Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαραίτητη η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών
Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο

Απαραίτητη η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, τρόπου ζωής και συμπεριφοράς του σύγχρονου ανθρώπου για την αποκατάσταση του κλίματος, με πρωτοβουλία της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς […]

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, τρόπου ζωής και συμπεριφοράς του σύγχρονου ανθρώπου για την αποκατάσταση του κλίματος, με πρωτοβουλία της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς κηρύσσοντας<…>τις εργασίες του διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα “Η Αραίωση του Προστατευτικού Στρώματος του Όζοντος” την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2007. Οι περιορισμοί των ρύπων και άλλα μέτρα διαχειριστικής μορφής, πρόσθεσε δεν αρκούν.

“Ως υπουργείο Περιβάλλοντος” ανέφερε ο κ. Σουφλιάς εφαρμόζουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα από δέσμη μέτρων που αφορούν: τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από τις βιομηχανίες, την αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος για την κλιματική αλλαγή, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, την προώθηση του φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.α”.

“Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι” κατά τον υπουργό “ότι τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται μόνο με τη διεθνή συνεργασία. Και είναι ανάγκη να βρεθεί μια φόρμουλα για να εφαρμοστούν από όλους στην πράξη αυτά που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών”.

Ένα τέτοιο πρότυπο οικουμενικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, είναι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Συμφωνήθηκε και υπεγράφη όταν η διεθνής κοινότητα άρχισε να καταλαβαίνει πόσο πιεστικό είναι για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και του πολιτισμού μας το μεγάλο πρόβλημα της αραίωσης του προστατευτικού στρώματος του όζοντος.

Η εφαρμογή του από τις 191 χώρες που το έχουν υπογράψει, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτροπή της περαιτέρω αραίωσης της στοιβάδας του όζοντος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποκατάσταση της στοιβάδας είναι εφικτή σε ορίζοντα πεντηκονταετίας. Παράλληλα, το Πρωτόκολλο συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συνεχίζει να εξελίσσεται ώστε να ανταποκρίνεται με αξιοπιστία στις μελλοντικές προκλήσεις.

Είναι, όμως, σημαντικό η διεθνής κοινότητα να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές της για την επίσπευση των ημερομηνιών σταδιακής κατάργησης επικινδύνων ουσιών όπως οι υδροχλωροφθοράνθρακες, με παράλληλη εξασφάλιση της αντικατάστασής τους από εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το όζον και το κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρωτοστατεί στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024