Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνάντηση Πετραλιά – Σουφλιά για το Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Συνάντηση Πετραλιά – Σουφλιά για το Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού

Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, κατόπιν προσκλήσεων της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, στο πλαίσιο της προγραμματισμένηςσυνάντησης εργασίας με θέματα που […]

Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, κατόπιν προσκλήσεων της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης<...>συνάντησης εργασίας με θέματα που αφορούν την τουριστική βιομηχανία και άπτονται των δύο υπουργείων. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Μαρία Γιαννίρη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Αθανάσιος Οικονόμου, καθώς και εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΕΤ, ΞΕΕ.

«Σήμερα, θεωρώ, πως πραγματοποιήσαμε μία πάρα πολύ σημαντική συζήτηση με τους εκπροσώπους του τουρισμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Είχα υποσχεθεί στην κα Πετραλιά από καιρό, ότι θα έρθω στο υπουργείο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Με την κα Πετραλιά έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία. Συνεργαστήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, διότι υπάρχει πλέον αυτό το σχέδιο για το χωροταξικό του τουρισμού. Εξέφρασαν και τις απόψεις τους και τις αντιρρήσεις τους. Συμφωνήσαμε, βέβαια, ότι θα υπάρχει συνεχής και καλή συνεργασία. Θα ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί όταν θα μελετήσουν καλύτερα το Ειδικό Χωροταξικό, και πιστεύω τελικώς ότι, με τη συζήτηση και με την προσπάθεια όλων, αυτό το μεγάλο έλλειμμα που υπήρχε στον τουριστικό τομέα -να μην υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός- θα βρει την καλύτερη δυνατή λύση με τη συνεργασία των δύο υπουργείων, αλλά και των αρμοδίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού” ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση ο κ. Σουφλιάς.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., όπως ανέφερε σε απάντηση δημοσιογράφου, απαιτείται 45 μέρες διαβούλευση για να τεθεί σε εφαρμογή το Χωροταξικό. “Αν χρειασθεί, θα αυξήσουμε το χρόνο. Υπολογίζω ότι μέσα σε 2,5 με 3 μήνες θα έχει θεσμοθετηθεί ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σουφλιά. Θεωρώ ότι έχει μία πολιτική συμβολή και σημασία, ένα συμβολισμό, διότι αποδεικνύει ότι έχουμε κοινή αντίληψη ως προς τα θέματα της τουριστικής ανάπτυξης, και συμφωνούμε ότι για να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον. Πρέπει να υπάρχει η αειφορία, πρέπει να είναι βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη, να είναι υγιής και δυναμική. Όσον αφορά στο Νέο Χωροταξικό, θα μπορούσα να πω πως είναι το πρώτο Χωροταξικό που δημιουργείται στη χώρα μας για τον τουρισμό. Είναι μία βαθιά τομή για την τουριστική ανάπτυξη. Η σημερινή συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Πρέπει να πω ότι είχε κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ μία δέσμη προτάσεων, και προσωπικά είχα συνεργαστεί με τον κ. υπουργό. Χαιρόμαστε γιατί στο σύνολο τους αυτές οι δικές μας προτάσεις έχουν συμπεριληφθεί στο χωροταξικό που χαιρετίζουμε. Βεβαίως, αποφασίσαμε να δημιουργηθεί μία ομάδα, ώστε ο ΕΟΤ και οι τουριστικοί φορείς, μέσω του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, να καταθέσουν τις προτάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ζητήσαμε από τον κ. υπουργό να έχουμε και μία κοινή ομάδα και με εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε και εμείς να μπορέσουμε ωςΥπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να καταθέσουμε τις προτάσεις μας μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Θεωρούμε, ότι ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική η σημερινή συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, όχι μόνο για το χωροταξικό, αλλά και για όλα τα περιβαντολογικά αλλά και όσα πολεοδομικά θέματα έχουμε με το ΥΠΕΧΩΔΕ” ανέφερε με τη σειρά της σε δηλώσεις η κα Πετραλιά.

“Προτού δομηθεί το Χωροταξικό του Τουρισμού συμφωνήσαμε, ότι αφού κατατεθούν οι απόψεις, παρατηρήσεις και υποδείξεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και των αρμόδιων φορέων, να γίνει πάλι μία σύσκεψη, ώστε εκεί να συζητήσουμε σε βάθος όλες αυτές τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις, για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε πολύ καλά. Η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ σημαντική” σημείωσε ο κ. Σουφλιάς.

Μιλώντας τέλος στους δημοσιογράφους για το θέμα της τουριστικής κατοικίας και οι δύο υπουργοί ανέφεραν πως το ενδιαφέρον επενδυτών είναι μεγάλο, καθώς οι παραθεριστικές κατοικίες όπως σημείωσε ειδικότερα η κα Πετραλιά σήμερα έχουν και είχαν αρχίσει από χρόνια να έχουν μεγάλη ζήτηση. Και συνέχισε: “Φυσικά εμείς προβλέπουμε στο χωροταξικό σχεδιασμό όλες αυτές τις ρυθμίσεις που θα μπορέσουν να ανοίξουν το δρόμο για γίνουν αυτές οι νέες μορφές τουριστικής δραστηριότητες και να αναπτυχθεί η παραθεριστική τουριστική κατοικία. Όμως, είναι αναγκαίο να προφυλαχθούμε, όπως τόνισαν και οι αρμόδιοι φορείς και εκπρόσωποι των φορέων, από τα δεινά που υπέστησαν πολλές άλλες χώρες που αλόγιστα χωρίς προγραμματισμό και προθέσεις προχώρησαν στην παραθεριστική κατοικία. Ας πούμε, η Ισπανία αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εμείς τα λαμβάνουμε όλα αυτά υπόψη μας και θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτούς τους καινούργιους θεσμούς πάντα με προσοχή. Όλος ο Χωροταξικός Σχεδιασμός για τον τουρισμό επιδιώκει δύο πράγματα. Πρώτον, επιδιώκει να βελτιώσουμε το επίπεδο της τουριστικής δραστηριότητας, να το εμπλουτίσουμε. Επιδιώκει να ξεκαθαριστούν οι κανόνες και οι κατευθύνσεις ανάπτυξης τουριστικής δραστηριότητας. Όλα αυτά όμως πάντα μέσα στο πλαίσιο και την ανάγκη σεβασμού και προστασίας των πόρων, διότι αυτοί οι πόροι είναι που μας δίνουν το πλεονέκτημα του τουρισμού, δηλαδή στην προστασία του περιβάλλοντος, άλλα και όλων των άλλων στοιχείων που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας. Και για αυτό είμαστε ένας από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024