Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕρώτηση Λεβέντη για τη ρύπανση στο Γραμματικό από τη πτώση αεροσκάφους της Helios
Βουλευτής Αττικής ΣΥΝ

Ερώτηση Λεβέντη για τη ρύπανση στο Γραμματικό από τη πτώση αεροσκάφους της Helios

Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το θέμα της ρύπανσης στη περιοχή του Γραμματικού από τη πτώση αεροσκάφους της Helios […]

Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το θέμα της ρύπανσης στη περιοχή του Γραμματικού από τη πτώση αεροσκάφους της Helios Airways, κατέθεσε στη Βουλή<...>την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΝ, κ. Αθανάσιος Λεβέντης, ζητώντας να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να υπάρξει πλήρης απορρύπανση του εδάφους πριν αποδοθεί σε δημόσια χρήση και πριν τα ραδιενεργά και τοξικά στοιχεία μολύνουν πολίτες και τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά σε ποιές ενέργειες ενημέρωσης του πληθυσμού της γύρω περιοχής για περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής στην ερώτηση του ανέφερε, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

“Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των Μεταφορών των Η.Π.Α. πληροφορίες σχετικά με το αν η κατασκευάστρια εταιρία Boeing (εδρεύει στο Σικάγο) χρησιμοποιεί ραδιενεργά υλικά για την κατασκευή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους.

Με επιστολή του ο επικεφαλής του αμερικανικού συμβουλίου, Ρόμπερτ Μπένσον αποκαλύπτει ότι στην κατασκευή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους χρησιμοποιούνται τρία υλικά σε πολύ μικρές, όπως αναφέρει, ποσότητες: το αμερίκιο, το τρίτιο και το βολφράμι, υλικά δηλαδή ραδιενεργά, τοξικά και καρκινογόνα. Με βάση αυτή την απάντηση η Επιτροπή διερεύνησης προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα και ανέθεσε στην παγκόσμια εταιρεία αποκομιδής Air Claims να πραγματοποιήσει περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή όπου έπεσε το αεροσκάφος, πριν περισυλλεγούν τα συντρίμμια.

Τις μετρήσεις έκανε η βρετανική εταιρία Ervan και τα αποτελέσματα τριών μελετών δείχνουν ότι η περιοχή είναι ακόμα και σήμερα μολυσμένη από τοξικά υλικά, κάδμιο, βάριο και κεκορεσμένους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για τις δύο, τουλάχιστον, μελέτες ενημερώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2006 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, τα συναρμόδια υπουργεία, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να φυλάσσεται ο χώρος και να μην πλησιάζει κανείς. Η τρίτη μελέτη παραδόθηκε στους αρμοδίους εντελώς πρόσφατα”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024