Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΟΣΠΑ: ‘Θα προστατεύσουμε τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της Ολυμπιακής και τα δικαιώματα των εργαζομένων’

ΟΣΠΑ: ‘Θα προστατεύσουμε τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της Ολυμπιακής και τα δικαιώματα των εργαζομένων’

Η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) σε ψήφισμά της δηλώνει προς τους αρμόδιους πως εξακολουθεί να έχει την πεποίθηση ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει τη δυνατότητα και όλα τα απαραίτητα […]

Η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) σε ψήφισμά της δηλώνει προς τους αρμόδιους πως εξακολουθεί να έχει την πεποίθηση ότι<...> η Ολυμπιακή Αεροπορία<.> έχει τη δυνατότητα και όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό αρκεί να της δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Ο Όμιλος της ΟΑ<.> με τις θυγατρικές πρέπει να διατηρηθεί ενιαίος και κάτω από δημόσιο έλεγχο, προχωρώντας σε αμοιβαίες επωφελείς συνεργασίες με άλλες αεροπορικές εταιρίες.

Για να γίνει αυτό και ταυτόχρονα να σταματήσουν όλα τα σενάρια απαξίωσης και υποβάθμισης της εμπορικής και επιχειρησιακής της αξίας, πρέπει:

  • Να ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση της ΟΑ και του Ομίλου και να δοθεί στη δημοσιότητα.
  • Να ξεκαθαριστούν άμεσα οι φορολογικές και άλλες εκκρεμότητες της επιχείρησης, να τακτοποιηθούν και να αποτιμηθεί, επιτέλους, το κοινωνικό κόστος με το οποίο επί σειρά έχει επιβαρυνθεί η λειτουργία της ΟΑ.
  • Να προσδιοριστούν ακριβώς οι αιτίες και τα ποσά τω ζημιών και να δοθούν στη δημοσιότητα ο ισολογισμός των τελευταίων ετών και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος.
  • Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και δημοσιότητα στον προσδιορισμό της πραγματικής εμπορικής αξίας του Ομίλου συνολικά και κάθε εταιρίας ξεχωριστά.
  • Για όλα τα παραπάνω να ενημερωθούν τα κόμματα και η Βουλή των Ελλήνων.

2. Σε μια τέτοια λογική και πρακτική επιβίωσης και ανάπτυξης της Ολυμπιακής βασικό είναι η ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων, όπως επιβάλλει η κοινή λογική, οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., αλλά και η εμπειρία παρόμοιων προγραμμάτων εξυγίανσης σε πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες.

Η ΟΣΠΑ<.> προτείνει να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή με συμβουλευτικό-εισηγητικό χαρακτήρα που θα αποτελείται από ΟΣΠΑ-Διοίκηση και υπουργεία ΥΠΕΘΟ-Συγκοινωνιών με συμμετοχή της ΓΣΕΕ και η οποία θα υφίσταται μέχρι την πλήρη μετεγκατάσταση του Ομίλου στο νέο αεροδρόμιο.

3. Η ΟΣΠΑ θεωρεί βασική προϋπόθεση για μία αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας τα παρακάτω:

  • Την εξασφάλιση της πλήρους και έγκαιρης μετεγκατάστασης του Ομίλου στα Σπάτα με ευθύνη του κράτους, με πλήρη και αντικειμενική αποζημίωση της ΟΑ για την υποχρεωτική μεταφορά της στο νέο αεροδρόμιο.
  • Την λήψη μέτρων άμεσα για την απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία της εταιρίας μέχρι την μετεγκατάσταση.

Σαν τέτοια μέτρα θεωρεί:

  • Την κάλυψη των πάγιων αναγκών με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις εκθέσεις των υπηρεσιακών στελεχών της επιχείρησης. Να ενεργοποιηθεί η μικτή επιτροπή ΟΣΠΑ-ΟΑ για τις πάγιες ανάγκες.
  • Τη λήψη μέτρων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την απελευθέρωση του handling και ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί η συμμετοχή της ΟΑ σε όλα τα αεροδρόμια και τους τομείς που 'απελευθερώνονται'.

4. Βασική προϋπόθεση μιας εξυγιαντικής πορείας της εταιρίας, κατά την ΟΣΠΑ, είναι η εξασφάλιση του εργασιακού 'status quo' που υπάρχει σήμερα στην επιχείρηση και κατοχυρώνεται μέσα από τις ΣΣΕ και τα Πρακτικά της Συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εξασφάλιση των όρων και συνθηκών εργασίας που υπάρχουν σήμερα.
  • Τη διατήρηση του σημερινού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
  • Την υλοποίηση άρθρων της πρόσφατης ΣΣΕ που ακόμα μένουν ανενεργά και την προετοιμασία ΟΣΠΑ-ΟΑ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
  • Έναρξη της συζήτησης μεταξύ ΟΣΠΑ-ΟΑ για τη σταδιακή εφαρμογή 35ωρου στον Όμιλο.
  • Έναρξη συζήτησης για τη δραστική μείωση της υπερεργασίας-υπερωρίας, την κάλυψη πάγιων αναγκών με μόνιμο προσωπικό, τον καθορισμό σχέσης μόνιμου-εποχιακού προσωπικού και μέτρα για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού, την ορθολογική του κατανομή και την ανανέωσή του.

Η υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, ασφάλισης και συνταξιοδότησης, αποτελούν για την ΟΣΠΑ το σ.κ. του χώρου ζητήματα τα οποία, όχι μόνο δεν θα κάνει 'πίσω;, αλλά θα επιδιώξει να πάρουν πιο ισχυρή νομοθετική κατοχύρωση.

Με βάις παραπάνω βασικές θέσεις προτά επιβίωσης ανάπτυξης της Ολυμπιακής, η είναι έτοιμη να αρχίσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με Κυβέρνηση τη Διοίκηση να εγγυηθεί από μεριά τργαζομένων μια σταθερή ανα πορεία τΑ
Όλη αυτή η ;συμφωνία; πρέπε συζητηθεί στη Βουλή ναει τη μορφή ;εθνικού συμβολαίου;η της εταιρίας
Στη διάρκεια αυτού διαλόγου δεν μπορεί δενπει, τόσο ση, ηναχωρήσσε οποιαδήποτε βλαπτική μετατροπτά. Σε αντίθετη περίπτωση ηχει σε άμεσες κινητοποιήή τπιχειρούμενης βικής βολής, καταγγελίας της άλλης πλευράς,ξιοπιστία αφερεγγυότητα
Όπωςφέρτο ψήφισμά της η σε κάθε η δηλώπροςσης Διίας ότι οι εργαζόμενίαποφασισμένο αγωνισθτόσοστασία εθύ κοινωύ ρόλου τίας, όστν ασφαλιστικώνς δικαιωμάτων.
Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας ζητάει κατανόηση συμπαράσταλληνικής ής γνώμης όχ κρατήσοι τι είαςς πρώτα πάνω από όλα, γιατί η εωσηηύ αεροφορέα; ως πρεσβετλλης ψυχής τον κόσμο, είυπόθεση όλων μας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024