Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί`Αρχισαν οι τουριστικές μπίζνες στην καμένη γη της Ηλείας
Συμφωνία ΚΕΔ και δήμου Ζαχάρως

`Αρχισαν οι τουριστικές μπίζνες στην καμένη γη της Ηλείας

Eσπευσμένα και με τρόπο αδιαφανή, η Kτηματική Eταιρία Δημοσίου (KEΔ) και ο δήμος Ζαχάρως προχωρούν στην υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στα όρια του δήμου, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς…

Eσπευσμένα και με τρόπο αδιαφανή, η Kτηματική Eταιρία Δημοσίου (KEΔ) και ο δήμος Ζαχάρως προχωρούν στην υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται<...>στα όρια του δήμου, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α).

Το μεγάλο «φιλέτο» της συμφωνίας αφορά δημόσια έκταση 2.600 στρεμμάτων, που περιλαμβάνονται στη ζώνη των 300 μέτρων μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού στην περιοχή από το (καμένο) δάσος του Καϊάφα μέχρι τη Νέδα, και για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγαλοεπιχειρηματίες και τράπεζες (ιαπωνικής προέλευσης;). Ήδη η «Καθημερινή» αναφέρεται στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη Ζαχάρω. Επιπλέον, η ΚΕΔ εμφανίζεται ότι θα αναλάβει την αξιοποίηση 780 (άγνωστο ποιών) ακινήτων αποδίδοντας μέρος των εσόδων στο δήμο Ζαχάρως, ο οποίος θα τα επενδύσει στην τουριστική ανάπτυξη. “Ωραίο ρόλο κινητήριου μοχλού και άμεσα εμπλεκόμενου στην κερδοσκοπία γης και ακινήτων (real estate market) αναλαμβάνουν KEΔ και δήμος!” σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Πρόκειται για απαράδεκτες διαδικασίες και αποφάσεις, εκτός οποιασδήποτε λογικής που πρέπει να πρυτανεύσει μετά την καταστροφή από τις πυρκαγιές και την οικολογική και παραγωγική κατάρρευση του νομού Ηλείας. Πρώτα απΆ όλα”, αναφέρει η ανακοίνωση, “οι φερόμενες ως περιοχές οικονομικών επενδύσεων προστατεύονται από τη Natura και τη Zώνη Oικιστικού Eλέγχου (ZOE) BΆ και δεν μπορούν να οικοδομηθούν. Eπίσης έχουν ήδη ανατεθεί χωροταξικά σχέδια (ΣXOAΠ) για τους 13 από τους 22 Καποδιστριακούς δήμους της Ηλείας, μεταξύ αυτών και για το δήμο Zαχάρως. Σήμερα, πολύ περισσότερο από πριν, πρέπει να εκπονηθούν γενικά και επιμέρους πολλαπλά σχέδια αναγέννησης των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος και ανασυγκρότησης του αγροτικού πρωτίστως τομέα αλλά και του τουριστικού, σύμφωνα με οικολογικές προδιαγραφές”.

Τα ερωτήματα που θέτει λοιπόν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι: “Πως λοιπόν KEΔ και δήμος Zαχάρως δημιουργούν τετελεσμένα; Πως δεσμεύουν την προοπτική του δήμου με συμφωνίες της τελευταίας προεκλογικής ώρας, τις οποίες κανένας κοινωνικός φορέας και κανένας πολίτης δεν γνωρίζουν;”

Και καταλήγει: “Τα σχέδια αυτά δεν είναι αποδεκτά, γιΆ αυτό και θα εκπέσουν όποιες αποφάσεις λαμβάνονται εκτός νομιμότητας και προκαταλαμβάνουν το μέλλον περιοχών που έχουν υποστεί βαρύτατα πλήγματα από τις πυρκαγιές. Καλούμε την KEΔ και τον δήμο Ζαχάρως να σταματήσουν εδώ. Η ανασυγκρότηση της Ηλείας θα γίνει με επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο και με την ευρύτατη συμμετοχή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στο νομό”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024