Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΣτοίχημα για την Κύπρο η ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού
1ο διεθνές συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό

Στοίχημα για την Κύπρο η ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΚΥΠΡΟΣ: Σημαντικές είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Κύπρο, όπως τόνισε ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της χώραςκ. Αντώνης Μηχαϊλίδης, στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας […]

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΚΥΠΡΟΣ: Σημαντικές είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Κύπρο, όπως τόνισε ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της χώρας<...>κ. Αντώνης Μηχαϊλίδης, στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας στο 1ο διεθνές συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό που διεξάγεται στη Λευκωσία. «…η χώρα μας ανά τους αιώνες συγκέντρωσε σωρεία σημαντικών κειμηλίων, παμπάλαιων εικόνων τοιχογραφιών και χτισμάτων», ανέφερε ο κ. υπουργός και συνέχισε: «Η Κύπρος έχει την τύχη να προικοδοτηθεί με ιδιαίτερα αξιόλογα μνημεία μίας άλλης σημαντικής θρησκείας, του Μουσουλμανισμού».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Πάνο Εγγλέζο, η στρατηγική τουρισμού που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση δίνει ύψιστη σημασία στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα στο θρησκευτικό, στον οποίο η Κύπρος διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Στην ομιλία του χαρακτήρισε «πρόκληση» την προώθηση των θρησκευτικών περιηγήσεων και αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης της θρησκευτικής κληρονομιάς στα πλαίσια των πολιτιστικών διαδρομών που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά των λαών, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό την Κύπρο σε πρότυπο προορισμού στον εξειδικευμένο αυτό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΚΟΤ, διαβεβαίωσε ότι όποια ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού θα γίνει με γνώμονα την προστασία των χώρων λατρείας.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Eugenio Yunis, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ του τουρισμού και της θρησκείας, καθώς και στο ρόλο της θρησκείας στην αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού. Ακόμη μίλησε για την λειτουργική πτυχή που σχετίζεται με τη διαμονή, την μεταφορά των περιηγητών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο συνέδριο θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, από περισσότερες χώρες.

Από την πλευρά του γραμματέα του συνοδικού γραφείου των προσκυνηματικών περιηγήσεων της εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, τονίστηκε η ανάγκη για σεβασμό στη διαφορετικότητα κάθε λαού, καθώς και στη διατήρηση του χαρακτήρα των προσκυνημάτων, ενώ αναφέρθηκε στην ορατή τάση ανόδου του προσκυνηματικού τουρισμού. Παράλληλα, επεσήμανε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο σε επίπεδο προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού μέσα από τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου. Τέλος, σημείωσε ότι όποια ανάπτυξη πρέπει να γίνει με ουδέτερο τρόπο ώστε να μην αποτελεί έμμεσο μέσο προσηλυτισμού των επισκεπτών.

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού θα μπορέσει να δώσει ιδιαίτερη οικονομική ώθηση στις χώρες που θα πραγματοποιηθεί, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για σεβασμό των μνημείων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Νότιος Αφρική πρόκειται άμεσα να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για την προσέλκυση τουριστών για θρησκευτικούς λόγους.

Συνοπτικά, τα συμπεράσματα του συνεδρίου είναι τα ακόλουθα:


  • Υπάρχει αναμφισβήτητη αξία στο θρησκευτικό τουρισμό, ο οποίος προσδίδει περηφάνια, αμοιβαία σχέση.

  • Δημιουργήθηκε το δίλημμα για τον τρόπο που θα πρέπει να συμβιβαστούν οι ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας με τις ανάγκες των προσκυνητών.
  • Απαιτείται η δημιουργία δικτύων διασυνδέσεων μεταξύ των προορισμών, των εθνών και των οργανώσεων.

  • Επίσης, έγινε σαφές ότι ο θρησκευτικός τουρισμός δημιουργεί κατανόηση και υπομονή.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024