Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΜεγάλη συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Tourism & Property in Greece
Real Travel A.E.

Μεγάλη συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Tourism & Property in Greece

Την πολιτική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων της χώρας ανάπτυξε στην ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Tourism & Property in Greece ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κώστας Χατζηδάκης. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε στη δεύτερη θεματική ενότητα…

Την πολιτική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων της χώρας ανάπτυξε στην ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Tourism & Property in Greece ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κώστας Χατζηδάκης. Ο υπουργός<...>Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε στη δεύτερη θεματική ενότητα της συνεδριακής εκδήλωσης τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υλοποίηση των επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού και του τουριστικού real estate.

Βασικό αντικείμενο των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Tourism & Property, που οργάνωσε η εταιρία Real Travel A.E. στο ξενοδοχείο Electra Palace χτες, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008, αποτέλεσε το νέο περιβάλλον, που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη του τουριστικού real estate και την συμβολή του στην ανανέωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Στο συνέδριο με θέμα «Ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης και επενδύσεων με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον», ομιλητές ήταν επιχειρηματικές προσωπικότητες από το χώρο του τουρισμού και του τουριστικού real estate, καθώς και εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Η ημερίδα περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες. Συγκεκριμένα:


  • το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία,

  • οι νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και

  • οι σύγχρονες τάσεις των ξενοδοχείων και οι επενδύσεις στο real estate.


Υπογραμμίζεται ότι την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποίησε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κώστας Χατζηδάκης. Στην πρώτη θεματική ενότητα της συνεδριακής εκδήλωσης ομιλητές ήταν: ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, ο καθηγητής, βουλευτής Αργολίδας και εισηγητής ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος της ΕΤΑ κ. Πέτρος Αλεβιζάτος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γεράσιμος Φωκάς.

Ακόμα, Έλληνες καθηγητές που ασχολούνται με διεθνή projects στους τομείς της χρήσης και αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας και αρχιτέκτονες των οποίων την υπογραφή φέρουν ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία και συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών κατέθεσαν τη γνώση και την εμπειρία τους στη δεύτερη θεματική ενότητα του «Tourism & Property in Greece».

Στην τρίτη και τελευταία θεματική περίοδο της συνεδριακής εκδήλωσης οι επικεφαλείς ισχυρών επενδυτικών Ομίλων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα και στις εξελίξεις του τουρισμού και του τουριστικού real estate όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς υπογράμμισαν τις τάσεις και τις εξελίξεις στον ξενοδοχειακό τομέα και θα αποκαλύψουν τις επενδύσεις στο τουριστικό real estate. Ομιλητές ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Aristo Developers κ. Ματθαίος Τρούλης, ο διευθύνων σύμβουλος της Classical Hotels κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Panhol κ. Ιωάννης Παναγιωτίδης, ο εκπρόσωπος της Europlan κ. Μιχάλης Χωραφάς, o managing director της Premier Resorts κ. Russell Bragg, ο Treasurer της Helios Hotels & Resorts κ. Γεράσιμος Βασιλάτος, ο director της London Executive κ. George Verdis κ.ά.

Η χτεσινή συνεδριακή εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2ης Έκθεσης International Tourism & Property Show 2008, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού, εγκατάσταση Ξιφασκίας (πρώην Δυτικός Αερολιμένας) από τις 22 έως και τις 24 Φεβρουαρίου 2008.

Σπηλιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε Κόστα Ντελ Σόλ

“Σε μια εποχή” επεσήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην ομιλία του, “που το πλέον κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι οι κλιματικές αλλαγές και η καταστροφή του περιβάλλοντος, θα ήταν τουλάχιστον άτοπο να μην λάβουμε τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την «πρώτη ύλη» του τουριστικού μας προϊόντος, που είναι το περιβάλλον. `Αλλωστε ο πράσινος τουρισμός αποτελεί κυρίαρχη τάση και στον τομέα των επενδύσεων”.

Στόχος μας είναι να σπάσουμε το στερεότυπο του παρελθόντος που θέλει την ανάπτυξη αντίθετη της πολιτιστικής ταυτότητας, του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής και της παράδοσης κάθε τόπου τόνισε ο κ. Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι “ο τουρισμός είναι η ευκαιρία για να αναδείξουμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας μας. Είναι η ευκαιρία να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος”.

Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας θα πραγματοποιηθεί κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. “Η Ελλάδα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης “δεν θα μετατραπεί σε Κόστα Ντελ Σόλ. Με πλήθος τουριστικών κατοικιών δηλαδή, για τις οποίες η κυβέρνηση Θαπατέρο έδωσε εντολή να γκρεμιστούν”.

Οι νέες τουριστικές υποδομές θα είναι ενταγμένες στο ελληνικό φυσικό τοπίο. Γι αυτό θα δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για πράσινη ανάπτυξη και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο λειτουργίας. Θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην αρχιτεκτονική και πολιτισμική ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πλούσιος σε πολιτιστική παράδοση. Η πολυμορφία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημά μας. Και η διατήρησή της, απαραίτητο συστατικό της ποιότητας. “Αυτή την Ελλάδα προβάλλουμε στο εξωτερικό. Αυτή την Ελλάδα αναζητούν οι επισκέπτες μας”.

Φωκάς: Όχι με πλάγιο τρόπο η θεσμοθέτηση της «τουριστικής κατοικίας»

“Το ΞΕΕ” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του, κ. Γεράσιμος Φωκάς “αποδέχθηκε εξ` αρχής ορισμένα από τα σοβαρά επιχειρήματα, που προβάλλονται από τη σκοπιά των υπέρμαχων της λεγόμενης «τουριστικής κατοικίας». Δέχθηκε ότι μια προοπτική συνδυασμού ξενοδοχείου και κατοικιών αυξάνει τις πιθανότητες βελτίωσης της εκτός τουριστικής περιόδου λειτουργίας του ξενοδοχείου, ενισχύει και όχι μόνο οικονομικά την ευρύτερη περιοχή, ενισχύει την επιχείρηση του ξενοδοχείου, που αυξάνοντας τα έσοδά της θα είναι σε θέση να προβαίνει σε ταχύτερους εκσυγχρονισμούς και να εμπλουτίζει το προϊόν και τις υπηρεσίες της. Δέχθηκε μάλιστα ότι η θεσμοθέτηση του συνδυασμού κατοικιών με εγκατάσταση γηπέδου γκολφ είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη λειτουργία της τελευταίας. Αμφισβήτησε, όμως, το συνολικό σκεπτικό και την έκταση που προσδίδει στη δυνατότητα αυτή το Σχέδιο του Πλαισίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό”.

Οι επιφυλάξεις του ΞΕΕ ως προς το σχέδιο του Πλαισίου για τον Τουρισμό, όπως υπενθύμισε ο κ. Φωκάς, συνοψίζονται ακολούθως, συνοδευόμενες από ανάλογες προτάσεις:


  • Διατηρεί επιφυλάξεις, ως προς την εισαγωγή στη Χώρα σχεδόν χωρίς περιορισμούς μιας νέας μορφής «τουριστικού καταλύματος», για τη ζήτηση του οποίου δεν έχει προηγηθεί η παραμικρή έρευνα, ενώ είναι γνωστό ότι η μορφή αυτή σημειώνει έντονη πτωτική τάση σε χώρες όπου εφαρμόζεται, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία.
  • Κρίνει απαραίτητο να περιοριστεί η έκταση, που μπορεί να λάβει η νέα αυτή μορφή, που κατά το Σχέδιο Πλαισίου για τον Τουρισμό, μπορεί να προωθηθεί σε όλους τους τύπους περιοχών, ακόμη και σε προστατευόμενες, χωρίς μάλιστα να προηγείται εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας αυτών, έννοια που απουσιάζει από το Ειδικό Πλαίσιο.
  • Προτείνει να θεσμοθετηθούν σαφείς όροι και διαδικασίες δόμησης της νέας αυτής μορφής: οι κατοικίες πρέπει να υπολείπονται σε όρους δόμησης των παραγωγικών χρήσεων και να προηγείται μελέτη πολεοδόμησης, αφού θα πρόκειται για νέους οικισμούς που δημιουργούνται εκ του μηδενός και επομένως θα πρέπει να διαθέτουν κοινόχρηστους χώρους και κοινωνικές υποδομές.
  • Θεωρεί αναγκαία την πρόβλεψη περιοριστικών προϋποθέσεων και όρων όπως π.χ. θα ήταν η πρόβλεψη ελάχιστης αναλογίας ξενοδοχειακών κλινών προς κλίνες ή δωμάτια κατοικιών (ως έχουν τα πράγματα θα μπορούσε το ξενοδοχείο να είναι ελάχιστης δυναμικότητας και το επενδυτικό τμήμα των κατοικιών τεράστιο) και κυρίως όπως θα ήταν ο υποχρεωτικός συνδυασμός των τουριστικών κατοικιών με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.
  • Τέλος, το ΞΕΕ προτείνει η θεσμοθέτηση της «τουριστικής κατοικίας», να μη γίνει όπως σήμερα επιχειρείται δηλαδή με πλάγιο τρόπο.


“Αν η τουριστική κατοικία είναι τουριστικό κατάλυμα, τότε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αφού ερευνήσει με συστηματικό τρόπο την πραγματική ζήτηση, που υφίσταται για τη Χώρα μας, θα πρέπει να θεσμοθετήσει σχετικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, και το ΥΠΕΧΩΔΕ να διαγράψει το χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο, τους όρους δόμησης, τους ενδεχόμενους υποδοχείς, τις προδιαγραφές και το περιεχόμενο των πολεοδομικών μελετών και –ασφαλώς- να εξασφαλίσει γρήγορες και αντι-γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισής τους, ώστε να μη ταλαιπωρούνται οι υποψήφιοι επενδυτές” κατέληξε ο κ. Φωκάς.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024