Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΣημαντικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας η διατροφή
2o Διεθνές Συμπόσιο Γαστρονομικού και Οινικού Τουρισμού

Σημαντικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας η διατροφή

Με απώτερο στόχο τη διερεύνηση και κατανόηση της έννοιας και των επιπτώσεων του γαστρονομικού τουρισμού, ως ειδικής μορφής του πολιτιστικού τουρισμού, πραγματοποιήθηκε από τη Helexpo και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 23ης Philoxenia 2007, το 2ο «Διεθνές Συμπόσιο Γαστρονομικoύ και Οινικού Τουρισμού»

Με απώτερο στόχο τη διερεύνηση και κατανόηση της έννοιας και των επιπτώσεων του γαστρονομικού τουρισμού, ως ειδικής μορφής του πολιτιστικού τουρισμού, πραγματοποιήθηκε από τη Helexpo και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο<...>της 23ης Philoxenia 2007, το 2ο «Διεθνές Συμπόσιο Γαστρονομικoύ και Οινικού Τουρισμού» (1-4 Νοεμβρίου).

Αναμφισβήτητα, η διατροφή, στην ευρεία έννοιά της, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας, αφού τα τρόφιμα και τα ποτά που συνθέτουν το μενού αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους λόγους που οι τουρίστες επιλέγουν για διακοπές έναν προορισμό, ενώ μια τουριστική εμπειρία μπορεί να αμαυρωθεί ολικά (λ.χ. από μια τροφική δηλητηρίαση), ή μερικά (λ.χ. από μη ικανοποιητική διατροφή σε όλο της το φάσμα – ποιότητα υλικών παρασκευής, τρόπος παρασκευής και τρόπος παρουσίασης του προϊόντος και εξυπηρέτησης του επισκέπτη) στην περίπτωση ανεπαρκούς τροφοδοσίας.

Συνεπώς, ο πολιτισμός και η εθνική κληρονομιά ενός τουριστικού προορισμού, είτε πρόκειται για ολόκληρη χώρα είτε για επί μέρους τουριστική περιοχή, συνδέονται άμεσα με τα τοπικά τρόφιμα, ποτά και την εθνική ή τοπική κουζίνα.
Κορυφαίοι επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας και του τουρισμού έδωσαν το παρόν στο 2ο «Διεθνές Συμπόσιο Γαστρονομικoύ και Οινικού Τουρισμού» και κατέθεσαν τις προσωπικές απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις τους, αναλύοντας παράλληλα τις τάσεις, αλλά και τα προβλήματα του κλάδου.

Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα του Συμποσίου, ο κ. Θωμάς Μαυροδόντης από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συντόνισε τη συζήτηση γύρω από «Θέματα προσδιορισμού της έννοιας του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού», ενώ ιστορικές αναδρομές στα θέματα έκαναν σε ομιλίες τους οι κυρίες Βέφα (χημικός, διαιτολόγος, συγγραφέας και εκδότης βιβλίων μαγειρικής) και Αλεξία (γαστρονόμος, συγγραφέας και εκδότης βιβλίων μαγειρικής) Αλεξιάδου, ο κ. Kevin Fields (University of Gloucestershire, UK) και ο κ. Michael Hall (University of Canterbury, New Zealand).

Ειδικότερα, οι κ.κ. Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου πραγματοποίησαν ένα γαστρονομικό ταξίδι μέσα στο χρόνο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το ήπιο κλίμα, η πολυμορφία του εδάφους, με μεγάλες ορεινές εκτάσεις, πεδιάδες και θάλασσα που την περιτριγυρίζει από παντού, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων γης και θάλασσας, που διαμόρφωσαν μια εκλεπτυσμένη και ιδιαίτερα υγιεινή κουζίνα.

Ο κ. Kevin Fields μιλώντας για το πότε, γιατί και πώς εξελίχθηκαν οι εθνικές κουζίνες αναφέρθηκε στην εξέλιξη του φαγητού από απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση της ζωής και «καύσιμο» για το σώμα μέχρι τη γαστρονομία υψηλής αισθητικής αξίας και την κοινωνική της σημασία, που έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα τόσο για τον πολιτισμό όσο και την κληρονομιά.

Ο κ. C. Michael Hall, παρουσίασε ένα πλαίσιο γενικής θεώρησης, με το οποίο καθορίστηκαν και έγιναν κατανοητές οι διασυνδέσεις μεταξύ γαστρονομίας, φαγητού, οίνου και τουρισμού, τονίζοντας την ανάγκη να αναγνωριστεί ότι το μέγεθος της ταξιδιωτικής αγοράς που σχετίζεται με το φαγητό και τη γαστρονομία μπορεί μεν να είναι μικρό, αλλά είναι σημαντικό.

Παράλληλα, την Πέμπτη, στο πλαίσιο του Συμποσίου, έλαβε χώρα και το 1ο Εργαστήριο Γεύσης με θέμα «Τα παραδοσιακά ζυμαρικά στην ελληνική γαστρονομία», που διοργάνωσε η Ελληνική Λέσχη Γαστρονομίας.

Την Παρασκευή η συζήτηση κάλυψε ποικίλες θεματικές ενότητες και ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των πανεπιστημιακών και των ειδικών από το χώρο του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού μάγεψε το ακροατήριο. Στην 2η ενότητα με θέμα «Νέες τάσεις στο γαστρονομικό και οινικό τουρισμό» η κα Μαριάννα Σιγάλα από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου παρουσίασε τις δυνατότητες «Χρήσης του Web 2.0 στη διοίκηση του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού», δίνοντας έμφαση στην επίδραση των τεχνολογιών Web 2.0 τόσο στην τουριστική ζήτηση, όσο και την τουριστική προσφορά. «Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Web 2.0» εξήγησε «οι τουρίστες γίνονται συν-σχεδιαστές, συμπαραγωγοί και συν-διαφημιστές των τουριστικών εμπειριών, ενώ από την άλλη πλευρά οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του μάρκετινγκ και των λειτουργιών εξυπηρέτησης καταναλωτών (π.χ. έρευνα αγοράς, διαδικασίες ανάπτυξης νέων προϊόντων κλπ.)». Στη συνέχεια ο κ. Kevin Fields συντόνισε τη συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή των Greg Richards (Tourism Research and Marketing, Barcelona, Spain), Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Dallen Timothy (Brigham Young University, Utah, USA) και Ευάγγελο Χρήστου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Η 3η ενότητα περιελάμβανε «Θέματα μάρκετινγκ και αειφορίας στο γαστρονομικό και οινικό τουρισμό», με συντονιστή τον κ. Φώτη Κιλιπίρη από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ευάγγελος Χρήστου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) μίλησε για τη διερεύνηση των εμπειριών του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού μέσω του μάρκετινγκ, τονίζοντας πως η επίδραση της εμπειρίας που έχει η παροχή υπηρεσιών στα αισθήματα του καταναλωτή, στην ικανοποίηση και τη συμπεριφορά του απέναντι στο εκάστοτε εμπορικό σήμα (brand) είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους μάρκετινγκ στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ενώ ο κ. Πάρις Τσάρτας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) αναφέρθηκε στα «Εργαλεία ανάπτυξης και προβολής του γαστρονομικού τουρισμού: Πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης, πρότυπα και διαδρομές», τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται με στόχο την επίτευξη της μακροπρόθεσμης και θετικής συμβολής του γαστρονομικού τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη. Τέλος η κα Liz Sharples (Sheffield Hallam University, United Kingdom) μίλησε για τη διοργάνωση «αειφόρων» φεστιβάλ φαγητού, αναλύοντας την περίπτωση του Ludlow.

Στη συνέχεια της ημέρας, τους συμμετέχοντες του Συμποσίου απασχόλησε το θέμα της 4ης ενότητας «Διατροφή, εντοπιότητα και ταυτότητα στο γαστρονομικό και οινικό τουρισμό». Με συντονιστή και πάλι τον κ. Kevin Fields, οι κυρίες Όλγα Ιακωβίδου και Μαρία Αλεμπάκη, μαζί με τον κ. Μάριο Κουτσούκο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μίλησαν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του οινικού τουρισμού στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Νίκος Φραντζεσκάκης, από τη ΒΑΜΟΣ Α.Ε. μίλησε ακολούθως για το ρόλο της γαστρονομίας στην προώθηση του αγροτουρισμού και ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (Σύμβουλος Αγροτουρισμού) για την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης.

Στο τέλος της ημέρας διεξήχθη η 5η ενότητα του Συμποσίου με θέμα «Πολιτιστικά ζητήματα στο γαστρονομικό και οινικό τουρισμό». Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Θωμάς Μαυροδόντης από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Greg Richards μίλησε για τον πολιτισμικό τουρισμό και την γαστρονομία στην Ευρώπη, επισημαίνοντας το γεγονός πως η γαστρονομία αποτελεί πόλο έλξης για τους πολιτισμικούς τουρίστες, ενώ οι πολιτισμικοί τουρίστες βοηθούν και ενισχύουν την τοπική γαστρονομία. Έπειτα, ο κ. Dallen Timothy (Brigham Young University, Utah, USA) αναφέρθηκε στην κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες ως μορφές πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ ο κ. Μιχάλης Ζευγουλάς (Ταξιδιωτικός συγγραφέας γαστρονομίας) έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης το ερώτημα «Ταξιδεύουμε για να τρώμε ή τρώγοντας ταξιδεύουμε;». Μετά την ολοκλήρωση και της 5ης ενότητας ακολούθησε το 2o Εργαστήριο Γεύσης με θέμα «Τα ελληνικά άγρια μανιτάρια», που διοργάνωσε η Ελληνική Λέσχη Γαστρονομίας και συγκέντρωσε για ακόμη μια φορά πλήθος κόσμου.

Το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, η 6η ενότητα με θέμα «Το μάρκετινγκ του οινικού τουρισμού» είχε συντονιστή τον κ. Ευάγγελο Χρήστου, ενώ ο κ. Michael Hall (University of Canterbury, New Zealand) σε ομιλία του αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις στην προώθηση του οινικού τουρισμού σε μια μεταβαλλόμενη και παγκοσμιοποιημένη αγορά». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνελ με συμμετέχοντες τους κ.κ. Κevin Fields (University of Gloucestershire, UK), Liz Sharples (Sheffield Hallam University, United Kingdom), Αλέξανδρο Κουρή (Εντεταλμένο Σύμβουλο PRC & Αντιπρόσωπο Στρατηγικού Συμβούλου ΕΟΤ), Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο (Ποτοποιό), Μαρία-Ειρήνη Τριανταφύλλου (Οινοποιό, Πρόεδρο της Ένωσης «Ελληνίδες του Κρασιού»).

Το μεσημέρι άρχισε η 7η ενότητα του Συμποσίου, στο πλαίσιο της οποίας ο συντονιστής, κ. Παναγιώτης Κουκουβίτης (Πρόεδρος Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας) έθεσε το θέμα «Παγκοσμιοποίηση και κοινές εμπειρίες στο γαστρονομικό και οινικό τουρισμό». Η κ. Engin Akin (Γαστρονόμος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής) από την Τουρκία εξήγησε στο κοινό πώς τα ίδια υλικά αποκτούν διαφορετική γεύση σε διαφορετικούς τόπους, όπως π.χ. το ρύζι, αλλά και πώς οι πολιτισμοί καταφέρνουν να διατηρούν τη μοναδικότητα τους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης μέσα από «πολιτιστικά καρυκεύματα», ενώ ο chef Wan (Food Ambassador of Malaysia) μίλησε για τη σαγήνη και τη γοητεία της μαλαισιανής κουζίνας.

Στη συνέχεια συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα και έκλεισε το Συμπόσιο με μια εντυπωσιακή επίδειξη μαλαισιανής κουζίνας από τον chef Wan, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Μαγειρικής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Γαστρονομίας.

Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκδρομή στην Όσσα του Βερτίσκου και να επισκεφτούν τον αμπελώνα και το οινοποιείο του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, όπου είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για το πώς ο οινικός τουρισμός λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του αγροτουρισμού.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024