Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνHATTA: Ουδέποτε αδειοθοτήθηκε ως τουριστική επιχείρηση η NoLimitsSports
Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων

HATTA: Ουδέποτε αδειοθοτήθηκε ως τουριστική επιχείρηση η NoLimitsSports

Τη βαθύτατη θλίψη του για την τραγωδία που συνέβη στο Λούσιο ποταμό, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξέφρασε με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων – ΗΑΤΤΑ, διευκρινίζοντας πως η εταιρία που διοργάνωσε τη μοιραία εκδρομή (NoLimitsSports) δεν είχε καμία σχέση με τον τουρισμό…

Τη βαθύτατη θλίψη του για την τραγωδία που συνέβη στο Λούσιο ποταμό, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξέφρασε με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων – ΗΑΤΤΑ, διευκρινίζοντας<...>πως η εταιρία που διοργάνωσε τη μοιραία εκδρομή (NoLimitsSports) δεν είχε καμία σχέση με τον τουρισμό και ουδέποτε αδειοδοτήθηκε ως τουριστική επιχείρηση. Προφανώς, προσθέτει, λειτουργούσε με άδεια επιτηδευματία, που προμηθεύτηκε από την οικεία νομαρχία και η οποία έχει την ευθύνη να την εποπτεύει.

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικές μορφές τουρισμού περιλαμβανομένου και του τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων αναπτύσσονται ραγδαία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, κατά τον HATTA, χρειάζεται εκσυγχρονισμό ώστε να καλυφθούν οι ιδιαιτερότητες αυτού του τομέα. Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, υπάρχουν εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες, διαθέτουν οργανωμένες εγκαταστάσεις, έμπειρο προσωπικό και βεβαίως εγγυήσεις, μια και είναι υποχρεωμένα βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας να διαθέτουν ασφάλεια αστικής ευθύνης για την προστασία του τουρίστα καταναλωτή.

Έχοντας πλέον διαπιστώσει την αναγκαιότητα που υπάρχει, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει δημιουργήσει Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό όλου του θεσμικού πλαισίου των τουριστικών γραφείων συμπεριλαμβανομένων και των υπαίθριων τουριστικών δραστηριοτήτων.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένα τουριστικό γραφείο συλλέγει διάφορες τουριστικές υπηρεσίες για τη δημιουργία ενός τουριστικού πακέτου, όπως δωμάτια ξενοδοχείων, σκάφη αναψυχής, τουριστικά λεωφορεία και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπαίθριες δραστηριότητες. Όμως τη σωστή λειτουργία των τουριστικών λεωφορείων και των σκαφών αναψυχής για παράδειγμα, ελέγχουν τα υπουργεία Μεταφορών ή Εμπορικής Ναυτιλίας τα οποία καθορίζουν και τις προδιαγραφές. Με αυτή τη λογική η ομάδα εργασίας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ερευνήσει τα ισχύοντα στον ευρωπαϊκό χώρο και έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς προδιαγραφές ούτως ώστε να θεσμοθετηθούν τα κριτήρια της σωστής οργάνωσης αυτών των μορφών δραστηριοτήτων με βασικό γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία των αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών.

Επί του παρόντος και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο αυτό, ο ΗΑΤΤΑ με την Επιτροπή Υπαιθρίων Δραστηριοτήτων, που έχει συγκροτήσει, σε συνεργασία και με την πολιτεία έχει εκπαιδεύσει σε ειδικά σεμινάρια βασισμένα σε ευρωπαϊκά πρότυπα, όσους ασχολούνται σαν εκπαιδευτές ή συνοδοί τέτοιων δραστηριοτήτων με κανόνες και κριτήρια που σκοπό έχουν τη σωστή διοργάνωση και την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024