Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘετική η ανταπόκριση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Κρούσης
Υπουργείο Εξωτερικών

Θετική η ανταπόκριση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Κρούσης

Την ανάγκη δημιουργίας μιας πολύ πιο ενισχυμένης ευρωπαϊκής συνεργασίας στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονία. Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη δημιουργία όσο το δυνατόν ταχύτερα μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Κρούσης

Την ανάγκη δημιουργίας μιας πολύ πιο ενισχυμένης ευρωπαϊκής συνεργασίας στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε<...>στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονία. Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη δημιουργία όσο το δυνατόν ταχύτερα μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Κρούσης, δηλαδή μιας ευρωπαϊκής δύναμης, η οποία να μπορεί με ένα μόνο τηλέφωνημα να παρέμβει σε οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίζει φαινόμενα τέτοια φυσικών καταστροφών.

Όπως ανέφερε “στην πρώτη φάση, θα χρειαστεί να υπάρξει μια απόφαση πολιτική για δέσμευση συγκεκριμένων δυνάμεων από όλες τις χώρες-μέλη, οι οποίες θα μπορούν να φύγουν το ταχύτερο δυνατόν προς την όποια εστία καταστροφής υπάρχει, να υπάρχει συνεργασία και κοινές ασκήσεις αυτών των δυνάμεων, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο έτοιμες και συντονισμένες στην προσπάθεια αυτή και ταυτόχρονα να υπάρχει και χρηματοδότηση από την Κομισιόν για την πρώτη αυτή φάση, δηλαδή τη φάση της εκπαίδευσης, τη φάση των ασκήσεων, τη φάση της προετοιμασίας”.

“Στόχος μας” πρόσθεσε “είναι να φτάσουμε στην απόφαση πριν από τις ευρωεκλογές του 2009, στη δημιουργία πλέον μιας καθαρά ευρωπαϊκής τέτοιας δύναμης, η οποία να χρηματοδοτηθεί από χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης ώστε να μπορεί να προχωρήσει, να έχει μια ακόμη μεγαλύτερη υποδομή, δηλαδή αεροπλάνα, ανθρώπους κλπ”. Χαρακτηριστικά μάλιστα την παρομοίασε με μια ευρωπαϊκή ΕΜΑΚ, η οποία θα είναι σε θέση να αντιδρά ταχύτατα.

Σχολιάζοντας την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών εταίρων στην ελληνική πρόταση, η κα Μπακογιάννη ανέφερε: “η ανταπόκριση που βρήκα από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας ήταν πάρα πολύ μεγάλη και από την Ιταλία η οποία υιοθέτησε την πρόταση και από τη Γαλλία και από την Πορτογαλία και από την Ισπανία και ταυτόχρονα συνεννοηθήκαμε με την πορτογαλική Προεδρία, να κατατεθεί αυτή η πρόταση και να μπει ως ένα από τα θέματα συζήτησης στο ΣΓΥΕΣ του Οκτωβρίου. Όχι το ΣΓΥΕΣ του Σεπτεμβρίου, γιατί θα γίνει όπως ξέρετε στη Νέα Υόρκη, αλλά στο ΣΓΥΕΣ του Οκτωβρίου, το οποίο θα μπορέσει αναλυτικά να συζητήσει τις λεπτομέρειες της προτάσεως αυτής. Επίσης σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά του Επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα, στην προσπάθεια την οποία καταβάλαμε όλες τις τελευταίες μέρες – και να τον ευχαριστήσω εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως θερμά- ο οποίος επίσης συμφωνεί να κινηθεί η Κομισιόν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και ο πρόεδρος ο κ. Barroso, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για το θέμα του Ταμείου Αλληλεγγύης, ότι η Ελλάς θα ζητήσει τη συμβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης- που όπως ξέρετε ήδη έχει τεθεί το θέμα από τον Πρωθυπουργό στον κ. Barroso και στην κα Hubner- και η υποστήριξη των εταίρων μας στο πολιτικό επίπεδο ήταν σαφέστατη. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη αυτή έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό, μόλις ολοκληρωθεί η εικόνα την οποία έχουμε, να έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε τα συγκεκριμένα κονδύλια και να τα προχωρήσουν στις περιοχές που έχουν πληγεί για το σχέδιο ανασυγκρότησης για την επόμενη μέρα”.

“Αυτό που είναι πολύ σημαντικό ως μήνυμα”, υπογράμμισε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, “είναι ότι η Ευρώπη είναι εδώ, η Ευρώπη μας συμπαραστάθηκε, η Ευρώπη στάθηκε αλληλέγγυα στη δυσκολία την οποία περνάμε και είναι και αποφασισμένη να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της επόμενης μέρας. Μια επόμενη μέρα που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, έτσι ώστε τα κονδύλια αυτά να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη, πρότεινε τη μετατροπή του πιλοτικού προγράμματος «Fire Four», που προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, σε πραγματικό πρόγραμμα, αλλά και τη μετονομασία του σε «Fire Five», ώστε να περιλαμβάνει και τις πέντε μεσογειακές χώρες.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024