Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιβολή προστίμων για τη ρύπανση από το ναυάγιο του Sea Diamond
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Επιβολή προστίμων για τη ρύπανση από το ναυάγιο του Sea Diamond

Επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 1.173.881,14 ευρώ, σε βάρος των υπαιτίων για τη ρύπανση που προκλήθηκε στη Σαντορίνη από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πυροδοτώντας την έναρξη νέου κύκλου δηλώσεων…

Επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 1.173.881,14 ευρώ, σε βάρος των υπαιτίων για τη ρύπανση που προκλήθηκε στη Σαντορίνη από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond ανακοίνωσε χτες το απόγευμα<...>το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πυροδοτώντας την έναρξη νέου κύκλου δηλώσεων μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε το ΥΕΝ στην ανακοίνωση του: “Στο πλαίσιο των γενικότερων ενεργειών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για την πλήρη αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής καθώς και για την απόδοση ευθυνών σε βάρος των υπαιτίων για την προκληθείσα ρύπανση συνεπεία του ναυαγίου του Κ/Ζ «SEA DIAMOND», που συνέβη στη θαλάσσια περιοχή Καλντέρας Σαντορίνης, με Απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, επιβλήθηκε σωρευτικά στους υπευθύνους του Κ/Ζ SEA DIAMOND, στην πλοιοκτήτρια εταιρία και στη διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου πρόστιμο ενός εκατομμυρίου εκατόν εβδομήντα τριών χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα ενός ευρώ και δεκατεσσάρων λεπτών (1.173.881,14 ευρώ), διότι:

  • προκλήθηκε ρύπανση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου και προσβλήθηκαν μεγάλα τμήματα των παρακείμενων ακτών με ρυπογόνες ουσίες,

  • η ρύπανση προκλήθηκε σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές με σπάνια θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.


  • Επίσης, συνεχίζεται η επιβολή σχετικών προστίμων από το Λιμεναρχείο της Σαντορίνης, ύψους από 9.000 έως 17.000 ευρώ ημερησίως σε βάρος των υπαιτίων της ρύπανσης. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 560.000 ευρώ, πέραν του προστίμου των 1.173.881,14 ευρώ, που επεβλήθη με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη”.

    Παπουτσής: Διαψεύδεται πανηγυρικά ο Κεφαλογιάννης

    “Με τη σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΥΕΝ, διαψεύδεται πανηγυρικά ο υπουργός, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε κατ’ επανάληψη τη Βουλή, ότι δεν έχει προκληθεί ζημία στο θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης, από το ναυάγιο του Sea Diamond, ότι η επιχείρηση απορρύπανσης εξελίσσεται κανονικά και ότι οι διαδικασίες απάντλησης έχουν δρομολογηθεί. Σήμερα, πληροφορούμαστε από την ανακοίνωση του Υπουργείου ότι «προκλήθηκε ρύπανση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου», ότι «προσβλήθηκαν μεγάλα τμήματα των παρακείμενων ακτών με ρυπογόνες ουσίες», ότι «ο υπαίτιος δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα τελικό σχέδιο απάντλησης καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών από τους χώρους των ναυαγίων», ότι «ο υπαίτιος δεν ανέθεσε άμεσα τη διενέργεια δειγματοληψιών, την καταγραφή και συνεχή παρακολούθηση των συνεπειών στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής του ναυαγίου» και ότι «η ρύπανση προκλήθηκε σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές». Δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, θέτοντας τα ακόλουθα 2 ερωτήματα:


    • Πρώτον, αν αυτή είναι η αλήθεια, γιατί την έκρυβε τόσες ημέρες ο κ. υπουργός, με συνέπεια τη διαρκή επιβάρυνση της μόλυνσης του περιβάλλοντος;

    • Δεύτερον, αν η σημερινή εκτίμηση δεν είναι αληθινή, ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Σαντορίνης;


    Η κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει, ποιος είναι ο βαθμός υπευθυνότητας και αξιοπιστίας του υπουργού, ο οποίος επισήμως ψεύδεται και, ύστερα από λίγο χρόνο, ανερυθρίαστα, επισήμως, αυτοδιαψεύδεται. Το συμπέρασμα είναι ότι, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας βλάπτει σοβαρά το θαλάσσιο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον” είπε χαρακτηριστικά.

    Κεφαλογιάννης: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα στελέχη του είχαν ορίσει το 2003 και το 2004 την Καλντέρα της Σαντορίνης ως λιμένα καταφυγής

    “Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα στελέχη του, που έχουν βεβαρημένο παρελθόν στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, οφείλουν να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν εγκαλούν την κυβέρνηση για υπευθυνότητα, αξιοπιστία και ψεύδη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα στελέχη του είναι αυτοί που είχαν ορίσει το 2003 και το 2004 την Καλντέρα της Σαντορίνης ως λιμένα καταφυγής, δηλαδή ως λιμένα που σε περίπτωση θαλασσίου ατυχήματος, πλοία που κινδυνεύουν θα μπορούσαν να εναποθέσουν έως και 500.000 τόνους πετρελαίου στον πιο όμορφο και διαφημισμένο τουριστικό προορισμό της Ελλάδος (500 τόνοι είχαν εγκλωβιστεί στα ύφαλα του πλοίου του ναυαγίου του SEA DIAMOND).

    Από τις πρώτες ώρες, η συλλογή του πετρελαίου και των λιπαντικών γίνεται καθημερινά. Τα πιο σύγχρονα μέσα έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό. Μετρήσεις γίνονται καθημερινά από τα πιο εξειδικευμένα κέντρα θαλασσίων ερευνών και όπως αποδεικνύεται, η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη.

    Τα πρόστιμα των 9.000 ευρώ έως 17.000 ευρώ ημερησίως που επιβάλλονται από τις Λιμενικές Αρχές, καθώς και το πρόστιμο των 1.173.881,14 ευρώ, που επέβαλε σήμερα το ΥΕΝ, επιβεβαιώνει την αμετάκλητη απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης, έως ότου αποδοθεί στους κατοίκους και τους χιλιάδες των επισκεπτών του νησιού στην πριν από το ναυάγιο κατάσταση”. Απάντησε με τη σειρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Ιστοσελίδα | + Άρθρα
    18/04/2024
    17/04/2024
    16/04/2024
    15/04/2024
    12/04/2024
    11/04/2024