Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Ενδείξεις για την πορεία τουριστικής δραστηριότητας στο α` πεντάμηνο 2007
Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

ΙΤΕΠ: Ενδείξεις για την πορεία τουριστικής δραστηριότητας στο α` πεντάμηνο 2007

Υπό αυστηράν έννοια, η επίδοση του πρώτου τουριστικού πενταμήνου του έτους δεν εκπέμπει πάντοτε αξιόπιστα σήματα, στα οποία μπορεί να θεμελιωθεί πείθουσα πρόβλεψη για την πορεία της τουριστικής οικονομίας όλου του έτους. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ, δεν παύει να εκπέμπει σήματα…

Υπό αυστηράν έννοια, η επίδοση του πρώτου τουριστικού πενταμήνου του έτους δεν εκπέμπει πάντοτε αξιόπιστα σήματα, στα οποία μπορεί να θεμελιωθεί πείθουσα πρόβλεψη για την πορεία της τουριστικής οικονομίας όλου του έτους. Παρά ταύτα, όπως<...>επισημαίνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ, δεν παύει να εκπέμπει σήματα, τα οποία είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμο να αξιοποιούνται με τις εκάστοτε ενδεικνυόμενες επιφυλάξεις. Και τούτο διότι τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν μόνο σε αφίξεις, για την ακρίβεια μόνο σε αεροπορικές αφίξεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι πάντοτε η πιο κατάλληλη πληροφόρηση για την συναγωγή συμπερασμάτων, διότι δεν αντιστοιχούνται χρονικώς με τις τουριστικές συναλλαγματικές εισπράξεις, ούτε και με τις εξελίξεις στις αμεσότερα ανταγωνιστικές χώρες. Η συγκριτική επίδοση έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εκφράζει κατά κάποιο τρόπο τον συγκριτικό βαθμό διεθνούς ανταγωνιστικότητας, δηλ. αυτό που πρέπει να αποτελεί την πεμπτουσία μιας σωστά δομημένης τουριστικής πολιτικής.

Με τις ανωτέρω επιφυλάξεις υπόψη, οι ενδείξεις από τις αφίξεις για το πεντάμηνο Ιαν.-Μαΐου 2007 αποτελούν πηγή αισιοδοξίας. Τοσούτο μάλλον, καθ’ όσον εσχάτως παρατηρείται αναζωπύρωση των οδικών αφίξεων. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και συγκριτική υστέρηση του αεροδρομίου του Ηρακλείου, οφειλόμενη πιθανότατα σε λόγους παροδικής σημασίας, αφού το Ηράκλειο και η Ρόδος αποτελούν βαρόμετρα για την εκάστοτε πιθανή επίδοση του τουριστικού τομέα. Αύξηση των αφίξεων κατά 6%, αλλά με Ηράκλειο -1,9%, προϊδεάζει για ρυθμό αυξήσεως των αφίξεων για όλο το έτος υψηλότερο του 7%, που είναι το ανώτατο όριο της προβλέψεως του ΙΤΕΠ.

Πάντως, η περιφερειακή κατανομή των αφίξεων δημιουργεί μικτά αισθήματα. Το ευχάριστο και ελπιδοφόρο μήνυμα από την επίδοση της περιοχής της πρωτεύουσας, αλλά της συμπρωτεύουσας, είναι άκρως διδακτικό. Υπογραμμίζει τον θεμελιώδη ρόλο των υποδομών, δημοσίων και ιδιωτικών, και της προβολής και διαφημίσεως αυτών, στην πρόκληση αυξημένης ζητήσεως του αντίστοιχου τουριστικού προϊόντος. Από το άλλο μέρος, γεννά δυσαρέσκεια ο έντονα διπολικός χαρακτήρας του αλλοδαπού τουρισμού που αναδύεται από την εικόνα της περιφερειακής κατανομής: από το ένα μέρος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ρόδος και πιθανότατα Κρήτη, και από το άλλο το Χάος. Ένας παραδοσιακά επιλεγόμενος προορισμός, τα νησιά του Ιονίου, συνεχίζουν να κατολισθαίνουν, συνολικώς τώρα.

Τα νησιά του Ανατ. και Βορ. Αιγαίου και η Πελοπόννησος παραπαίουν. Έχομε δηλ. βασικώς μια συνολικά θετική υπόδειξη για την κατεύθυνση που οφείλει να ακολουθήσει η τουριστική πολιτική για να κρατήσει ζωντανή την θεμελιακής σημασίας δυναμική του τουριστικού τομέα.

Από απόψεως τουριστικού συναλλάγματος, τα – μη εισέτι – διαθέσιμα στοιχεία αφορούν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, δεν περιλαμβάνουν δηλ. τον πιθανώς συναλλαγματικά “καλό” Μάιο. Πάντως, φαίνεται να έχει επιτευχθεί ρυθμός αυξήσεως των εισπράξεων παρεμφερής με τον ρυθμό των αφίξεων, γεγονός που ικανοποιεί προς το παρόν. Η αξία του, ωστόσο, θα κριθεί και από την εξέλιξη των τουριστικών πληρωμών, η πορεία των οποίων υπήρξε κατά τα τελευταία έτη ζωτική για την καλή εικόνα του τουριστικού ισοζυγίου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024