Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙ.Στεφανίδης: Εφ’ όλης της ύλης

Ι.Στεφανίδης: Εφ’ όλης της ύλης

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Γιάννης Στεφανίδης, γνώστης των τουριστικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας μιλάει στο TravelDailyNews και επισημαίνει ότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς […]

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ<.>, κ. Γιάννης Στεφανίδης, γνώστης των τουριστικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας μιλάει στο TravelDailyNews και επισημαίνει ότι<...> ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προσέλευση ποιοτικού – εισοδηματικού τουρισμού. Όσον αφορά την αξιοποίηση της 'προίκας' των 3 δισ. δρχ. του ΕΟΤ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς και με διαφανείς διαδικασίες.

TDN: Πιστεύετε κ. Πρόεδρε ότι η νέα εταιρία 'Ελληνική Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα' θα μπορέσει με αποτελεσματικότητα να δώσει νέα επιχειρηματική πνοή στην 'προίκα' του ΕΟΤ που φθάνει τα 3 δισ. δρχ.; Μην ξεχνάτε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κοντά και δεν επιτρέπονται λάθος κινήσεις.

Γ.Σ.: Η νεοσύστατη εταιρία 'Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα' αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αξιοποίησης της τεράστιας, όπως εσείς τονίζετε, περιουσίας του Οργανισμού. Ειδικότερα, εν όψει των κρίσιμων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο Ελληνικός τουρισμός τα προσεχή χρόνια – εισαγωγή του Ευρώ, Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 κ.τ.λ. – εύχομαι το έργο της εν λόγω εταιρίας να στεφθεί με επιτυχία και να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη τόσο στον ΕΟΤ, όσο και συνολικότερα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

TDN: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον 'Τουρισμό του Σαββατοκύριακου' μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών;

Γ.Σ.: Με την ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη των μεταφορών, αλλά κυρίως με την 'κατάργηση' των συνόρων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ο 'τουρισμός του Σαββατοκύριακου' αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόκληση, αλλά και ένα εύφορο πεδίο ανάπτυξης των τουριστικών μεγεθών. Σε πολλά σημεία του πλανήτη, και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής ηπείρου, η μορφή αυτή τουρισμού καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο χώρο και αναβαθμισμένο ρόλο στις τουριστικές συνήθειες των πολιτών.
Η χώρα μας, η οποία διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα – ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, αναπτυγμένες υποδομές, εξαίρετα μνημεία και πλούσια πολιτιστική παράδοση και ζωή, θαυμάσια φυσικά τοπία, προώθηση εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού κ.τ.λ. – πρέπει και έχει τις δυνατότητες να επωφεληθεί – ο τουρισμός δεν εκμεταλλεύεται αλλά επωφελείται από τα γεγονότα και τις ποικίλες δράσεις – από αυτή την ιδιαιτέρως δυναμική μορφή τουρισμού.

TDN: Σας ανησυχεί η καθυστέρηση για την 'αστεροποίηση' των ξενοδοχείων καθώς με αυτή θα μπει νέα τάξη στον τουριστικό τομέα, με βάση τις διεθνείς εμπειρίες;

Γ.Σ.: Η 'αστεροποίηση' των ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει να γίνει και αυτό, άλλωστε, αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στο χώρο του τουρισμού. Είναι αδήριτη ανάγκη να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση της διεθνούς εμπειρίας και πρακτικής. Είμαι βέβαιος πως οι διαδικασίες προχωρούν ικανοποιητικά και σύντομα το σύστημα αυτό θα δημιουργήσει ακόμα ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και την βαθύτερη εμπέδωση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα στο διεθνές περιβάλλον.

TDN: Η ποιοτική αναβάθμιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του ν. Αττικής, θεωρείτε ότι είναι βασική προτεραιότητα των φορέων εν όψει του Αθήνα 2004;

Γ.Σ.: Ασφαλώς, ναι! Η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμού, τις τελευταίες δεκαετίες. Η πεποίθηση μου είναι πως αυτή την αίσθηση έχουν όλοι οι φορείς του τουρισμού, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αναμφισβήτητα, προς την κατεύθυνση που αναφέρετε έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα σημαντικά βήματα, γεγονός που αφενός μεν υποδηλώνει την θέληση όλων μας να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και τις πλέον υψηλές απαιτήσεις, αφ' ετέρου Δε ενισχύει τη διαπίστωση ότι ο τουριστικός παράγοντας – στο σύνολο του – θα διαδραματίσει τον σημαντικό του ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος.

TDN: Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για τις προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού εν' όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου;

Γ.Σ.: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο τουρισμός αποτελεί ένα αγαθό. Θα έλεγα πως είναι μία κορυφαία και αναντικατάστατη ανάγκη ζωής. Έτσι, λοιπόν, το μήνυμα μου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα μπορούσε να συνοψισθεί στο τρίπτυχο: 'Μάθηση – Γνώση – Ψυχαγωγία'.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024