Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤαξιδωτικές οδηγίες για την Ελλάδα από αρκετές χώρες
Σήμα κινδύνου κρούει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ταξιδωτικές οδηγίες για την Ελλάδα από αρκετές χώρες

Ταξιδιωτικές οδηγίες με συμβουλές προς τους πολίτες, που σκοπεύουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, εκδίδουν ή ανασκευάζουν η μία χώρα μετά την άλλη, λόγω των πυρκαγιών, που πλήττουν τις τελευταίες μέρες πολλές ελληνικές περιοχές. Συστάσεις υπάρχουν ήδη δημοσιευμένες στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εξωτερικών…

Ταξιδιωτικές οδηγίες με συμβουλές προς τους πολίτες, που σκοπεύουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, εκδίδουν ή ανασκευάζουν η μία χώρα μετά την άλλη, λόγω των πυρκαγιών, που πλήττουν τις τελευταίες μέρες πολλές ελληνικές<...>περιοχές. Συστάσεις υπάρχουν ήδη δημοσιευμένες στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εξωτερικών Η.Π.Α., Βρετανίας και Καναδά, ενώ ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδώσει και οι χώρες Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία.

“Με πραγματικά πολύ μεγάλη λύπη αλλά και αγανάκτηση, που είμαστε βέβαιοι ότι θα κυριεύσει εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην πούμε και εκατομμύρια Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περιήλθε στην προσοχή μας η ακόλουθη ταξιδιωτική συμβουλή που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλιανής κυβέρνησης και η οποία, ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα, στέλνεται μέσω γραπτών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω e-mail, σε όλους τους Αυστραλούς ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτή την ταξιδιωτική συμβουλή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, συνιστά μεγάλη προσοχή σε όλους τους Αυστραλούς ανά τον κόσμο, συνδέοντας ευθέως τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, με τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης” ανέφερε σχετικά μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Γιάννης Ραγκούσης.

“Η σύνδεση των πυρκαγιών, μέρος των οποίων έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αναμφίβολα προέρχεται και από εμπρησμούς, με τις ασύμμετρες απειλές που ελέχθησαν δια στόματος μελών της κυβέρνησης και ουσιαστικά και του ίδιου του κ. Καραμανλή, είναι” όπως πρόσθεσε “πραγματικά μία άνευ προηγουμένου διαδικασία, είναι μια άνευ προηγουμένου καταστροφική εξέλιξη για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος απαντώντας σε συνέντευξη τύπου στις δηλώσεις του κ. Ραγκούση ανέφερε ότι: «Τα στοιχεία τα οποία δόθησαν σήμερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι και ψευδή και παραπλανητικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας συνιστά μεγάλη προσοχή σε όλους τους Αυστραλούς ανά τον κόσμο συνδέοντας ευθέως τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας με τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης. Η αλήθεια έχει ως εξής: Πρώτον, ουδεμία τέτοια διασύνδεση υπάρχει στο κείμενο της ταξιδιωτικής σύστασης. Δεύτερον, η σχετική διατύπωση που επικαλείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν είναι καινούρια και αφορά ένα αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, θα σας διανεμηθούν αμέσως τώρα, και μιλάμε για χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία η Ιταλία, το Βέλγιο, με τις οποίες χώρες η Αυστραλιανή Κυβέρνηση μας τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο ασφαλείας. Στην ταξιδιωτική σύσταση αναφέρεται ρητώς ότι η σημερινή προσθήκη, έγινε μία προσθήκη σε ταξιδιωτική σύσταση που έχει εκδοθεί πάνω από ένα μήνα για όλες τις χώρες, όπως θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, αφορά μόνο το κεφάλαιο φυσικές καταστροφές, όπου γίνεται απλώς ενημέρωση για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και ενδεχόμενη αύξηση του επιπέδου μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Καμία σχέση με κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης που ψευδώς επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε δηλώσεις του που ακολούθησαν επέμεινε στη θέση της αντιπολίτευσης ότι «οι αναφορές των κυβερνητικών στελεχών, με τις οποίες συνδέονται οι ασύμμετρες απειλές, δηλαδή οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με την υπόθεση των τελευταίων πυρκαγιών, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη διεθνή ζημιά στο κύρος της χώρας μας, στην εικόνα της πατρίδας μας, στον ελληνικό τουρισμό». Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο τόνισε ότι: «Δώσαμε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα αυτό το μήνυμα που φεύγει προς όλους τους Αυστραλούς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο θα το στείλουμε στον κ. Ρουσόπουλο – γιατί προφανώς, ο κ. Ρουσόπουλος δεν το έχει υπόψη του- το οποίο ευθέως, στη συνείδηση και στα μάτια οποιουδήποτε το διαβάζει, και ανεξάρτητα από τις μετέπειτα ερμηνείες, κάνει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη σύνδεση, τη σύνδεση του τίτλου, ο οποίος αναφέρει «Φωτιές στην Ελλάδα», με συγκεκριμένες αναφορές περί τρομοκρατικών απειλών.

Ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρακαλούμε θερμά, αν πρέπει να σπρώξει προς μια κατεύθυνση τις δικές του δυνάμεις και της κυβέρνησης, είναι προς την κατεύθυνση να ανακληθεί αυτό εδώ το e-mail και να διορθωθεί, και όχι να λέει ότι, αυτά τα οποία δώσαμε σήμερα στη δημοσιότητα, είναι ψευδή και παραπλανητικά.

Αυτά που δώσαμε στη δημοσιότητα είναι ακριβέστατα, έχουν πάει στα χέρια εκατοντάδων χιλιάδων Αυστραλών σε όλο τον κόσμο και, βεβαίως, μαζί με όσα είπαμε χτες για τις δημοσκοπήσεις, που κάνουν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, όπως είναι το CNN, προκαλούν μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά, η οποία έχει σχέση με τη διασύνδεση των ασύμμετρων απειλών, δηλαδή των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν κάνει κυβερνητικά στελέχη με τις τελευταίες πυρκαγιές.

Επίσης, παρακαλώ τον κ. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, να ασχοληθεί και με κάτι ακόμη, αν θέλει αυτό να είναι επΆ ωφελεία της χώρας κι όχι επΆ ωφελεία του κόμματός του: θα πρέπει να δει σήμερα το «BBC News», το οποίο μεταδίδει συγκεκριμένα, στις ειδήσεις που δίνει από τη χώρα μας τη φράση, ότι «Υπουργοί έχουν πει ότι, στην Ελλάδα, μπορεί πράγματι να αντιμετωπίζεται ένας νέος τύπος τρομοκρατικής επίθεσης» κι αυτό, επίσης, θα σας διανεμηθεί τώρα, τεκμηριώνοντας όλα όσα έχουμε πει και από την πρώτη στιγμή έχει πει ο Πρόεδρος του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου, για την πολύ μεγάλη ζημιά, η οποία έχει ήδη δυστυχώς συντελεστεί στην εικόνα και στο κύρος της χώρας μας».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, σχετικά με την ταξιδιωτική συμβουλή της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για την χώρα μας δήλωσε: «Προκειμένου να μην διαμορφώνονται εσφαλμένες και ενδεχομένως βλαπτικές για τη χώρα εντυπώσεις όσον αφορά στο κείμενο της ταξιδιωτικής συμβουλής της κυβέρνησης της Αυστραλίας για την κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν Αυστραλοί πολίτες στην Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει τα εξής:

Το κείμενο της Αυστραλιανής Κυβέρνησης αναφέρει ρητά ότι περιλαμβάνει νέες πληροφορίες όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το επίπεδο προειδοποίησης της ταξιδιωτικής συμβουλής παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με εκείνο που ίσχυε πριν από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επαναλαμβάνει επίσης αμετάβλητη τη διατύπωση “σας συνιστούμε προσοχή και παρακολούθηση των εξελίξεων, που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλειά σας στην Ελλάδα, εξαιτίας κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης”. Διατύπωση που υπήρχε σε όλα τα προηγούμενα σχετικά κείμενα των τελευταίων ετών.

Επομένως η συγκεκριμένη αυτή αναφορά παραμένει ως είχε – αμετάβλητη – και δεν αποτελεί νέα προσθήκη.

Επιπλέον θέλω να σημειώσω ότι η ίδια αναφορά αυτολεξεί υπάρχει στις ταξιδιωτικές συμβουλές της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για μακρά σειρά Ευρωπαϊκών χωρών όπως, ενδεικτικά αναφέρω, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, την Πολωνία.

Επί της ουσίας τώρα, θέλω να σημειώσω ότι η Αυστραλιανή Κυβέρνηση δεν – επαναλαμβάνω δεν – αποτρέπει τους Αυστραλούς πολίτες από το να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα.

Συνιστά απλώς σε όσους σχεδιάζουν να την επισκεφθούν να λαμβάνουν τις αυτονόητες προφυλάξεις ειδικά στις πληγείσες περιοχές, να παρακολουθούν τα ΜΜΕ και να υπακούουν στις οδηγίες των τοπικών αρχών.»

Για την πληρέστερη εικόνα σχετικά με το θέμα της Αυστραλιανής συμβουλής παραθέτουμε το σύνδεσμο στην ιστοσελίδα Smartraveller της κυβέρνησης της Αυστραλίας, με το πλήρες κείμενο.

Για ασύμμετρες επιπτώσεις στον τουρισμό έκανε λόγο ο Παπουτσής

“Οι αλόγιστες πράξεις, η πλήρης αδυναμία στη διαχείριση κρίσεων και η ακράτεια στα λόγια των υπουργών της κυβέρνησης, έχουν επιφέρει ασύμμετρες επιπτώσεις στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στην τρέχουσα περίοδο αλλά, φοβάμαι, ότι εάν δε ληφθούν μέτρα θα είναι έντονες τα επόμενα χρόνια”. Ανέφερε χαρακτηριστικά σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας τις ταξιδιωτικές οδηγίες.

“Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του τουρισμού, έχουν σήμερα έντονη ανησυχία από την προφανή ανευθυνότητα της κυβέρνησης” πρόσθεσε, ενώ όπως τόνισε “η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση με σχέδιο και πρόγραμμα, κάτι το οποίο εκλείπει παντελώς από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024