Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΠαραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες για τουριστική χρήση
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες για τουριστική χρήση

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή ως […]

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή ως τα τέλη του α’ εξαμήνου και το οποίο<…>αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα στην μέχρι σήμερα οριοθέτηση τους. Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην αποτύπωση – χαρτογράφηση των ορίων αιγιαλού και παραλίας, με τη λήψη ψηφιακών αεροφωτογραφιών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η παραλία θα μπορεί να δημιουργείται οποτεδήποτε και με πρόταση οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, αρκεί να αιτιολογείται η ανάγκη δημιουργίας της και να προβλέπεται η δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης αποζημίωσης των απαλλοτριούμενων εκτάσεων, ενώ σε όσους παραβιάζουν τα όρια αιγιαλού και παραλίας θα επιβάλλονται ποινές κάθειρξης και πρόστιμα, που θα αγγίζουν τις 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες για σκοπούς τουριστικούς και αναψυχής, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομίας. Σημειώνεται ότι η παραχώρηση σε ιδιωτικό φορέα γίνεται πάντοτε με αντάλλαγμα και ύστερα από δημοπρασία. Σε OTA, φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και NΠΔΔ, μπορεί να γίνει και απευθείας με ή χωρίς αντάλλαγμα.

Σημειώνεται τέλος ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με απόφασή του μπορεί να παραχωρήσει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας έναντι ανταλλάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις για την εκμίσθωση δημοσίων κτημάτων. Ωστόσο, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου η παραχώρηση μπορεί να γίνει απευθείας ακόμη και χωρίς αντάλλαγμα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024