Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒουλγαράκης: Η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας θα είναι άμεση
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες

Βουλγαράκης: Η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας θα είναι άμεση

Λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εντός του νέου μουσείου, έπειτα από επιτόπου ενημέρωση που είχε, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, κ. Χρήστο Ζαχόπουλο

Λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε<...>εντός του νέου μουσείου, έπειτα από επιτόπου ενημέρωση που είχε, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, κ. Χρήστο Ζαχόπουλο, για τις καταστροφές από τους τοπικούς παράγοντες, τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής και τους αρμόδιους αρχαιολόγους της Ζ` Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

“Αναμφίβολα” τόνισε “πρόκειται για μια πολύ μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία με πολύ καταστροφικές ευρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον. Η ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου υπέστη επίσης ζημιές. Το ρέμα Κλαδέου που είναι παραπόταμος του Αλφειού κάηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως, επίσης, ο Λόφος του Κρονίου κάηκε ολοσχερώς. Το Aλσος της Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο περιβάλλων χώρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας καταστράφηκαν. Επίσης, καταστράφηκαν κάποια πρανή κοντά στο Αρχαίο Στάδιο. Όμως, μέσα σε αυτή τη γενική καταστροφή απεφεύχθη το σημαντικό, δηλαδή δεν υπήρξαν ζημιές στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, δεν υπήρξαν ζημιές στα υπόλοιπα κτήρια , δεν υπήρξαν ζημιές και καταστροφή στο Στάδιο, ούτε στο αρχαία μνημεία που ήταν προτεραιότητα. Συνεπώς, ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας παραμένει ανέπαφος. Δεν υπήρξαν επίσης ζημιές στα κτίρια της Ακαδημίας που ανήκουν στη ΔΟΕ με εξαίρεση την φωτιά στο `Αλσος”.

Αναφερόμενος στα μέτρα πυροπροστασίας που υπήρχαν στον αρχαιολογικό χώρο, ο κ. Βουλγαράκης, είπε πως λειτούργησαν ικανοποιητικά, εξηγώντας πως το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης εκατό μέτρων βόρεια και βορειο-ανατολικά του μουσείου σε όλο αυτό το διάστημα των τριών τελευταίων ημερών – ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες – λειτούργησε δημιουργώντας γύρω από το μουσείο ένα χώρο υγρό, ο οποίος επέτρεψε στη συνέχεια στις δυνάμεις της πυροσβεστικής, τους εθελοντές, τους αρχαιολόγους και όλους όσοι συνέδραμαν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς και να μην φτάσει τελικά στο μουσείο και καταστρέψει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας. Επίσης, υπάρχουν δύο αυτόματοι πυροσβεστήρες στον αρχαιολογικό χώρο που θα χρησιμοποιούνταν σε περίπτωση κινδύνου του αρχαιολογικού χώρου. Αυτοί οι κρουνοί δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά, γιατί ο αρχαιολογικός χώρος δεν κινδύνευσε με εξαίρεση αυτά τα λίγα πρανή, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού. Υπάρχει επίσης και ανεξάρτητη υδροδότηση με δύο δεξαμενές 1500 κυβικών η κάθε μία, οι οποίες είναι στην αποκλειστική διάθεση του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, και υπάρχει και γεννήτρια η οποία καθιστά αυτοδύναμη την υδροδότηση του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου στην περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι τις δύο τελευταίες μέρες στρατιώτες της αεροπορίας, επιτηρούσαν και έκαναν περιπολίες γύρω από το χώρο. Υπήρχαν επίσης πενήντα άτομα της αρμόδιας ΖΆ Εφορίας, οι οποίοι συνέδραμαν, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία προς το χώρο, ακριβώς για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της περιοχής. Υπήρχαν περιπολίες, υπήρχαν βάρδιες, ενώ συνέδραμαν και άτομα του Δήμου.

Η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου θα είναι άμεση κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης. Ήδη έχει συζητηθεί η δυνατότητα φύτευσης μεγάλων δέντρων και η τάχιστη αποκατάσταση του χώρου, ενώ σε πρώτη φάση έχει αξιολογηθεί και το μέγεθος της καταστροφής στον περιβάλλοντα χώρο.

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες αποκατάστασης

Στην περιοχή έσπευσαν εκτός από στελέχη του ΥΠΠΟ, ειδικοί επιστήμονες, δασολόγοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, οι οποίοι θα προτείνουν λύσεις για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του αρχαιολογικού και περιβάλλοντα χώρου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Χρήστος Ζαχόπουλος πραγματοποίησε, μαζί με την Προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ κα Γεωργία Χατζή και την αναπληρώτριά της κα Ολυμπία Βικάτου σειρά αυτοψιών στην περιοχή.

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων συμμετέχουν στον επιτόπιο έλεγχο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και διενεργούν αυτοψίες σε όλους τους χώρους του Νομού. Ιδιαιτέρως η Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων θα ασχοληθεί με τον έλεγχο ενδεχόμενης ζημιάς των αρχαιοτήτων από τον καπνό, ενώ οι τεχνικοί του ΥΠΠΟ θα κάνουν έλεγχο των ηλεκτρολογικών συστημάτων, των συστημάτων ασφαλείας και του φωτισμού.

Αναφορικά με την αποκατάσταση των φυσικών ζημιών στον αρχαιολογικό και τον περιβάλλοντα χώρο το ΥΠΠΟ συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, έχει συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών κ. Κώστα Μπέση και ειδικούς επιστήμονες του Μουσείου Γουλανδρή, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν άμεσα οδηγίες για ταχεία αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου. Σε πρώτη φάση θα κοπούν όλα τα καμένα δέντρα ώστε να αποφευχθεί η διάβρωση του εδάφους.

Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη συγκροτούνται δύο επιτροπές: η πρώτη, με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Θεοχαρόπουλο, υπεύθυνο για τις κλασικές αρχαιότητες και η δεύτερη με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Τζίνη (προϊστάμενο της Δ/νσης Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων), υπεύθυνο για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, οι οποίες σε συνεργασία με τις Εφορείες των περιοχών που έχουν πληγεί θα επισκεφθούν τους κατά τόπους αρχαιολογικούς χώρους, τα διατηρητέα μνημεία και τις εκκλησίες, για να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές.

Η έκθεση των επιτροπών θα ανακοινωθεί άμεσα μετά τις διενεργηθείσες αυτοψίες, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024