Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΞΑ: Η Αθήνα αφιλόξενη πόλη

ΕΞΑ: Η Αθήνα αφιλόξενη πόλη

Η συνεχής υποβάθμιση του τουριστικού χάρτη της Αθήνας (άναρχη δόμηση, ανυπαρξία σήμανσης, χαμηλό επίπεδο μαζικής μεταφοράς, κυκλοφοριακό κ.λ.π.) έχει σαν αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα της πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού. […]

Η συνεχής υποβάθμιση του τουριστικού χάρτη της Αθήνα<.>ς (άναρχη δόμηση, ανυπαρξία σήμανσης, χαμηλό επίπεδο μαζικής μεταφοράς, κυκλοφοριακό κ.λ.π.) έχει σαν αποτέλεσμα<...> να πλήττεται η εικόνα της πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών είναι αρκετά προβληματισμένη για την κακή εικόνα της πρωτεύουσας λίγα χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η οποία "φρενάρει" την τουριστική ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ<.> κ. Σπύρος Διβάνης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι παρ' όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 80 δισ. την τελευταία 3ετία και περίπου 8.000 δωμάτια να έχουν υποστεί προγράμματα ριζικής ανακαίνισης δεν είναι ικανά από μόνα τους να αναβαθμίσουν την υποβαθμισμένη και αφιλόξενη πρωτεύουσα. "Δεν μπορεί από την μία οι Ξενοδόχοι να επιδοτούν με τις τιμές τους και να κάνουν επενδύσεις και από την άλλη οι υποδομές της Αθήνας να είναι προβληματικές" τόνισε ο κ. Διβάνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών ο Δήμος της Αθήνας όσο και πολλοί άλλοι Δήμοι μονίμως υστερούν ή απέχουν από την εκτέλεση των αυτονόητων υποχρεώσεών τους καίτοι εισπράττουν πλέον των 10 δισ. ετησίως, ως ανταποδοτικά τέλη. Παράλληλα, ο θεσμός της τουριστικής δράσης από προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, απέτυχε παταγωδώς λόγω ανωριμότητας και ανύπαρκτης στελέχωσης, κατάλληλου προσωπικού, που μπορεί να αντιληφθεί πως λειτουργεί ένα τουριστικό προϊόν και ποιες είναι οι αποδοτικότερες παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα τεράστια κονδύλια να δαπανώνται σε απογοητευτικές δράσεις.

Αναφερόμενος στην φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων ο κος Διβάνης υποστήριζε ότι: "Η λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων από την ξενοδοχειακή αγορά του Σίδνεϊ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική παρ' όλο που προσπαθείται σκοπίμως να μην γίνονται ευθείς συγκρίσεις με την πόλη του Σίδνεϊ, η οποία όμως σημειωτέον και συνεδριακά-εκθεσιακά κέντρα διαθέτει και κατάλληλες υποδομές και αναπτυγμένα μεταφορικά μέσα και έχει δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς για προβολή και προώθηση".

Παρόλη τη μείωση 8% της δυναμικότητας των ξενοδοχείων των Αθηνών σε μία 15ετία, η μέση σταθμισμένη πληρότητα έχει ανέβει μόλις 5%. Ουσιαστικά πρόκειται για <Β>συρρίκνωση στις αφίξεις της ΑθήναςΒ> ως τουριστικός προορισμός και ειδικά ως πόλη διανυκτέρευσης. Ο πρόεδρος της ΕΞΑ ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχει δεσμευθεί και υπογραφεί τέσσερα χρόνια πριν τους Αγώνες το 70% των απαραίτητων κλινών αποκλειστικά σε ξενοδοχεία χωρίς να γίνει χρήση εκ μέρους της 'Αθήνα 2004' Α.Ε. της δυνατότητας φιλοξενίας των ξένων σε κρουαζιερόπλοια ή και άλλης μορφής καταλύματα κατά το πρότυπο των προηγούμενων Ολυμπιάδων, κάτι που είναι και στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει ως πόλη στον τομέα της φιλοξενίας. Αλλά καθώς ετοιμάζονται ολόκληρες πολιτείες για τους επισκέπτες είναι άξιον απορίας ποιος θα μείνει στα ξενοδοχεία. Σήμερα η πληρότητα στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δεν ξεπερνάει το 50,3%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κλίνες που απαιτούνται σε ξενοδοχεία πολυτελείας και Α' κατηγορίας στην περίοδο των Αγώνων είναι 13.000 και η Αθήνα ήδη διαθέτει 12.000 σε αυτές τις κατηγορίες ξενοδοχείων. Όμως οι ανάγκες δεν είναι μόνο σε ξενοδοχεία πολυτελείας και Α' κατηγορίας αλλά και σε αυτά των 3 και 2 αστέρων. Εν τω μεταξύ οι τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων φτάνουν μόλις στο 1/3 των αντίστοιχων τιμών σε ξενοδοχεία της Ευρώπης. Είναι προφανές λοιπόν ότι τα μικρότερα ξενοδοχεία δεν μπορούν να αντέξουν σε αυτές τις τιμές και να προχωρήσουν και σε επενδύσεις ανακαίνισης.

Σύμφωνα με την ΕΞΑ, η 'Αθήνα 2004' Α.Ε. οφείλει να επιδείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για την ευημερία της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και πριν, αλλά πολύ περισσότερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να φροντίσει ώστε να μην περνούν λάθος μηνύματα στη κοινή γνώμη με διαρροή μη ρεαλιστικών αριθμών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο εκφραστής θέσεων, ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι μοναδική Ολυμπιακή πόλη που θα παράσχει φιλοξενία σε πέντε και τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία μόνον.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024