Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΣτήριξη Λιάπη στη Χάρτα Δικαιωμάτων Επιβατών Σιδηροδρόμου ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Στήριξη Λιάπη στη Χάρτα Δικαιωμάτων Επιβατών Σιδηροδρόμου ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών, κ. Μιχάλη Λιάπη, απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα της πανευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Επιβατών Σιδηροδρόμου. Το τελικό σχέδιο της Χάρτας είχε υπερψηφιστείτον […]

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών, κ. Μιχάλη Λιάπη, απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα της πανευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Επιβατών Σιδηροδρόμου. Το τελικό σχέδιο της Χάρτας είχε υπερψηφιστεί<...>τον περασμένο Ιανουάριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τώρα εκκρεμεί η κύρωσή του και από το Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών προκειμένου να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ.

Στο σχέδιο που είχε εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνονται και τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τους Πράσινους και είχαν εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία για:

  • Δικαίωμα μεταφοράς ποδηλάτων, παιδικών καροτσιών και αναπηρικών αμαξιδίων σε όλα τα τρένα.

  • Ίσες δυνατότητες πρόσβασης για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.


Αν η Χάρτα εγκριθεί, τα δικαιώματα αυτά θα ισχύσουν χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα επιβατικά τρένα των 27 χωρών-μελών. Ιδιαίτερη σημασία έχει κάτι τέτοιο για τη μεταφορά ποδηλάτου, καθώς σήμερα τα περισσότερα διεθνή δρομολόγια, τα τρένα υψηλών ταχυτήτων και τα τρένα Intercity, αρνούνται να δεχθούν ποδήλατα.

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι, “το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται με οξύτητα και στα τρένα του ΟΣΕ, όπου οι συρμοί που δέχονται ποδήλατα είναι πια ελάχιστοι (και συχνά εξαιρετικά αργοί και υποβαθμισμένοι)”. “Αποτελεί ίσως ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή το ποδήλατο μπορεί να μεταφέρεται ελεύθερα ως αποσκευή σε όλες τις αεροπορικές πτήσεις” συμπληρώνουν.

Εν όψει της σχετικής συζήτησης στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών (τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο), οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον Έλληνα υπουργό Μεταφορών να δεσμευθεί ότι θα τοποθετηθεί θετικά για τη Χάρτα και θα τη στηρίξει, για λογαριασμό της χώρας μας, με την ψήφο του.

Παράλληλα με την επιστολή, προτείνουν σε πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών που ενεργοποιούνται για το ποδήλατο ή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες να στείλουν παρόμοια μηνύματα προς τον υπουργό Μεταφορών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024