Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕυρεία σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία Λιάπη με τοπικούς φορείς
Υπουργείο Πολιτισμού

Ευρεία σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία Λιάπη με τοπικούς φορείς

Την Αρχαία Ολυμπία επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, προκειμένου να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της περιοχής και να προηδρεύσει ευρείας σύσκεψης με τοπικούς και επιστημονικούς φορείς…

Την Αρχαία Ολυμπία επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, προκειμένου να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της περιοχής και να προηδρεύσει ευρείας σύσκεψης<...>με τοπικούς και επιστημονικούς φορείς, σχετικά με την πορεία των έργων.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Λιάπης τόνισε: «Δεσμεύτηκα ότι θα παρακολουθώ από κοντά και προσωπικά τις εργασίες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ολυμπία. ΓιΆ αυτό βρίσκομαι και πάλι σήμερα εδώ. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχαμε σχεδιάσει και προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Σε λίγο καιρό θα αποδώσουμε στην διεθνή κοινότητα την Αρχαία Ολυμπία αποκαταστημένη. Η τελετή της αφής της φλόγας, στις 24 Μαρτίου, θα γίνει κατά τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο δεν μας απασχολεί μόνο βραχυπρόθεσμα η αποκατάσταση της Ολυμπίας. Θέλουμε με μακρόπνοα έργα να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το μνημείο – σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με τα έργα αυτά θα προστατεύεται κατά τον καλύτερο τρόπο η ευρύτερη περιοχή από φυσικές καταστροφές και θα αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός μας πλούτος. Η παρακολούθηση των έργων θα είναι άμεση και διαρκής. Τα λόγια περισσεύουν. Χρήματα υπάρχουν. Χορηγοί έχουν προσφερθεί πολλοί. Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη. Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις».

Ο κ Λιάπης ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας να ολοκληρωθούν άμεσα – μέσα στην επόμενη εβδομάδα – οι πληρωμές των εργαζομένων, που απασχολούνται στα έργα.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία, μετείχαν οι βουλευτές κα. Κρινιώ Κανελλοπουλου, κ. Παναγιώτης Αδρακτάς. Κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος , ο Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτης Μουζάς, ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Αηδόνης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, η Προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Βιβή Βασιλοπούλου, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αναστήλωσης και Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Τζίννης, η Προϊσταμένη ΖΆ Ε.Π.Κ.Α. κα Γεωργία Χατζή και η Αναπληρώτρια. Προϊσταμένη της Ζ΄Ε.Π.Κ.Α. κα Ολυμπία Βικάτου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πύργου κ. Παναγιώτης Κορισιάννος, ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών κ. Γιώργος Λυριτζής, ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Πύργου κ. Γιώργος Αναστασόπουλος.

Επισημαίνεται ότι οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας είναι οι εξής:


  1. Πλήρης αποκατάσταση των πρανών του Σταδίου.
  2. Ολοκλήρωση καθαρισμού των αρχιτεκτονικών μελών στον υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου νοτίως του Σταδίου. Συνέχιση των εργασιών συντήρησης των μελών.
  3. Σύνταξη μελέτης αποκατάστασης της αποθήκης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
  4. Ολοκλήρωση εργασιών υλοτόμησης των καμένων δένδρων στον περιβάλλοντα το Μουσείο χώρο.
  5. Ολοκλήρωση εργασιών υλοτόμησης, κατασκευής δεμάτων και φραγμάτων από κορμούς δένδρων στο Κρόνιο.
  6. Εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στον ποταμό Αλφειό. Οι εργασίες συνίστανται στη διεύρυνση της κοίτης και την απομάκρυνση φερτής ύλης.


Επίσης:

  • Βαίνουν προς ολοκλήρωση οι εργασίες υλοτόμησης και κατασκευής κορμοδεμάτων στους λόφους Ζούνη και Καλόσακα, καθώς και στους λόφους της Ακαδημίας και στο μνημείο Κουμπερντέν.
  • Στις 23-10-07 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η φυτοκομική προμελέτη για την ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας (ακολουθεί περίληψη φυτοκομικής μελέτης ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε-Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών).


Σε 20 ημέρες ξεκινά η δενδροφύτευση, που θα ολοκληρωθεί τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 23-10-2007 εξετάσθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η μελέτη αποκατάστασης της βλάστησης των πυρόπληκτων λόφων της Αρχαίας Ολυμπίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών (Ε.Θ.Ι.ΑΓ.Ε). Η δημιουργία και σύνταξη της μελέτης βασίζεται στα εξής:

Στόχος της ανάπλασης του Κρονίου και των υπολοίπων λόφων είναι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με τέτοιο τρόπο ώστε να συνάδει με τις περιγραφές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Παυσανίας, Θεόφραστος) όσο και με την αντίληψη του «Ολυμπιακού Τοπίου», όπως αυτό αποτυπώνεται στους περιηγητές αλλά και στη συλλογική αντίληψη των επισκεπτών του. Η φύση έχει την ικανότητα της ανάπλασης.

Κατά την εφαρμογή της φυτοκομικής μελέτης κύριοι στόχοι είναι:

  1. Η αποφυγή της φύτευσης φυτών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο προσβολής από ασθένειες (π.χ. πλάτανος κ.τ.λ.).
  2. Ο συνδυασμός υδροσποράς και φύτευσης με επιλεγμένα είδη φυτών όπου κρίνεται αναγκαίο (στις νότιες πλαγιές του λόφου Ζούνη, στις νότιες πλαγιές του λόφου Κολόσακα, στο Κρόνιο).
  3. Όσον αφορά στην φύτευση στο Κρόνιο η κορυφή θα κρατηθεί χωρίς θαμνώδη βλάστηση για να διαγράφεται με σαφήνεια το περίγραμμά της. Στους πρόποδες του λόφου θα φυτευθούν σε πυκνό σύνδεσμο μία αντιπροσωπευτική ποικιλία θαμνωδών και φυτών. Στις λιγότερο εμφανείς πλευρές και θέσεις του Κρονίου θα εγκατασταθεί θαμνώδης βλάστηση σε αραιές ομάδες, και πρέπει για μία φυτευτική περίοδο να αφεθεί χώρος ώστε να αναδειχθούν τα είδη που θα αναπτυχθούν από την ίδια την φύση. Σε επίπεδες θέσεις τέλος θα φυτευθούν ελιές και αγριελιές. Προτείνεται και φύτευση κουκουναριών. Στο λόφο του Κρονίου προβλέπεται να φυτευθούν 3200 φυτά. Ο σχεδιασμός όμως του συστήματος άρδευσης θα προβλέπει την ικανοποίηση αναγκών για την φύτευση 8000 φυτών. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει η σύνταξη συμπληρωματικής φυτοκομικής μελέτης, με σκοπό την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024