Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕβδομάδα κινητικότητας στη Λαμία

Εβδομάδα κινητικότητας στη Λαμία

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις και ανάλογες δραστηριότητες σε πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης. Βασικός σκοπός της εβδομάδας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα […]

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις και ανάλογες δραστηριότητες σε πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης. Βασικός σκοπός της εβδομάδας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα<...>που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου, η ενθάρρυνση για την αλλαγή της νοοτροπίας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στην πόλη, η επιβεβαίωση της προτεραιότητας των πεζών και βέβαια όλα αυτά σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις του κ. Στέφανου Σταμέλλου, μέλους των οικολόγων πρασίνων για την πόλη της Λαμίας. Ειδικότερα ο κ. Σταμέλλος αναφέρει ότι η Λαμία δυστυχώς δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την ποιότητα της κινητικότητας πόσο μάλλον δεν μπορούμε να μιλάμε για Βιώσιμη Κινητικότητα, όπως είναι η σωστή αντίληψη. Η βιώσιμη κινητικότητα προϋποθέτει:

  • αξιοπρεπή δημόσια συγκοινωνία με δρομολόγια πυκνά και ακριβείς χρόνους διέλευσης των λεωφορείων, μικρά λεωφορεία για να μπορούν να κινούνται στους στενούς δρόμους των συνοικιών και προσιτό εισιτήριο για όλα τα βαλάντια
  • αξιοπρεπείς χώρους, ευχάριστους και ασφαλείς, για τη μετακίνηση των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες
  • μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, πλατύτερα πεζοδρόμια και απελευθέρωσή τους από την παράνομη στάθμευση, από τα εμπορεύματα και τα τραπεζοκαθίσματα.
  • ασφαλείς ποδηλατοδρόμους και διαδρομές για τους ποδηλάτες
  • διαγραμμίσεις για τους πεζούς και τα τροχοφόρα, διαγραμμίσεις για τις διελεύσεις των πεζών, απαγορευτικές επισημάνσεις, στάσεις λεωφορείων, στροφές, κατευθύνσεις και όλα αυτά που συνθέτουν την ομαλή κυκλοφορία σύμφωνα και με τον ΚΟΚ.
  • πολυκεντρική ανάπτυξη της πόλης με την αποκέντρωση κάποιων λειτουργιών, αναζωογόνηση των συνοικιών και περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων, μείωση του πολυδιάσπαρτου των δημοσίων υπηρεσιών και δημιουργία του διοικητηρίου και του δημαρχείου της πόλης.
  • περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, στις εισόδους της πόλης αλλά και περιφερειακά του ιστορικού κέντρου, με συμβολικό κόστος για τους χρήστες
    Αυτά δυστυχώς για τη Λαμία είναι πολυτέλεια…

Η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βελτίωση της λειτουργίας του κέντρου της πόλης θα βοηθηθεί κι από το θεσμό του διευθυντή του κέντρου. Ο διευθυντής του κέντρου δεν θα είναι επιθεωρητής μόνο, πρέπει να πετύχει την αλλαγή της νοοτροπίας του δημότη, να αναδείξει το ρόλο των πεζοδρόμων, να αναδείξει την ποιότητα της αγοράς σε ένα πεζοδρομημένο κέντρο, να κάνει τους πεζόδρομους χώρους συνάντησης και πολιτιστικής επικοινωνίας οργανώνοντας εκδηλώσεις (εκθέσεις, θέατρα του δρόμου, μουσικά σύνολα κλπ), να φροντίζει για την αισθητική των δρόμων, τα παρτέρια, το πράσινο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024