Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίWWF Ελλάς: Βαρύ το πλήγμα για τον φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου

WWF Ελλάς: Βαρύ το πλήγμα για τον φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου

Έκθεση για τη συνολική αποτύπωση των οικολογικών επιπτώσεων των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Η έκθεση, που έγινε σε συνεργασία με […]

Έκθεση για τη συνολική αποτύπωση των οικολογικών επιπτώσεων των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Η έκθεση, που έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής<...>Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ, έρχεται να καλύψει ένα κενό στη συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών, καθώς μέχρι σήμερα η έμφαση έχει δικαιολογημένα δοθεί στην αποτίμηση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, κοινωνικής και οικονομικής διάστασης.

Σύμφωνα λοιπόν με την περιβαλλοντική οργάνωση, οι συνολικές καμένες εκτάσεις της Πελοποννήσου φτάνουν τα 1.772.654 στρέμματα, εκ των οποίων 55% (975.180) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 41% (781.043) γεωργικές καλλιέργειες και 1% (16.432) τεχνητές επιφάνειες (οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα, κλπ). Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι περιοχές με ιδιαίτερα οικολογική αξία που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές είναι οι εξής:

  • Δάσος και λίμνη Καϊάφα: Κάηκαν 7.577 στρέμματα (22,5% της προστατευόμενης περιοχής)
  • Ολυμπία: Κάηκαν 670 στρέμματα (21,3% της προστατευόμενης περιοχής)
  • Οροπέδιο Φολόης: Κάηκαν 29.943 στρέμματα (30,7% της προστατευόμενης περιοχής)
  • Όρος Ταΰγετος: Κάηκαν 86.542 στρέμματα (16,3% της προστατευόμενης περιοχής)
  • Όρος Πάρνωνας: Κάηκαν 45.066 στρέμματα (8,1% της προστατευόμενης περιοχής)
  • Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα: Κάηκαν 30.476 στρέμματα (50,4% της προστατευόμενης περιοχής)
  • Φαράγγι Βουραϊκού: Κάηκαν 6.362 στρέμματα (29,2% της προστατευόμενης περιοχής)


Όσον αφορά στην πανίδα, σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν οι βιότοποι του τσακαλιού (Canis aureus), 4 από τα 5 ενδημικά είδη σαύρας του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, οι χερσαίες χελώνες, οι σκαντζόχοιροι αλλά και πολλά άλλα ζώα, η καταγραφή των οποίων είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια. Η δυνατότητα ανάκαμψης των οικοσυστημάτων και των ειδών είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αποτελεσματική προστασία των εκτάσεων αυτών από οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γης.

«Τα αίτια αυτής της δραματικής κατάστασης που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται στη χρόνια αδιαφορία για την προστασία των δασών, τις σημαντικές ελλείψεις του συστήματος δασοπυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας και τις εξίσου σημαντικές υστερήσεις των μηχανισμών παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Το αύριο όμως αυτών των περιοχών είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς εξίσου σημαντικός είναι και ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης από ενδεχόμενες κακοσχεδιασμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης ή αλλαγές χρήσεων γης που θα επιφέρουν το τελειωτικό πλήγμα σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές», συμπλήρωσε.

Το WWF Ελλάς δεσμεύεται για τη δική του συμβολή στην αντιμετώπιση των ριζικών αιτιών της υποβάθμισης του δασικού πλούτου της χώρας και στην αποκατάσταση των επιπτώσεων των καλοκαιρινών πυρκαγιών στα οικοσυστήματα. Πρόκειται για μια δέσμευση μακροχρόνια, η οποία στοχεύει να καλύψει σημαντικά «κενά» και να συμβάλει στην επί της ουσίας αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που συντείνουν και επιτείνουν την απώλεια μεγάλων και οικολογικά αναντικατάστατων φυσικών εκτάσεων της χώρας. Οι δράσεις που θα αναλάβει η οργάνωση αφορούν στην παρέμβαση για την ολοκληρωμένη δασοπροστασία και τη διαμόρφωση μηχανισμού για τη διαρκή επαγρύπνηση για τα δάση, ενώ ήδη σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την οικολογική αποκατάσταση συγκεκριμένων περιοχών και ειδών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κόσμου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024