Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ δημόσιος διάλογος για το Χωροταξικό πρέπει να είναι καλόπιστος και με επιχειρήματα
Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ

Ο δημόσιος διάλογος για το Χωροταξικό πρέπει να είναι καλόπιστος και με επιχειρήματα

“Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους, μετά από δεκαετίες, χωροταξικό σχεδιασμό…

“Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα<...>αποκτά επιτέλους, μετά από δεκαετίες, χωροταξικό σχεδιασμό, που αποτελεί την ουσιαστικότερη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την προώθηση και ανάπτυξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας”. Αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΧΩΔΕ, τονίζοντας πως “ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει πρέπει να είναι καλόπιστος, με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς”.

Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση έχουν ανταποκριθεί σ’ αυτή την ανάγκη, όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, συμπληρώνοντας πως “ανάλογη και ακόμα πιο υπεύθυνη στάση περιμέναμε -και εξακολουθούμε να περιμένουμε- από τις οικολογικές οργανώσεις που έδωσαν την περασμένη Πέμπτη συνέντευξη τύπου. Οφείλουν να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και γνώση του αντικειμένου. Όχι με την επιπολαιότητα που έδειξαν. Να κοιτάξουν επιτέλους την ουσία του θέματος και όχι τη στείρα δημιουργία εντυπώσεων -όπως, δυστυχώς, ορισμένες συνηθίζουν”.

“Επειδή, λοιπόν, ελέχθησαν πολλές ανακρίβειες που διαστρεβλώνουν πλήρως το περιεχόμενο και την φιλοσοφία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό”, με την ανακοίνωση του, το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθαρίζει τα ακόλουθα:


  1. Είναι παντελώς ψευδές ότι το Ειδικό Πλαίσιο προωθεί την «τσιμεντοποίηση» των τουριστικών περιοχών. Αντιθέτως, προστατεύει το περιβάλλον κι έτσι στηρίζει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό. Θεσπίζονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, μπαίνει τέλος στην αναρχία και περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων που είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές για το περιβάλλον και ιδιαίτερα το τοπίο. Ενδεικτικά:
    • Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας απαγορεύεται πλέον η διάσπαρτη δόμηση εκτός των οικισμών και επιτρέπεται μόνο εντός αυτών.
    • Αυξάνονται σημαντικά τα όρια αρτιότητας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικά περιοχές (στις αναπτυσσόμενες από 4 στρέμματα έγινε 8 και στις αναπτυγμένες από 4 στρέμματα έγινε 15).
    • Μειώνεται στο μισό η μέγιστη πυκνότητα τουριστικών καταλυμάτων (κλίνες ανά στρέμμα). Από 10 έως 15 κλίνες που ισχύει σήμερα, γίνεται 6.
    • Αυξάνεται σημαντικά η απόσταση από τον αιγιαλό, ιδιαίτερα στις επίπεδες παράκτιες περιοχές (από τα 50 στα 100 μέτρα).

    Όλα αυτά δεν τα είδαν οι κύριοι που έδωσαν συνέντευξη τύπου; Όλα αυτά τα ονομάζουν «τσιμεντοποίηση» διαστρεβλώνοντας την αλήθεια;
  2. Σχετικά με την «παραθεριστική κατοικία», τα όσα ειπώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δείχνουν είτε σκοπιμότητα είτε άγνοια του θέματος. Η «παραθεριστική κατοικία» είναι ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Υπογραμμίζουμε όμως ότι οι όροι που προδιαγράφουν την ανάπτυξη του θεσμού είναι πολύ αυστηροί και εξασφαλίζουν πλήρως την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποιητική ένταξη στο τοπίο των τουριστικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, οι σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις:
    • Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν παραθεριστικές κατοικίες έως 30% επί του ποσοστού των υποδομών φιλοξενίας (σημειώνεται ότι η πρόταση των μελετητών ήταν μεγαλύτερη, συγκεκριμένα 30% έως 40% επί του συνόλου της εγκατάστασης).

    • Μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 150 στρεμμάτων.

    • Διέπονται από τους αυστηρούς όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, δηλαδή χαμηλούς συντελεστές δόμησης (0,2), χαμηλά ύψη, υποχρεωτική διάσπαση όγκων.

    Συνεπώς και όσα λέγονται για «παραθεριστική κατοικία σε ποσοστό 70%», είναι εντελώς ψευδή. Το 70% έχει να κάνει με θέματα διαχείρισης ξενοδοχείων, όπως είναι ο θεσμός των «Condo Hotel» που καμία σχέση δεν έχει με την παραθεριστική κατοικία. Μάλιστα, ακριβώς το ίδιο ποσοστό 70% ισχύει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα για τον παρόμοιο θεσμό του «time sharing».

    Όλα τα παραπάνω και άλλα που περιέχονται στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο». Μάλιστα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν θα κάνουμε τα λάθη της Ισπανίας.

    Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ούτε αυτά τα είδαν οι κύριοι που έδωσαν συνέντευξη τύπου; Ούτε για όλα αυτά δεν βρήκαν μια λέξη να πουν; Και επιπλέον, πως παραποιούν με τόση ευκολία την πραγματικότητα;

  3. Επιπλέον λαμβάνονται πολύ σοβαρά μέτρα αυξημένης προστασίας για περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος:
    • Στις περιοχές «Natura» ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ειδική πρόβλεψη και ίσχυε ποσοστό κάλυψης 20%, το Ειδικό Πλαίσιο θέτει ανώτατο όριο 2%.
    • Στα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες, επίσης μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα τουριστικές αναπτύξεις πάνω σ’ αυτά. Από το γενικό αυτό κανόνα μπορούν να εξαιρεθούν, υπό προϋποθέσεις, μόνο έως πέντε (5) από αυτά στο σύνολο του εθνικού χώρου, στα οποία δοκιμαστικά μπορεί να γίνουν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις σε ποσοστό κάλυψης έως 2%.
    • Ούτε για αυτά βρήκαν κάτι να πουν οι κύριοι που έδωσαν συνέντευξη τύπου;

  4. Όσο για το αν έπρεπε να βγει πρώτα το Εθνικό Χωροταξικό ή τα Ειδικά Πλαίσια, θυμίζει μάλλον το ερώτημα «αν έκανε η κότα το αυγό η το αυγό την κότα» Είναι γνωστό σε όλους ότι η προετοιμασία του Εθνικού και των Ειδικών Πλαισίων προχωρά ταυτόχρονα. Κατά συνέπεια, το ένα τροφοδοτεί το άλλο και κάθε ένα που ολοκληρώνεται παρουσιάζεται και δίνεται προς δημόσια διαβούλευση. Και μάλιστα, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το Εθνικό Χωροταξικό.

    Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Χωροταξικό Σχεδιασμό και καλούμε όλους -και τις οικολογικές οργανώσεις που έδωσαν συνέντευξη τύπου- να συμμετέχουν στο διάλογο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλοπιστία.


Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024