν γιατί είσαι τη λάθος στιγμή, στο λάθος σημείο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τρόμπακας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024