Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΑποκάλυψη μαρμάρινου πορτρέτου του Αριστοτέλη

Αποκάλυψη μαρμάρινου πορτρέτου του Αριστοτέλη

Το πιο χαρακτηριστικό μαρμάρινο πορτρέτο του φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αριστοτέλη, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των ανασκαφών στου Μακρυγιάννη, για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Σύμφωνα με την […]

Το πιο χαρακτηριστικό μαρμάρινο πορτρέτο του φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αριστοτέλη, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των ανασκαφών<...> στου Μακρυγιάννη, για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το μαρμάρινο πορτρέτο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη διευθύντρια Ακροπόλεως κυρία Aλκηστη Χωρέμη στη διάρκεια του τριήμερου συμποσίου για τη Ρωμαϊκή Αθήνα.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του Αριστοτέλη στο μαρμάρινο πορτρέτο, η κ. Χωρέμη υπογράμμισε ότι και τα είκοσι πορτρέτα του Αριστοτέλη που σώζονται στα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού παρουσιάζουν τον Σταγειρίτη σε ηλικία περίπου εξήντα ετών και αντιγράφουν ένα χαμένο πρωτότυπο έργο.

Στη διάρκεια του ίδιου συμποσίου παρουσιάστηκαν, επίσης, άλλα τρία αρχαία πορτρέτα.

Πρόκειται για το ημίεργο φαλακρό κεφάλι ενός γενειοφόρου φιλοσόφου που αποδίδεται στον φυσικό φιλόσοφο Αναξίμανδρο και προέρχεται από ανασκαφή στην Πλατεία Λυσικράτους, το πορτρέτο γενειοφόρου άνδρα -ίσως ιερέα- με στεφάνι από φύλλα μυρτιάς(του 180-195 μ.Χ.) και ένα εκπληκτικής τέχνης πορτρέτο του Αυτοκράτορα Αδριανού από τη Ρωμαϊκή Αγορά (του 128-130 μ.Χ.).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024